Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 348 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  
Autor Wiadomość
giza
 Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2008, o 16:04 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1727
Skąd: Wrocław
Bogusiu, własnie zrobiłam biszkopt na occie :P w/g Twojego przepisu, reweeeelacja! miałam kiedys podobny, ale malutko octu i bez "rosniecia mikstrurki".
Może nareszcie beda mi wychodziły super biszkopty, dla mnie podstawa do wielu ciast. Nie wiem czy poniższy jest gdzies na forum, ale podam, moje ulubione ciacho :)

Biszkopt przekroić. Na dolna warstwę wyłozyc dowolny krem / ich wybór macie w jednym palcu zapewne :D /.
Górna warstę kładziemy na twardym podłozu, wykrawamy kieliszkiem kóleczka, powstaja otwory , kółeczka pdkładamy na bok.
Podziurkowaną częśc kładzimy na krem. W każda dziurke wkładamy owoc, zalewamy tężejąca galaretką, przykrywamy wyciętym kapturkiem ciachowym, robimy po całości mazgaje z roztopionej czekolady. Bardzo efektownie wyglada i nie mniej smaczne :D POdchodzi troszke pod "delicje" :P

_________________
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wisienka
 Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2008, o 17:57 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4259
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Mia - gospodyni pewnie zajęta, a ja przyszłam zerknąć na przepis i zobaczyłam, że
nie uzyskałaś jeszcze odpowiedzi na swoje pytanie.
Nie wiem jak Bogusia, ale ja najpierw ucieram żółtka z cukrem a potem daję je do sera.

Choinka! Sernik już w piekarniku a ja teraz dopiero zobaczyłam, że zapomniałam o
budyniu :? . A zawsze dodaję budyń albo mąkę ziemniaczaną. No ale mam nadzieję, że i
tak będzie smakował.
W końcu zrobiłam cały sernik wg Twojego przepisu Bogusiu. Wydaje mi się, że będzie
jeszcze lepszy niż mój ;:333

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
mia63
 Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2008, o 18:05 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: bytom
Dziękuję Ci Wisieńko, tez tak zrobie...:)

_________________
pozdrawiam serdecznie
Ula R


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2008, o 19:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5608
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
mia63 napisał(a):
Dziękuję Ci Wisieńko, tez tak zrobie...:)

wisienka ci dobrze poradziła:)
27.Makowiec zwijany
składniki
jedna kostka margaryny
7 żółtek
1 szkl .słodkiego mleka
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
1 kg mąki
7 dag drożdży

margarynę ucieram z żółtkami,w letnim mleku ucieram drożdże z cukrem i odrobiną mąki odstawiam do wyrośnięcia.
do utartych żółtek dodaję mąkę sól oraz wyrośnięte drożdże,ciasto wyrabiam ręką- krótko,gdy ciasto jest zbyt twarde dodaje odrobinę mleka-odstawiam do wyrośnięcia
Nadzienie z maku
Składniki
1/2 kg maku
5 białek
20 dkg cukru
3-4 łyżki miodu
bakalie
10 dag tłuszczu
olejek migdałowy

wykonanie
margarynę rozpuścić na patelni dodać zmielony mak ,cukier ,miód,olejek,wymieszać i smażyć około 10 min, lekko ostudzić.
Białka ubić i dodać do maku
wyrośnięte ciasto podzielić na 2,3 części ,każdą rozwałkować położyć nadzienie makowe,ciasta zwinąć w rulon i zostawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem nakłuć ciasto patyczkiem,piec 40-45 min w temp 160-170 stopni :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
mia63
 Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2008, o 19:14 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: bytom
A moze przepis na babkę smaczna?

_________________
pozdrawiam serdecznie
Ula R


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2008, o 22:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5608
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
28.Babka ucierana

6 jaj
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru 3/4 szklanki oleju
1 2/2 proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczka kakao

wykonanie

Z białek ubić pianę ,dodając stopniowo cukier i żółtka ,następnie wlać olej i wsypać mąkę z proszkiem Ciasto podzielić na 2 części
Wysmarować blaszkę i wylać na przemian białe ciasto ,do drugiej części dodać kakao i wylewać na białe i znowu białe i czarne Piec w temp 180 st 40 min posypać cukrem pudrem lub polać polewą :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 21 mar 2008, o 23:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5608
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
29 .Babka kolorowa
składniki
6 jaj
1 kostka marg
1 1/2 szkl cukru
2 szkl mąki
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do piecz
1 cuk waniliowy
1 budyń wanil
1 kisiel wiśniowy
2 łyżki suchego maku
2 płaskie łyżki kakao
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka mąka proszek do piecz oliwa i ubitą pianę z białek Ciasto podzielić na 4 części
do pierwszej dać budyń
do drugiej --kisiel
do trzeciej kakao
do czwartej mak
Ciasto wylewać do wysmarowanej formy --wlewamy na przemian ,jak jest wszystko wlane to przez środek foremki przeciągamy nóż ----wzdłuż ,
50 min pieczemy w temp 170 st :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 22 mar 2008, o 00:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5608
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Wisieńko ,jak wyszedł sernik :?: :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł:
PostNapisane: 22 mar 2008, o 11:48 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4259
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Bogusiu - serniczek pyszny, tylko trochę posypka mi się rozlazła :? (ale za to jak pachniała w czasie
pieczenia!).
Albo za drobno ją potarłam (choć na największych oczkach) albo powinnam trochę więcej
mąki dać. No i następnym razem muszę pamiętać o tym nieszczęsnym budyniu :wink:

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
mia63
 Tytuł:
PostNapisane: 22 mar 2008, o 20:35 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: bytom
Bogusiu sernik wyszedł mi znakomicie:)Taki wysoki, zawsze mi wychodziły takie "cieniasy" niskie , zbite serniki.Ten jest wysoki i puszysty. Przeczytałam post Wisieńki i zawczasu dodałam wiecej mąki do posypki.
Dziekuje za przepisy:)

_________________
pozdrawiam serdecznie
Ula R


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 22 mar 2008, o 22:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5608
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Bardzo się cieszę dziewczyny ,że Wam smakują ciasta ,na pewno będę pamiętała i wpisywała przepisy :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł:
PostNapisane: 22 mar 2008, o 23:16 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4259
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Bogusiu - cała przyjemność po mojej, naszej stronie! :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
toya75
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2008, o 05:30 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 24
Skąd: Jankowice ,woj.małopolskie
Bogusiu177 jak ja Ci zazdroszczę tego żeś taka wspaniała gospodyni ;:215 A z przepisów napewno skorzystam!!! Kurcze człowiek sie loguje na forum ogrodniczym a tu jeszcz tyle wspaniałych rzeczy moze się dowiedzieć i nauczyć ;:87

_________________
Zapraszam do mojego ogrodu


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ewelina
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2008, o 19:46 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7617
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Tak , tak ...człowiek loguje się na forum ogrodniczym... a potem 3 kg.mu przybywa przez sprawdzanie przepisów Bogusi :D :D :D Ale co tam , niech no się pogoda ustabilizuje to w ogrodzie i na długich spacerach z psią wszystko spalimy !Podobno zresztą :" Grubasy żyją krócej , no ale za to jedzą dłużej " :) :) :)
Bogusiu , proszę o następne przepisy! :D

_________________
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 348 ]  Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *