Ogródek Gosi cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.5

Post »

Izuniu, tak, tak, ale rózyczki też się wcisnęły na listę, szczególnie, że nie dostałam tych od Sipa.
Ale, że Ty rozglądasz się za kulkami :roll:
Ale rozumiem, rozumiem ;:108
O tej porze roku czegoś brakuje, prawda?

Martuś niestety nie mam pojęcia kto zacz. Jak zwykle kupowałam bo mi się podobał, ale on nie świerk, ale jodła. Nie mam w tej chwili lepszego zdjęcia.
Dam znać, albo Ty daj znać, że ja mam dać znać :D

Iguś, fajnie, że podałaś namiar. Jeśli się wybiorę, to na pewno o niego zahaczę.
Nie mam pojęcia, czy będę mogła nocować, ale w sobotę postaram się być.

Igiełko, to masz faktycznie kiepsko, ale ja też wokół siebie nie mam fajnych szkółek. Wszyscy mają pospolite iglaki. Iga mówiła, że mam po drodze do Mirka jadąc na spotkanie forumowe, które odbędzie się w Sulejowie. Ja miałam zamiar zamówić kulki u naszej koleżanki forumowej Darob, ale najpierw zobaczę, czy uda mi się kupić coś u Mirka.

Ewo, zauważyłam, że faktycznie mało jest sklepów z bylinami. Nawet z jednorocznymi roślinami, ale nie balkonowymi. Może powinnaś otworzyć interes u siebie :)

Olu, no właśnie czasem trzeba przeżyć zawód. Chociaż kupując w realu też możesz coś takiego przeżyć, bo często kupujemy gdy sadzonki są młode, a potem okazuje się, że to jednak nie ten kolor, albo w ogóle nie to.
Tylko , że ja nie jestem pamiętliwa. Chyba tak jak Ty :D

Aniu, moja Clair miała tylko pierwsze kwiatki w takie falbanki. Potem już była normalna. Niestety.
Dużo osób pisało, że w święta miały szpital w domu. Nie były to zbyt udane święta dla mnie jak i cały rok. Mam nadzieję, że nowy rok będzie lepszy.

Ewciu, to podaj namiary. Ja będę chciała zamówić trochę lilii.
M. Bardzo dziękuje za życzenia ;:196

Maju, faktycznie pogoda jest do d...
Nic tylko siedzieć w domu, a tu do pracy trzeba chodzić.
Chodzi o takie kulki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyli małe iglaczki, które dadzą się wcisnąć między róże ;:224
Ja jakoś w tym roku zapałałam do nich bardzo dużym sentymentem.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, mówisz, że można je wcisnąć miedzy róże. :;230 Czy one nie urosną przypadkiem w duże kulki :;230
Ja mam małe tuje rosnące w kulki do wysokości 0,50 m. Wiec jak piszecie o kulkach, to mi się kojarzyły z tujami. :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

0,5 m to przecież małe. Ale to nie tuje. Nie które maluchy nie będą dużo większe od tych co pokazałam. Po latach na pewno urosną, ale niewiele. Zresztą jest metoda na iglaki - skracać im młode przyrosty, dzięki temu będą mniejsze i gęstsze.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Gosiu, ja zamawiam u Darob - Marzenki raz lub dwa w roku. Sadzonki w porządku, ale to oczywiście nie to samo co wziąć w rękę, pomacać, zobaczyć na własne oczy. Przeglądam właśnie wątek Mirka i nie ma obawy - jak tam zawitasz to na pewno nie wyjdziesz z pustymi rękami.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sklepów brak, ale chyba i chętnych klientów niewiele :D Ograniczę się do siania, czasem się udaje :D Bardzo złych wspomnień z kupowania przez internet nie mam, większość roślin to te, które zamawiałam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igiełko, szkoda, że mieszkasz tak daleko. Mogłabyś do Mirka też zawitać. Chyba, że zgłaszasz się na zjazd to do niego już rzut beretem.
Czyli się nie dogadałyśmy. Ja myślałam, że Marzenka mieszka dalej od Ciebie. Ona ma bardzo atrakcyjne ceny. W razie czego i tak skorzystam z jej oferty.

