Jak wyrównać teren pod rekreację i wjazd samochodem

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
burnster
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 gru 2011, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak wyrównać teren pod rekreację wjazd samochodem

Post »

Witam i serdeczne dzięki za odpowiedź.
Miło mi czytać tak rozwiniętą odpowiedź, która przekazuje, uzmysławia możliwości, rozważa za i przeciw. ;:180

Wjeżdżając w tym roku (wrzesień/ październik) na działkę samochodem osobowym grunt nie zapadał się pod kołami. Byłem w stanie wjechać i wyjechać bez problemów. Po przejechaniu VAN-em (Chrysler Voyager z bambetlami (ok.2tony) pozostały ślady. Myślę że głównie po wygniecionej trawie i perzu...
Jak bym zostawił na dłużej może było by gorzej.... Nie wiem... Biorąc taką możliwość pod uwagę czekam do wiosny.

Myślę nad takim planem:
Zamierzam na razie (bez większych zamachów) spróbować zdjąć wierzchnią część organiczną (ręcznie) na małej (eksperymentalnie) powierzchni działki.
Przywieźć przyczepką bagażową pospółkę z okolicznej żwirowni (ok 1 tony piachu ze żwirem) i rozprowadzić. Na to nałożyć malutką warstewkę ziemi i posiać najtańszą trawę (może sportową?)
Sprawdzić jak to działa... ;)

pytanka:
Po jakim czasie sprawdzać? Czy piach trzeba ubijać? Czy wspomniana przeze mnie kratka (plastikowa lub betonowa) ma sens? Ile może rosnąć trawka...?

Jeżeli się sprawdzi eksperyment, pójść za ciosem ;)

Tak czy inaczej proszę o więcej cennych uwag, pomysłów, opinii, doświadczeń... !

Miłych i spokojnych Świąt oraz dobrego Nowego Roku :)
Pozdrawiam
"burnster" ;)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piachu nie da się ubić,jest zbyt sypki.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak pisał MirekL, to będą duże koszty, 20 cm piasku czy żwiru nic ci nie da, trzeba dużo więcej materiału, i to grubego i ciężkiego, na taki fundament dopiero żwirki i piaseczki i płyteczki. Sam piasek czy żwir, po kilku godzinach deszczu w miękkiej ziemi sam się zapadnie pod swoim ciężarem...
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”