Przed Świętami jakoś mi czasu brakuje na wszystko, ale na pewno będzie ciąg dalszy.
Kasencja w kuchni :)
-
Kasencja
Re: Kasencja w kuchni :)
Witajcie
.
Przed Świętami jakoś mi czasu brakuje na wszystko, ale na pewno będzie ciąg dalszy.
Przed Świętami jakoś mi czasu brakuje na wszystko, ale na pewno będzie ciąg dalszy.
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7253
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz
Re: Kasencja w kuchni :)
Witaj
Kasiu natknęłam się na Twój smaczny wątek i wpisuję
się bo masz ciekawe pomysły na gotowanie
pozwolisz że czasem skorzystam
Wesołych Świąt. 
się bo masz ciekawe pomysły na gotowanie
pozwolisz że czasem skorzystam
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
-
Kasencja
Re: Kasencja w kuchni :)
Witaj Stasiu
, cieszę się że moje potrawy przypadły Ci do gustu.
--------------------------------------------
Jabłecznik na biszkopcie z masą budyniową:
Biszkopt:
- 5 całych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 i ? szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ucieram z cukrem i do gotowej puszystej masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam.
Wylewam na blaszkę i piekę ok. pół godziny.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- ok. 3/4 szklanki wody
- cukier - według uznania
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wody
Jabłka obieram kroję w nieduże cząstki. Dolewam wodę, dodaję cukier i przesmażam. Przecieram przez sito i wsypuję do masy galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Na wystygnięty biszkopt wylewam letnią masę jabłkową.
Masa budyniowa z przepisu AGNESS:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 3 szklanki mleka
- kostka masła
Gotuję budyń. Ucieram masło i po łyżce dodaję ostudzony budyń, dokładnie ucieram. Masę budyniową wylewam na ostudzoną już całkowicie masę jabłkową.
Wierzch polałam czekoladą gorzką rozpuszczoną w śmietance słodkiej ( robiłam na oko
)
Ciasto rozpływa się w ustach
.

--------------------------------------------
Jabłecznik na biszkopcie z masą budyniową:
Biszkopt:
- 5 całych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 i ? szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ucieram z cukrem i do gotowej puszystej masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam.
Wylewam na blaszkę i piekę ok. pół godziny.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- ok. 3/4 szklanki wody
- cukier - według uznania
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wody
Jabłka obieram kroję w nieduże cząstki. Dolewam wodę, dodaję cukier i przesmażam. Przecieram przez sito i wsypuję do masy galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Na wystygnięty biszkopt wylewam letnią masę jabłkową.
Masa budyniowa z przepisu AGNESS:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 3 szklanki mleka
- kostka masła
Gotuję budyń. Ucieram masło i po łyżce dodaję ostudzony budyń, dokładnie ucieram. Masę budyniową wylewam na ostudzoną już całkowicie masę jabłkową.
Wierzch polałam czekoladą gorzką rozpuszczoną w śmietance słodkiej ( robiłam na oko
Ciasto rozpływa się w ustach

- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4039
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: Kasencja w kuchni :)
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kasencja w kuchni :)
Kasiu ciacho wygląda super, na pewno było bardzo delikatne i pyszne 
-
Kasencja
Re: Kasencja w kuchni :)
Filety ( tym razem ) ze szpinakiem i fetą i z sosem szpinakowym
, robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona.
Składniki na 2 osoby:
- 2 filety
- ok. 1/4 kostki sera feta
- ok. 50 g szpinaku ( użyłam mrożonego )
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta -panierka
Sos szpinakowy:
- ok. 1/3 paczki szpinaku
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, ząbek lub dwa czosnku
- słodka śmietanka ( według uznania )
Filety cienko rozbijam, solę, pieprzę. Fetę mieszam ze szpinakiem i zawijam w filety. Panieruję najpierw w mące, potem jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na małym ogniu.
W małym garneczku gotuję wodę, dodaję szpinak, doprawiam przyprawami i na koniec zalewam odrobiną śmietany. Sos świetnie pasuje do całości
.

__________________________________________________________________
Gulasz Segedyński :
Składniki :
- 50 -60 dag wieprzowiny ( chuda łopatka )
- 30 dag kiszonej kapusty ( jeśli za kwaśna to przepłukać )
- 1 cebula
- 1 litr wody
- szczypta kminku
- duża szczypta tymianku
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
- Pół papryki czerwonej słodkiej i pół ostrej chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-Sól, pieprz, ja jeszcze dałam odrobinę jarzynki
Mięso oczyścić z błonek i pokroić w niedużą kostkę , cebulę w kostkę .Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać do niego mięso i obsmażyć, dodać cebulę, posypać papryką , kminkiem , tymiankiem, solą, pieprzem .
Wrzucić roztarty czosnek. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, majeranek, i papryki i gotować aż wszystko zmięknie. Doprawić do smaku .
Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącego sosu od gulaszu i dodać do gulaszu bezpośrednio przed podaniem.

Składniki na 2 osoby:
- 2 filety
- ok. 1/4 kostki sera feta
- ok. 50 g szpinaku ( użyłam mrożonego )
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta -panierka
Sos szpinakowy:
- ok. 1/3 paczki szpinaku
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, ząbek lub dwa czosnku
- słodka śmietanka ( według uznania )
Filety cienko rozbijam, solę, pieprzę. Fetę mieszam ze szpinakiem i zawijam w filety. Panieruję najpierw w mące, potem jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na małym ogniu.
W małym garneczku gotuję wodę, dodaję szpinak, doprawiam przyprawami i na koniec zalewam odrobiną śmietany. Sos świetnie pasuje do całości

__________________________________________________________________
Gulasz Segedyński :
Składniki :
- 50 -60 dag wieprzowiny ( chuda łopatka )
- 30 dag kiszonej kapusty ( jeśli za kwaśna to przepłukać )
- 1 cebula
- 1 litr wody
- szczypta kminku
- duża szczypta tymianku
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
- Pół papryki czerwonej słodkiej i pół ostrej chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-Sól, pieprz, ja jeszcze dałam odrobinę jarzynki
Mięso oczyścić z błonek i pokroić w niedużą kostkę , cebulę w kostkę .Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać do niego mięso i obsmażyć, dodać cebulę, posypać papryką , kminkiem , tymiankiem, solą, pieprzem .
Wrzucić roztarty czosnek. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, majeranek, i papryki i gotować aż wszystko zmięknie. Doprawić do smaku .
Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącego sosu od gulaszu i dodać do gulaszu bezpośrednio przed podaniem.

-
rys68
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 38
- Od: 6 lis 2010, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowsze
Re: Kasencja w kuchni :)
Witam Kasiu.Fajny wątek z tymi przepisami
Będę tu często zaglądał.Pozdrawiam.Rysiek

Będę tu często zaglądał.Pozdrawiam.Rysiek
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7253
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz
Re: Kasencja w kuchni :)
Super ten jabłecznik muszę wypróbować dzięki Kasiu 
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
-
Kasencja
Re: Kasencja w kuchni :)
Gołąbki z kaszą
Składniki:
- 2 torebki kaszy
- ok.500 g mięsa mielonego ( ja staram się dawać różne na raz: wieprzowe, wołowe, z kaczki
. )
- duża cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kapusta
- Przecier pomidorowy
Kaszę gotuję, dodaję zmielone mięso, podsmażoną na złoto cebulę wraz z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zawijam w kapustę ( staram się robić malutkie, bo się fajnie je
) i zalewam przecierem pomidorowym ( ja używam sos własy zrobiony pomidorowo ?paprykowy z warzywami i ziołami ).
I duszę w tym sosie, aż zmiękną.

___________________________________________________________
Krokiety z pieczarkami
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklani mleka
- ok 1,5 szklanki mąki
- 2 całe jaja
- szczypta soli
Farsz:
- pieczarki ( ok 700 g )
- 3 cebule
- sól, pieprz
Naleśniki staram się smażyć jak najcieńcze potrafię
. Pieczarki duszę z cebulą, solą i pieprzem, potem do naleśniczków ( dużo farszu ), panierka i gotowe.
Ja uwielbiam z ćwikłą z chrzanem.
Najpierw zbiór
:

Składniki:
- 2 torebki kaszy
- ok.500 g mięsa mielonego ( ja staram się dawać różne na raz: wieprzowe, wołowe, z kaczki
- duża cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kapusta
- Przecier pomidorowy
Kaszę gotuję, dodaję zmielone mięso, podsmażoną na złoto cebulę wraz z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zawijam w kapustę ( staram się robić malutkie, bo się fajnie je
I duszę w tym sosie, aż zmiękną.

___________________________________________________________
Krokiety z pieczarkami
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklani mleka
- ok 1,5 szklanki mąki
- 2 całe jaja
- szczypta soli
Farsz:
- pieczarki ( ok 700 g )
- 3 cebule
- sól, pieprz
Naleśniki staram się smażyć jak najcieńcze potrafię
Ja uwielbiam z ćwikłą z chrzanem.
Najpierw zbiór

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kasencja w kuchni :)
Kasiu zastrzeliłaś mnie tym podawaniem krokietów z ćwikłą
pierwszy raz się z tym spotykam
...ja to przeważnie z barszczykiem....albo w ostateczności same.....ale z ćwikłą
.....muszę przetestować
Bardzo zainteresował mnie Gulasz Segedyński , koniecznie muszę zrobić....może być ciekawe połączenie mięsa z kapustką kiszoną i śmietaną
......na pewno w tym tygodniu będzie na obiadek....dam znać jak wrażenia 
Bardzo zainteresował mnie Gulasz Segedyński , koniecznie muszę zrobić....może być ciekawe połączenie mięsa z kapustką kiszoną i śmietaną
Re: Kasencja w kuchni :)
Czyżby pieczarki z własnej uprawy?
-
Kasencja
Re: Kasencja w kuchni :)
AGNESS najwyższy czas spróbowaćAGNESS pisze:Kasiu zastrzeliłaś mnie tym podawaniem krokietów z ćwikłą![]()
![]()
pierwszy raz się z tym spotykam
![]()
D
Gulasz Segedyński mi smakował, choć smak całkiem inny, jakiego jeszcze nie próbowałam. Następnym razem chyba zrobię dla próby ze słodką śmietaną
Mirka zgadza się pieczarki mam własne w piwnicy

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kasencja w kuchni :)
Kasiu opowiedz coś więcej o tych pieczarkach....w jaki sposób je hodujesz....skąd bierzesz podłoże itp ....
-
Kasencja
Re: Kasencja w kuchni :)
Podłoże kupuję na all...ro. Jest to tzw. faza III, czyli kupuję podłoże już przerośnięte grzybnią i dodatkowo torf do nakrycia.
Także jak kurier mi przywozi, to tylko posypuję torfem i podlewam
. Po ok. 3 tygodniach rosną pieczarki. Trzymam w piwnicy, temp. ok. 14-15 stopni, ciemnawo.
Także jak kurier mi przywozi, to tylko posypuję torfem i podlewam