Ewo, a może jednak by się opłaciło?
Może zaczęła byś sprzedaż internetową?
Gdyby mój m. miał stałą pracę już bym się zajęła taką uprawą, ale że ja w razie czego mogę być jedynym żywicielem rodziny więc na razie dam spokój.

Dzisiaj dla porównania jedna z rabat w trakcie całego sezonu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Gosia, świetnie wygląda ta rabata. O każdej porze roku cos ciekawego. Super ;:138
Ostróżka i rozchodnik prawdziwe giganty.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Gosiu, mnie również się bardzo podoba. Zauważyłam rozchodnik z bladoróżowymi kwiatuszkami.
Takiego jeszcze nie spotkałam. Ładnie się komponuje rozchodnik z Żurawkami.
Lubię oglądać Twój ogród. :tan
x-d-a

Post »

Gosiu, ostróżka niesamowita! Takiego giganta to jeszcze nie widziałam :roll: Czym Ty ją karmisz?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/quote]

Dorotko, staram się komponować tak, żeby zawsze coś kwitło, albo przyciągało wzrok.
Nie na wszystkich rabatach udaje mi się coś takiego zrobić. I dlatego cały czas coś przesadzam, kombinuję.
Ostróżka chyba tak wybujała przed ostatnim swoim tchnieniem. Nie wiem czy w tym roku w ogóle wyrośnie. Gdy ją przycięłam po pierwszym kwitnieniu już więcej nie wypuściła nowych pędów.

Maju, bardzo dziękuję. To dla mnie wielki komplement. ;:196
Myślę, że widziałaś tego rozchodnika. On jest najbardziej pospolity ze wszystkich

Obrazek

Jeżeli chciałabyś, wiosną będę dzieliła.

Dalu, jak już pisałam Dorotce, taki gigant wyrósł chyba dlatego, że wydał kwiaty ostatni raz. Po obcięciu kwiatów po pierwszym kwitnieniu już nie odbił. Szkoda. Bardzo lubiłam kolor tych kwiatów.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zwróciłam uwagę na czyste brzegi rabaty :D Sama mam z tym problem, a obwódek jeszcze nie planuję, bo dopiero teraz zaczynam się zastanawiać, jakie kształty pojawią się w moim ogrodzie. Czego używasz do przycinania krawędzi?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Małgoś jedna rabatka a każda odsłona przepiękna.I n ie wiem która pora roku ładniej się prezentuje.
Ostróżka chyba jednak wypuści nowe przyrosty.Rozchodnik niesamowitej urody-piękny kolor.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próbowałam edytować posty, bo nie wszystkie zdjęcia widać. Za dużo zdjęć chyba na raz wstawiłam.

Ewo, ja kupiłam w zeszłym roku specjalny szpadel do brzegów. Jestem z niego zadowolona, chociaż nie zawsze daje radę. Pomagam sobie szpadlem. Ja też na razie obrzeży nie chcę robić, ponieważ cały czas poszerzam swoje rabaty. Za gęsto sadzę i jak mi się rośliny rozrastają muszę je trochę poprzesuwać. I widzę, że tak mam bez końca. Tylko nieliczne rabaty mam otoczone kostką. Tam gdzie nie mogę już powiększać.

Aniu, mam nadzieję, że ostróżka odbije, bardzo lubię ten kolor.
E, tam, rozchodnik jest najbardziej pospolity. Będę dzieliła. Chciałabyś?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,czy takie kulki są bardzo drogie?Skoro maja większe nie rosnąć to mnie zainteresowałaś nimi.Ciekawe czy są Szmita,a ty swoje cuda gdzie kupowałas?To białe to ostrózka taka dorodna czy swiecznica?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Gosiu,trzeba mieć nadzieję ,że ostróżka odbiję wiosną. One czasem tak się zachowują, tylko nie wiem,czy to za sprawą grzyba ( w tym roku miał wyjątkowo sprzyjające warunki do rozprzestrzeniania się),czy są jeszcze inne powody.
U mnie z pięciu kęp nie odbiła jedna ale jeszcze jej nie wywaliłam, czekam z nadzieją do wiosny.
Gorzej zapowiada się "wskrzeszenie" nowo zasadzonych białej i różowej-kupiłam przez internet takie karzełki, że już na początku jesieni ślad po nich zaginął :(
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”