Świecznica ?
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Świecznica ?
Również jestem posiadaczka cimicifugi, czytałam, że aby prezentowała się okazale musi rosnąc kilka lat na stanowisku.
Świecznice kochają przepuszczalne gleby.Gdy zadba się wtedy o należytą wilgotność i odpowiednie stanowisko można liczyc na rozrost kępy i tym samym bardziej okazały wygląd.Na cięższych glebach, mimo, że wilgotniejszych siedzą w miejscu jak zaklęte, a czasem nawet rosną 'wstecz'
Mam glebę dość gliniastą, kilka różnych świecznic, niektóre sporo czasu.Najgorzej rośnie mi 'Brunette' (choć starałam się dogodzić miejscowo rodzajem gleby), co roku wygląda tak samo, prawie jej nie przybywa, a najlepiej świecznica sercolistna C. cordifolia.

Mam glebę dość gliniastą, kilka różnych świecznic, niektóre sporo czasu.Najgorzej rośnie mi 'Brunette' (choć starałam się dogodzić miejscowo rodzajem gleby), co roku wygląda tak samo, prawie jej nie przybywa, a najlepiej świecznica sercolistna C. cordifolia.

Borykałem się z tym problemem dopóki nie znalazłem odpowiedniego miejsca teraz rosną bezproblemowo.
w moim ogródku
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lorri też mam tą odmianę, ale moja ma ciemne purpurowo-brązowe, ciemne liście.
Karol ładne te rosnące u Ciebie świecznice, ile mają lat?
Karol ładne te rosnące u Ciebie świecznice, ile mają lat?
Tą po lewej świecznicę kupiłem sadzonkę dwa lata temu ,jeżeli zwrócisz uwagę to ona właśnie ma ciemniejsze liście ,a ta drugą mam około sześciu czy siedmiu lat i dopóki jej nie dopasowałem miejsca nie rosła i nie kwitła, dopiero jak wsadziłem w cieniste miejsce zaczęła rosnąć i kwitnąć.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zobaczyłem, że moja świecznica wypuściła dziś z ziemi pędzik z listkami
Od razu dostała kopczyk

Od razu dostała kopczyk

- Lorrie
- Kontakt:
Może ta moja to nie jest Brunetka? Muszę powiedzieć, że do południa ma troche słonka, około 12.00 zaczyna być w cieniu, może stąd rozjaśniony kolor liści ..?
Lorrie, twoja wygląda mi na C. Atropurpurea.Ta odmiana ma liście brązowe gdy są młode, potem prawie zielenieją.'Brunetka' ma ponadto nieco szersze, masywniejsze liście, choć w tym samym kształcie.
- Lorrie
- Kontakt:
Selli, dziękuję. Już chyba ktoś kiedyś mi sugerował tę nazwę - to na pewno nie przypadek 

U mnie się nie rozsiewają się mimo,że pozostawiam im nasiona na pędzie póki nie opadną same i jest ich przecież duża ilość

To właśnie ta jedna po lewej to jest brunetka,kwiat ma wchodzący lekko w róż.
Rozmawiałem z ogrodnikiem jak kupowałem u niego kwiaty,to powiedział że świecznice jest bardzo trudno wyhodować z nasion.
U mnie w tym roku wyrosła jedna sadzonka.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Już miałam zamówić nasiona do wysiewu i przez przypadek trafiłam na wątek o pozyskiwaniu roślin przez wysiewanie.Otóż bywa,że musi być przeprowadzana nawet dwukrotna/?/stratyfikacja,potem są długie okresy wschodzenia.To nie dla mnie takie eksperymenty.Karolu, ale masz fajne oczko z tymi roślinami na brzegu.A z prawej strony to też świecznica?
Halina
-
Tak samo siedzą motyle na budleji,a na tytoniu ozdobnym....stonka.Karol Ty chyba chcesz żebyśmy Cię cały czas chwalili bo pokazujesz piękny ogród,już mam kompleksy.
Halina
Nie dlatego wysyłam fotki żey otrzymywać pochwały tylko żeby zwrócić uwagę na kwiaty odmian brunetka ma kwiaty z tłem różu..Karol Ty chyba chcesz żebyśmy Cię cały czas chwalili bo pokazujesz piękny ogród,już mam kompleksy.
-
Halina