Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

ibizaa pisze: Józefie witam w mym wątku :wit przepraszam, że tak źle Ci się czyta :oops: mam polskie znaki mam..., ale to tak z lenistwa bo jakoś szybciej mi się pisze bez nich, ale obiecuję poprawę :tan
I bardzo cieszę się, że tulipanki przypadły Ci do gustu :heja
Zapraszam częściej, mam nadzieję że nie odstraszyłam Cię moją pisownią :oops: :oops:
...nooo..od razu lepiej!!
Barszo lubię tulipany ale dwa lata temu na mojej działce stała woda..nadmiar opadów..cebule złapały grzyba i w ubiegłym roku praktycznie nie miałem wcale.Jesienią nakupiłem cebulek więc w tym roku już wrócą do mojego ogrodu.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Tadku no dobrze, ale możesz w przyszłości pisać do mnie w tej sprawie oo np. jesienią przy naszych wymianach mogę w sumie też wysłać już nowe nasionka z tego roku, gdybyś sam nie zebrał :D a u mnie po cebulowych potrzebuję całą masę jakiś roślinek, bo takto w sumie nic by już nie było jak one przekwitną hihi noo i skupiam się własnie na jednorocznych, astry, paszczki, aksamitki, chce jeszcze posiać lobeile bo bardzo mi się podoba yyy i co jeszcze hmm nie pamiętam co na tej liście chciejstw mam napisane - zobaczymy co kupie w ogóle, może podjadę dziś do swojego ogrodniczego i zobaczę czy wkońcu przywieźli nasionka :tan

Józefie uuu to szkoda tych tulipków, a nie dało się ich po wykopaniu jakoś wymoczyć w tych środkach grzybobójczych może dałoby radę jakąś większą część ich uratować...
To ja już wiosny doczekać się nie mogę by podziwiać u Ciebie nowe nabytki tulipanowe ;:224

Moi drodzy u mnie zima na całego się zrobiła, a chciałam zrobić zdjęcia moich krokusów i hiacynta któremu śpieszyło się do kwitnienia :? i nici z tego. Dziś z serwisu ma przyjść mój lapek, więc mam cichą nadzieję że udało się im uratować moje dane z dysku i w tym zdjątka z zeszłego tygodnia ;:224 :wit
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to widzę że zima przyszła nie tylko do mnie. :wit . Właściwie nie wiem czy cieszyć się z niej czy nie.. ;:224 . No może troszeczkę, tak dla przypomnienia.. :;230 . Bardziej cieszyć się będę z wiosny. Póki co trzymam kciuki za dane z dysku...liczę na to że będą zdjęcia. :heja
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ja się tylko i wyłącznie cieszę z tego śniegu dlatego że on uchroni moje cebulowe przed mrozami które tak nadgorliwie z ziemi powyłaziły. Ja zimy baaaardzo nie lubie, ja to ciepłolubna jestem ;:3

Noo i klapa, przyszedl mi właśnie lapek nooo i co... no i wszystkie dane szlag trafił ;:98 padł dysk twardy i został wymieniony na nowy :( co prawda jakis czas temu, Luby zgrywał mi przed formatem dane ale od tamtego momętu nazbierało się więcej danych i tych już mieć nie będę :twisted:
Także zdjęć z zeszłego tygodnia nie będzie ;:223 :(
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Elu , jesienią tak ;:108 ;:108 Z jednorocznymi nie rozpędzam się za bardzo , ale kilka sztuk po wiosennych cebulach , czemu nie. :uszy Lobelie to mam bylinowe, 3 kolory. Przechowuję w piwnicy , drugiej już. W tamtej było za wilgotno , pojawiła się pleśń. Teraz za ciepło. Powoli rośnie , liście blade ,bo światła mało. Pół zimy za nami , może uda się przetrzymać. ;:24
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

A to Tadku lobeile są bylinowe i jednoroczne? różnią się one wyglądem czy nie? bo jak nie to kupiłabym sobie nasionka tych bylinowych by je przechowywać niż co roku męczyć się z wysiewaniem, chociaż w sumie jak je przechowujesz? rosły Ci one w doniczkach, że w piwnicy przechowujesz? bo ja to bardziej bym chciała do gruntu je wsadzić.
A nasionka w moim ogrodniczym dziś dotarły, ale Panie powiedziały że wyłożą je do sprzedania dopiero pod koniec tygodnia :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Elizo pytasz Tadka w swoim ostatnim poście o lobelie, rzeczywiście są jednoroczne i bylinowe, te pierwsze wysiewa się co roku, same też się wysiewają a bylinowe sadzimy sadzonki, rosną i kwitną przez kilka lat, dobrze zimują w gruncie (zobacz u mnie str. 14 i 15).
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Irenko a mnie sie marzy taka:
Obrazek

Czyli ta bylinowa tak wygladać nie będzie? bo patrząc na Twoje zdjęcia całkowicie inaczej wyglądają :roll:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Elu ,to są lobelie bylinowe
http://kattka.blogspot.com/2008/11/lobe ... ciosa.html
Zimują w pomieszczeniach z wyższą temperaturą. Wytrzymują do -15*. Czyli tylko ciepłe zimy. A jak odgadnąć jaka będzie. Gdyby nie zielone liście , można by bardzo grubo okryć.
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

aaa no to w takim razie te bylinowe do gustu mi nie przypadły, bardzo podobaja mi sie te niebieskie z drobnymi kwiatkami właściwie całą masą kwiatków :tan czyli wychodzi na to że jednoroczne, także będzie trzeba siać - zobaczymy co mi wyjdzie z tego siania ;:224
Od Ewy dowiedziałam się że mają nasionka jeszcze mniejsze niż lwia paszcza a i siewki też, wiec hmmm zobaczymy jak to też będzie z moją cierpliwościa :;230
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Elizo jeżeli masz zamiar siać lobelię jednoroczną w pojemnikach, to możesz już to zrobić pod koniec stycznia /według faz Księżyca najlepsze dni do siania to 17-18 stycznia/. Jeżeli masz zamiar posiać ją do gruntu to najlepiej w maju.
Pozdrawiam Hala
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ho ho Halinko ja jeszcze jej nie mam a nie mowiac juz jutro siać :lol: pod koniec tygodnia mają być już nasiona u mnie w sprzedaży, więc muszę poczekać. A mówisz że prosto do gruntu też można siać?? i jakie są wyniki wiesz może? bo jak też ładnie wzejdą i zakwitną to może nie ma sensu bawić sie w pikowanie na parapetach wcześniej... hmm? :tan
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko raz posiałam ją do gruntu. Nasionka są maleńkie jak maczek. Trzeba bardzo uważać aby nie posiać za gęsto.
Pozdrawiam Hala
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

no i jak ładnie kwitła? masz moze zdjęcia?
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, nie mam.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”