Świecznica ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Świecznica ?

Post »

Witajcie i pomóżcie! :lol: Pokażę roślinę, o której wiem, że nazywa się świecznica lub pluskwica. Jest to piękna, pachnąca roślina ,zwabiająca mnóstwo owadów. Kwitnie pod koniec lata. U mnie przyjęła się dopiero po czwartej próbie i to tylko 1. Czegoś jej chyba jednak brakuje. Mam w związku z tym 2 pytania: czy to, że się tak wygina jest naturalne ? i dlaczego liście w czasie kwitnienia są prawie zupelnie suche? Może ktoś wie jakie ma wymagania. Co ciekawe - wygina się wcale nie do słońca. Obrazek Obrazek
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu czy Twoja pluskwica rośnie w słońcu? Pluskwice są raczej roślinami cienia i nie mogą mieć przesuszonej ziemi.

Wierzchołki kwiatów mogą być lekko pochylone.
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Bardzo dziękuję :lol: . Tak ona rośnie w słońcu, a ja jeszcze , żeby je dogodzić wycięłam pół śliwy, która ją częściowo zasłaniała. Coś mi się ubzdurało, że lubi stanowisko suche i posadziłam ją w tej części ogrodu, której praktycznie nigdy nie podlewam, bo rośliny rosnące wokół lubią sucho. Będę musiała chodzić z koneweczką. Ale co się nie robi dla pięknych okazów. Jak myśli, na przesadzanie to chyba za późno?. Ona ma ponad 2 metry wysokości to na pewno i korzenie ma ogromne. Bojęsię przesadzać, żeby nie uszkodzić. One tak ciężko się przyjmują. Może nie lubi kwaśnej, ciężkiej ziemi ? Pozdrawiam Marysia

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pluskwica lubi żyzną, wilgotną glebę zawierającą próchnicę, źle rośnie na glebie piaszczystej.
Nie wiem co doradzić Ci odnośnie przesadzania :roll:
Może spróbować przesadzić wczesną wiosną wykopując roślinę (ja to robię zawsze widłami,nie ucina się korzeni) i przesadzić do półcienistego miejsca.
Można, jeżeli masz miejsce, posadzić przed nią jakiś krzew, który będzie ją cieniował.

Przesadzałam, bo musiałam, wszystkie byliny i krzewy w moim ogródku bez strat. Niektóre tylko trochę odchorowały, ale w drugim roku po przesadzeniu wszystko było OK. Może dlatego, że zawsze przy przesadzaniu sypię nawóz ukorzeniający :roll:
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Dziękuję za dobre rady. ;:24 Już wiem. Przecież to takie proste. Oczywiście posadzę jakiś krzaczek i będzie po klopocie. :D

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Świecznica ?

Post »

Też uprawiam pluskwicę bo tak też się nazywa świecznica, :x W tym roku ładnie mi kwitła. Moje rosą na słońcu, ale nie są powyginane, może dlatego że są jeszcze młode. :lol: Postanowiłam w tym roku wysiać nasiona. Zebrałam je gdy tylko przekwitła i wsiałam do skrzynki.Czytałam że mogą nasionka wschodzić bardzo powoli.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wydaje mi się obserwując te rośliny że że mogą się wyginać rosnąc na gliniastej, ciężkiej ziemi, a przynajmniej takiej gdzie nieprzepuszczalne są niższe warstwy.Również na takiej ziemi mają brzydkie i zasychają im liście.

U mnie rosną na dość gliniastej, co prawda rosną prosto, ale w tej chwili w czasie kwitnienia mają resztki liści (zasychały od końcówek po jednym od dołu przez całe lato), a cały czas wilgotno i miejsce jest ocienione.Zaś u znajomej na przepuszczalnej glebie, ale wilgotnej i próchniczej z nawadnianiem (albo często podlewane) tworzą ładną kwitnącą kępę również liści.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam 3 odmiany świecznicy i kształt kwiatostanów zależy od odmiany .
BRUNETTE -o ciemno bordowych listkach, ma właśnie takie zwisłe kwiatostany .Purpurea i Cordifolia mają kremowe kwiatostany i wyprostowane .Przynajmniej takie są u mnie .Rosną w półcieniu ,w żyznej glebie .
ela_k
200p
200p

Post »

Witam :wit W tym roku bardzo ładnie mi kwitła. Jednego co nie udało mi się jeszcze zrobić, to wyhodować młodych z nasion. Nieustannie próbuję. W tym roku też wysiałam nasiona do doniczki i trzymam je w domu,

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może wiesz jak to odmiana na powyższym zdjęciu?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re:

Post »

ciotka pisze:Ona ma ponad 2 metry wysokości to na pewno i korzenie ma ogromne....Pozdrawiam Marysia
Ile czasu ją masz, że ma aż 2 metry? To dziwne, że w pełnym słoncu zdołałas dochowaćc się takiego pięknego okazu. Pytam, bo moje mimo, że warunki niby takie jak lubią, w pierwszym roku uprawy uzyskały zaledwie około metra...
ela_k
200p
200p

Post »

Witam :wit Jest kilka odmian pluskwicy. Najwcześniej zakwita pluskwica groniasta, o białych lekko wygiętych kwiatostanach. Chyba jest ta pluskwica.

Obrazek
taka była jak zaczynała kwitnąć.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka to odmiana świecznicy, bo kwitnie widać ( obok lilia) stosunkowo wcześnie ?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ja mam trzy odmiany świecznicy i mogę powiedzieć,że pierwsze 3 lata wykazywały bardzo mały,znikomy wręcz przyrost kłączy.
Zastanawiałam się nad wywaleniem ich nawet ...
ale dziś,dwie z nich są to już wielkie kępy,zaś dwuletnia miała może 3 liście i jeden wielki ok.2 metrowy,jak przystało na świecznicę pęd kwiatowy.
U mnie się nie rozsiewają się mimo,że pozostawiam im nasiona na pędzie póki nie opadną same i jest ich przecież duża ilość

http://img527.imageshack.us/img527/9422/img5341rx3.jpg i tu
ela_k
200p
200p

Post »

Witam :wit Mam w zanadrzu jeszcze nasiona pluskwicy z 2011 roku. Ja też posiałam i trzymam w domu w doniczce, ale nie wiem czy to przyniesie skutek. Na nowe sadzonki trzeba czekać nawet dwa lata. Nasiona trzeba zaraz po zbiorze wysiewać. :D
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”