Sinningia speciosa,S.hybrida (potoczna Gloksynia)- uprawa
Re: Gloksynia
Gloksyni nie zrobią krzywdy grzejące kaloryfery ale koniecznie trzeba jej zapewnić wysoką wilgotność, a że nie lubi spryskiwania można ustawić roślince na tacce z keramzytem -świetny sposób na podniesienie wilgotności w otoczeniu kwiatka.

A powiedzcie mi kiedy wsadzić do ziemi bulwy do ponownego wzrostu?

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już można. Ja obserwowałam bulwę i jak zauważyłam,że coś się zaczyna pokazywać u góry, wysadzałam. Przeważnie wypadało to w styczniu 

Pozdrawiam - BabajAGA

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie tak samo. Bulwy sobie stały na szafce, a że przy jednej z inspekcji zauważyłem, że mają już półcentymetrowe kiełki z maleńkimi listkami, posadziłem jakoś tak w połowie grudnia i obecnie już sporo zieleniny mam w doniczce. 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Moje listki niedawno opadły.... a u niektórych już kiełkują nowe... To wobec tego wsadzę bulwy do nowej ziemi i poczekam na nowe listki. Z tym że jedna bulwa pachnie pleśnią, pewnie musiałam przelać. Może jednak zakiełkuję. A zapobiegawczo podleję kwiatka wodą z czosnkiem.
 To wobec tego wsadzę bulwy do nowej ziemi i poczekam na nowe listki. Z tym że jedna bulwa pachnie pleśnią, pewnie musiałam przelać. Może jednak zakiełkuję. A zapobiegawczo podleję kwiatka wodą z czosnkiem.

To wobec tego wsadzę bulwy do nowej ziemi i poczekam na nowe listki. Z tym że jedna bulwa pachnie pleśnią, pewnie musiałam przelać. Może jednak zakiełkuję. A zapobiegawczo podleję kwiatka wodą z czosnkiem.
 To wobec tego wsadzę bulwy do nowej ziemi i poczekam na nowe listki. Z tym że jedna bulwa pachnie pleśnią, pewnie musiałam przelać. Może jednak zakiełkuję. A zapobiegawczo podleję kwiatka wodą z czosnkiem.- tralaluszy
Najlepiej wymocz bulwę z odorkiem w jakimś Kaptanie czy czymś i posadź jak obeschnie. A jak nie chcesz chemii, to posyp cynamonem, i nie żałuj go.

Pozdrawiam - BabajAGA

Dzięki za pomoc:) A ile czasu trzymać tą bulwę w tym cynamonie? I potem jakoś spłukać to? Wysuszyć i wsadzić?

- tralaluszy
- Nela
- Przyjaciel Forum 
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Co roku sadzę bulwy gloksyń do doniczek w styczniu- pod koniec maja mam już pąki kwiatowe. Tego roku mam 10 odmian- nie wszystkie jeszcze mają kiełki. Wsadziłam tylko te kiełkujące...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby...  St.J.Lec

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja tez zauważyłam, iż bulwy będące w piwnicy, już listki puściły. W sobotę wsadzę je do świeżej ziemi  

Niektóre cebulki gloksyń już wyrastają trzeba je wsadzić do ziemi, i wystawić na parapet do światła z braku światła zaczną się wyciągać ... Aby nie pleśniały cebulki dobrze jest posypać węglem drzewnem, abo posypać cynamonem jak już wyżej tralaluszy pisał...
  Niektóre cebulki gloksyń już wyrastają trzeba je wsadzić do ziemi, i wystawić na parapet do światła z braku światła zaczną się wyciągać ... Aby nie pleśniały cebulki dobrze jest posypać węglem drzewnem, abo posypać cynamonem jak już wyżej tralaluszy pisał...Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
No to z moimi bulwami chyba coś nie tak, bo nic nie puszczają. Oczyściłam je dziś ze starych korzeni i one są jakieś pomarszczone:( Wsadzę je do lekkiej ziemi (mam Bellę) no i poczekam na efekty. Mam nadzieję że pozytywne:)

Ajlono ja bym Ci radziła przed wsadzeniem do ziemi namocz je w wodzie na pół godziny przed wsadzeniem do ziemi.. Bo może za mocno zaschły..[chociaż nie wszystkie odmiany już ruszyły ze wzrostem] jest dużo czasu jeszcze do wiosny, jak nie zgniły to będą rosły na pewno...

Marusia.

No niestety już wsadziłam  bulwy. Mam nadzieję że nie są zgniłe. Mam bardzo małe doświadczenie z bulwami i nie wiem jak wyglądają zgniłe a jak nie. Czas pokaże:)

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zgniłe, jak się je naciśnie palcem, wydzielają cuchnącą ciecz. 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI