Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bananowiec

Post »

ooo kurka wodna :shock: :D gratuluję ;:138
Takie widoki to bajka ... szkoda ,że nasz klimat nie sprzyja takim gigantom i musimy się z nimi barować jesienią :wink:
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Gratuluje kiełka ;:138

Wczoraj wsadziłem moje banany do donic ;:224

Obrazek

Obrazek

Ciekawe gdzie ja je dam takie "byki" na zimę ;:223
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p
Od: 23 wrz 2010, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znów wróciłem z wyjazdu i zastały mnie kolejne dwie siewki ;D jedna to kolejna Musa sikkimensis a ta druga to Musa sikkimensis 'Red tiger'
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Tomek ;:63 piękne okazy masz !!!
Do sypialni się zmieszczą? To się nie zastanawiaj :D
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Dziękuje i Bananki też ;:196
Do sypialni się zmieszczą, ale nie zamierzam z nimi dzielić tego pomieszczenia :;230 Bardziej myślałem o przedprzedpokoju ( nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa ;:224 ) piwnica odpada. Rok temu tam właśnie straciłem ponad 5 wielkich bananów :evil:
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Tomku ten bordo jest prześliczny ;:138
A to moje
ObrazekObrazek
Po rozsadzeniu
ObrazekObrazekPotomstwo:heja
póki nie wydawał potomstwa rósł pięknie a teraz wydaje ciągle maluszki a sam biedny prawie nie rośnie :roll:

Amorphophallus
Ensete ventricosum i Ensete ventricosum maurelii
One są przepiękne... aż dech zapiera ;:138
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj kupiłem Musa Tropicana mogli byście powiedzieć mi coś o hodowli tego bananowca?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

W czasie zimowania były straty w małych sadzonkach z powodu chorób grzybiczych, większe egzemplarze radzą sobie na szczęście przyzwoicie :). Najlepiej zimują jak do tej pory Ensete ventricosum Maurelli. Dziś postanowiłem przewietrzyć je przez parę godzin na dworze. Pora żeby słońce i wiatr zaczęły hartować liście i pobudzać do wznowienia wzrostu. Na zdjęciach nie ma największego egzemplarza z zeszłego roku gdyż wyprowadzka na tak krótko była by nie opłacalna przy potrzebnym do tego wysiłku

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

To zdjęcie mojego bananowca mogli byście określić odmianę??Na tabliczce pisze musa tropicana ale wolę się jeszcze upewnić:D

Obrazek

Najświeższy rozwinięty liść

Obrazek

Łodyga lekko czerwona przy samej ziemi
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

Pozwolę się wtrącić :wink: Po pierwsze wybacz "Eleanor" że się z Tobą nie zgodzę ale nie jest to Musa basjoo :) jest to zapewne albo Musa accuminata gatunek często spotykany u nas w hipermarketach i często występujący pod nic nie znaczącą nazwą handlową /Musa tropicana/ (której osobiście nie cierpię i czasem już nie mogę patrzeć na te podpisy na doniczkach ;P ), ale powiedziałem że jest to zapewne to gdyż łatwo ją pomylić z Musa balbisiana bo różnią się układem blaszki u podstawy "ogonka" liściowego. niestety uprawiane w szklarni lub w mieszkaniu mają nieco zdeformowany pokrój od naturalnego i ta różnica się zaciera, dopiero w lato jak by wypuścił parę listków np. na balkonie to trzeba by spojrzeć czy podstawa blaszki jest sercowata czy strzałkowata. sercowata=balbisiana / strzałkowata=accuminata.
Mam nadzieję że więcej pomogłem niż namieszałem :wink:
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

po przechowaniu przez zimę nasion które nie wzeszły w zeszłym roku z 10 dni temu zacząłem je inkubować w wilgoci i ciepełku, i ku miłemu zaskoczeniu już pierwsze dwa sukcesy :uszy

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Ale ładne:D
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

a mi coś nie chce wykiełkować m. velutina. 4 tygodnie i nadal nic
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

napisz mi PW czy kupowałaś je z jakiegoś zagranicznego sklepu/polskiego/ lub od kogoś z alleg_o (na PW gdyż nie wiem jak to by zinterpretował regulamin forum :wink: ). przewaliło się już przez moje rączki nasiona z różnych źródeł i mam opinie na ich temat już wypracowaną nie zawsze pozytywną. a tutaj już na forum ogólnym napisz w jakich warunkach próbujesz je skiełkować. (czy coś próbowałaś uszkadzać i jeśli tak to jak, czy namaczałaś je przed siewem i jeśli tak to ile czasu, jakie podłoże zostało użyte, czy jest jakieś źródło ciepła i jeśli tak to jakie i jak długo na dobę oddziałuje na nasiona i podłoże, czy podłoże jest stale wilgotne czy jednak zdarza mu się przesychać).

U mnie jest to tak:
Na zdjęciu jak widać są w wielo-doniczkach z prasowanego torfu, podłożem jest substrat torfowy, nasiona zaprawiłem fungicydami, akwarium doświetlają dwie małe lampki wydzielające masę ciepła, dla utrzymania dużej wilgotności do ścianek ?przykleiłem? na wilgoć folię spożywczą pięknie się trzyma tą metodą i umożliwia szybkie otwieranie w celu przewietrzenia i ewentualnego podlania. Termometr z pomiędzy szyby a doniczek wskazuje 29-31 stopni. Odczyt zależy od pory dnia bo z rana dochodzi jeszcze słoneczko przez okno. lampki gaszę na 9h na dobę pozwalając tym samym opaść temperaturze. wietrze raz dziennie przez 2-3min w połowie okresu naświetlania (nagrzewania). wilgotność podłoża jest duża i nigdy nie przesycha gdyż wilgotność samego powietrza jest bliska 90-100%. doniczki torfowe w tych warunkach umożliwiają to że wilgoć skraplająca się z foli i ścianek równomiernie przesiąka po doniczkach. na zdjęciu z 03.03.2012 są dwa plastikowe pojemniczki ale to była papryczka która skiełkowała po 2dniach i wtedy doszły na ich miejsce kolejne dwie wielo-doniczkach z prasowanego torfu i teraz całe dno jest ciasno nimi upchane. nasion przed sianiem nie uszkadzałem, tylko namaczałem i zaprawiałem. na dzień dzisiejszy kolejne dwie szykują się do skiełkowania bo już korzonki puściły. :D

Obrazek
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

przetarte papierem ściernym moczone 24h nie zaprawiane. Ziemia uniwersalna stoi w woreczku na grzejniku. Ciepły przez ok 15h.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”