Śliczne sa te Twoje storczyki i taka imponujaco duża ich ilość. Tylko podziwiac. Ale zauwazyłam w Twoim spisie kilka dla mnie nowych nazw storczyków. Czy mogłabyś coś więcej o nich napisać, jak jest stopień trudności ich uprawy i czy nadają się do uprawy w domu? Pewnie mozna je nabyć raczej tylko na wystawach lub w specjalistycznych sklepach, bo jakoś się z tymi nazwami nie spotkałam.Storczykowa pisze:z- 1 Epidendrum
- 1 Miltonię
-- - 1 Rhynchostylis (coelestis blue)
- 2 Tolumnie (była 1, ale podzieliłam na pół)
- 1 Vascostylis (pine river blue)
Storczyki Storczykowej
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
witaj
jeszcze nigdy nie byłam w takiej krainie storczyków, jakoś nikt ze znajomych nie ma takiej pasji, a i ja przyznam się mało się interesowałam storczykami. Bardzo podoba mi sie biały storczyk jest pierwszy w jednej z Twoich galerii. To niesamowicie ciekawe i niezwykłe kwiaty. Pozdrawiam Isia
Wesołych Świąt

- Storczykowa
ja sie nimi interesuje, nawet interesuje to za mało powiedziane, ja je uwielbiam i mam bzika na ich punkcie. niestety moi znajomi nie akceptują mojego hobby. ale ja nie zrezygnuję ze storczyków, bo to jest super hobby i jestem bardzo dumna, że mam tak ciekawe i poważne zainteresowania.
jak biały Phalaenopsis rozwinie wszystkie pąki (jeszcze 3 zostaly), to znowu mu zrobie fotkę. niedługo następny nbiały, ten, co mial 4 łodyżki (teraz ma 1) puszcza z niej 3 odghałęznienia z pąkami, jak zakwitnie, też go tu wstawię.
jak biały Phalaenopsis rozwinie wszystkie pąki (jeszcze 3 zostaly), to znowu mu zrobie fotkę. niedługo następny nbiały, ten, co mial 4 łodyżki (teraz ma 1) puszcza z niej 3 odghałęznienia z pąkami, jak zakwitnie, też go tu wstawię.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Lubie zestawienia u storczyków w tym kolorze bo są bardzo ładne, ja widziałam wyjątkowego, podobny do Ever ale plamy miał małe, takie małe kropki nie zlewające się ze sobą, szukałam nazwy odmiany ale nie moge nigdzie znaleść, nie zdążyłam go kupić bo komuś się spodobał i go kupił, a w kwiaciarni nie mieli drugiego, ale widziałam też encycline w podobym zestawie kolorystycznym.
- Storczykowa
- Storczykowa
ja jeżdzę na wystawy w Sosnowcu (2 razy w roku są), to zawsze sobie coś kupuje (zazwyczaj Phalaenopsisy, Vandy, czasem Dendrobia, Paphiopedila, to zależy, co ładnego spotkam). z Phalaenopsisów to marzą mi sie:
- taki właśnie w małe kropeczki
- mini mark
- taki w różowe kropki, ale nie ever spring tylko jakaś hybryda
i jeszcze jakieś ciekawe
a z innych storczyków to:
- niebieska Vanda
- zielone Dendrobium
- może jakaś Cattleyka.
w każdym razie chciałabym kilkaset storczyków, w tym conajmniej 100 Phalaenopsisów xD
- taki właśnie w małe kropeczki
- mini mark
- taki w różowe kropki, ale nie ever spring tylko jakaś hybryda
i jeszcze jakieś ciekawe
a z innych storczyków to:
- niebieska Vanda
- zielone Dendrobium
- może jakaś Cattleyka.
w każdym razie chciałabym kilkaset storczyków, w tym conajmniej 100 Phalaenopsisów xD
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Nie jeżdze na wystawy, ostatnio w Poznaniu nic nie ma, jeśli chodzi o moje marzenia to fioletowe dendrobium, dwie encycliny jedna w biało fioletowa, a druga pomarańczowa, białe aerangis luteo, brassavola, phalaenopis eguestris, też mini mark, oncidium żółte, białe pleone, masdevallia, to z tych co pamietam.
- Storczykowa