Na specjalne życzenie Małgorzaty
basow@
Leczo w słoikach na zimę
Składniki:
- 2 kg papryki mieszanej
- pół kilo cebuli
- 2 kg pomidorów ( ja daję więcej )
- młoda cukinia ( według upodobania )
- sól, pieprz, czosnek, olej i papryka słodka mielona
Paprykę pokroić w paski, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, cukinię pokroić w plasterki, cebulę pokroić.
Na patelni rozgrzać olej i porcjami krótko podsmażać paprykę i cebulę i przekladać do garnka. Dodać pomidory, cukinię i wszystko razem dusić doprawiając przyprawami ( według własnego upodobania ).
Ja duszę tyle by pomidorki się rozgotowały ( jak są bardzo dojrzałe to chwila ), a papryka się nie rozgotowała

.
Gorące leczo przełożyć do słoików i do każdego na wierzch wlać łyżkę oliwy. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut.
Dzisiaj właśnie robiłam:
Na patelni podsmażyłam boczek pokrojony w kosteczkę i pierś z kurczaka. Zalałam zawartością słoika i gotowe

.
