Musze zapamiętać, żeby tu nie zaglądać, to zapomnę o przyczynie dołka
Działka na Kaszubach 2011
Re: Działka na Kaszubach 2011
Z tej pierwszej strony połowy nie mam... jestem zdołowana
-
magdala
Siberio- ja nie mam nawet jednej czwartej .
Ale pooglądać fajnie
Ale pooglądać fajnie
Niefajnie 
-
Grazia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tak choruję na sasanki ale u mnie kwaśna ziemia i nie wiem co robić.Tak bardzo chciałabym je mieć.
-
magdala
Czyli jednak nie może być kwaśna ? Wiedziałam....
Dlatego nie rosła mi ta fioletowa.
Wiecie co ,bardzo chciałabym uprawiać ogród tak jak pisze o tym p. Radziul -bez nawozów,
ale stwarzając roślinom maksymalnie naturalne warunki.
Tylko on pisze ,że to nie może być dołek z wsypaną do niego np. kwaśną ziemią,
ale cały obszar ,rabata dla np. kwasolubnych roślin.
Chciałabym ,ale czy mi się uda?
Dlatego nie rosła mi ta fioletowa.
Wiecie co ,bardzo chciałabym uprawiać ogród tak jak pisze o tym p. Radziul -bez nawozów,
ale stwarzając roślinom maksymalnie naturalne warunki.
Tylko on pisze ,że to nie może być dołek z wsypaną do niego np. kwaśną ziemią,
ale cały obszar ,rabata dla np. kwasolubnych roślin.
Chciałabym ,ale czy mi się uda?
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Osterku, pamiętam jak na poprzedniej mojej działce przeżyłam ulewę - to był prawdziwy potop, gejzery wody tryskały do góry z kretowisk. Gdy deszcz ustał zapadła się ziemia nad krecimi korytarzami i ukazał się istny labiryntoster pisze: ........Zastanawia mnie tylko to, czy po latach podbierania tej ziemi nie porobi mi się falisty teren z
powodu notorycznego braki ziemi.....
Olu- Bufo-Bufo - jeśli nie masz migdałka - to spraw go sobie koniecznie. Jest naprawdę zjawiskowy. Ja uwielbiam go właśnie za kolor, kształt kwiatów i delikatność...
Siberio - masz rację! to faktycznie fragmenty Pierwiosnkowej. Inspiracją było dla mnie zdjęcie z pierwszych stron wątku śp. Goryczki. Dojrzewałam do realizacji kilka lat. A teraz jak patrzę na rabatę lub zdjęcia - to wspominam naszą nieodżałowaną forumową koleżankę
Agnieszko - ja też się cieszę! To forum jest jedną wielką inspiracją! Ja zawsze lubiłam zaglądać przez płoty do mijanych po drodze ogrodów. A tutaj to dopiero mam możliwości do podglądania
Sasanka jest moim dzieckiem - wyhodowanym z nasionka, a w tym roku stwierdziłam, że obok rośnie jej córeczka
Różowo kwitnące drzewko - to rajska jabłonka. Nie znam odmiany - bo wyhodowała ją z nasionka moja mama.
Magdo - może zmienisz nick na "Kusicielka"
Piękności prawdziwe na tych stronkach! Ja MUSZĘ na wiosnę kupić białą, bo inaczej chyba pęknę!
Moja sasanka rośnie tuż obok wrzosów - więc nie wiem czy kwaśna ziemia jest na pewno problemem.
To co robi p. E. Radziul - jest na pewno idealnym rozwiązaniem, ale ja nie mam tyle samozaparcia aby tak postępować
A Tobie na pewno się uda z tymi kwasolubami. Przecież dla nas nie ma nic niemożliwego!
7-9 maja ciąg dalszy....

- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, widać, ze lubisz fotografię i ogród
Pierwiosnkowa piękna.
Też próbuję ich trochę zgromadzić. Na razie przeważają gruzińskie i bezłodygowe, ale z czasem to się powinno zmienić.
Piszecie o sadzeniu roślin ze względu na preferencje glebowe.
Tak starałam się dobierać w przedogródku. I to dobry sposób, bo bez kombinacji.
Ale rosną tam też sasanki i ciemiernik, róże i powojniki. I póki co radzą sobie.
Staram się im pomagać właściwym nawożeniem-naturalnym w miarę możliwości, kompostem.
Pierwiosnkowa piękna.
Też próbuję ich trochę zgromadzić. Na razie przeważają gruzińskie i bezłodygowe, ale z czasem to się powinno zmienić.
Ale rosną tam też sasanki i ciemiernik, róże i powojniki. I póki co radzą sobie.
Staram się im pomagać właściwym nawożeniem-naturalnym w miarę możliwości, kompostem.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, widać, ze lubisz fotografię i ogród
Pierwiosnkowa piękna.
Pierwiosnkowa piękna.
Justyna
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje "wyczyny'...
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Maryniu-bardzo współczuję z powodu odejścia Mefiego.
Piękne są Twoje wspomnieniowe działkowe zdjęcia.Zaraz chce się coś planować i u siebie.Ale tak działa Forum.
Piękne są Twoje wspomnieniowe działkowe zdjęcia.Zaraz chce się coś planować i u siebie.Ale tak działa Forum.
-
Grazia

Marysiu dostałam z L.........katalog ale jest dużo liliowców a mało lilii.
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justynko - Na mojej pierwiosnkowej będą w tym roku przeważać pierwiosnki z mojego wysiewu. Rzekomo mieszanka kolorów - ale dopiero się okaże czy ta mieszanka nie będzie jednokolorowa
- jeśli zakwitną oczywiście. Mam co do tego poważne wątpliwości, bo pierwiosnek ząbkowany zakwitł dopiero w drugim sezonie po wysiewie.
Nawożenie naturalne jest najlepsze. Ja też stosuję kompost, obornik i gnojówki z roślin. Nie dość że naturalne - to jeszcze za darmo! (Z wyjątkiem obornika - niestety
)
Ewo - Jakoś tak się składa, że teraz mam więcej czasu na zabawę ze zdjęciami - niż wówczas gdy zostały zrobione
To moja weekendowa rozrywka
Dzięki za słowa współczucia. To był najbardziej MÓJ kot z całej czwórki, rozumiesz co mam na myśli, prawda?
Grażynko - zamawiałaś katalog, czy przysłali Ci go z własnej i nieprzymuszonej woli?
Maj - to przede wszystkim tulipany (7-9.05.2011)

Nawożenie naturalne jest najlepsze. Ja też stosuję kompost, obornik i gnojówki z roślin. Nie dość że naturalne - to jeszcze za darmo! (Z wyjątkiem obornika - niestety
Ewo - Jakoś tak się składa, że teraz mam więcej czasu na zabawę ze zdjęciami - niż wówczas gdy zostały zrobione
To moja weekendowa rozrywka
Dzięki za słowa współczucia. To był najbardziej MÓJ kot z całej czwórki, rozumiesz co mam na myśli, prawda?
Grażynko - zamawiałaś katalog, czy przysłali Ci go z własnej i nieprzymuszonej woli?
Maj - to przede wszystkim tulipany (7-9.05.2011)

-
Grazia

Marysiu z własnej woli,ale w stosunku do poprzednich lat to ki...............
W ostatnim sezonie dużo było narzekań co do jakości cebul- może wyciągnęli wnioski i stąd ograniczony asortyment 
-
magdala
Marysiu
Chyba skuszę się na kolejne zamówienie , tym razem w szkółce "Magda",
zamówienia będą wysyłać od marca.
Jest tam biała sasanka ,a nawet dwie -i ceny chyba najniższe z możliwych.
http://www.rosliny-magda.pl/search.php? ... xt=sasanka
Może zamówię ją dla Ciebie? No ,chyba ,że szukasz jakiejś konkretnej odmiany
Chyba skuszę się na kolejne zamówienie , tym razem w szkółce "Magda",
zamówienia będą wysyłać od marca.
Jest tam biała sasanka ,a nawet dwie -i ceny chyba najniższe z możliwych.
http://www.rosliny-magda.pl/search.php? ... xt=sasanka
Może zamówię ją dla Ciebie? No ,chyba ,że szukasz jakiejś konkretnej odmiany
-
Grazia

Magdo a kiedy będziesz robila tam zakupy?teraz czy wiosną?