Nieśmiało i ja zakładam swój wątek kulinarny. Bardzo lubię gotować, ale moje potrawy są dalekie od utartych przepisów. Zawsze muszę coś zmienić, coś od siebie dodać. Jedyne co robię przepisowo to ciasta, ale nie za często

Na początek podzielę się przepisem na ser żółty z papryką chili, a dalej zobaczymy. Przepis jest na ser wielkości kostki masła, taka jednokolacjowa porcja

Do tej pory robiłam ze zwykłego twarogu, ale ser z niego wychodzi taki niejednolity. Więc wczoraj zrobiłam eksperyment i użyłam serka gładkiego i jest wspaniały.
Składniki:
250 g serka białego ( ja dałam serek biały kanapkowo- sernikowy, gładki ).
250 ml mleka
ok. 50g masła
pół małej łyżeczki soli ( takie mniejsze płaskie pół )
1 łyżka wody
odrobina sody ( ? łyżeczki małej )
1 papryczka chili
odrobina tymianku
Ser wrzucam do gorącego mleka ( ja używam do tego głębszej patelni ) i mieszamy do rozgotowania. Odcedzam ser na sitku z gazą. Na patelnię daję masło, do niego ser i smażę na malutkim ogniu, aż masa będzie jednolita ( trochę pomogłam pod koniec blenderem

Najfajniejsze jest to, że do takiego sera można dodać co tylko się chce, według upodobania

I wiecie co? Chociaż jestem wybredna jeśli chodzi o sery, to ten był po prostu pyszny.
Najlepiej smakuje z masełkiem i z własnym upieczonym chlebkiem, co prawda z automatu, ale i tak pyszny i swój:

-- 24 lis 2011, o 20:15 --
No to dalej

Chleb z automatu:
Składniki:
370 ml wody
400 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
10 g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki oliwy
3 duże łyżki ziaren słonecznika
5 łyżek dużych łyżek czubatych pestek dyni.
Do maszyny wlewam wodę w kórej rozrabiam drożdże i cukier. Wsypuję makę, sól, wlewam oliwę.
A na końcu na suchej patelni podsmażam słonecznik i pestki dyni i wsypuję do ciasta. I czekam