Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,
storczyki masz cudne :D :D :D
moje gratulacje :!:
Poadrawiam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja gdy kupiłam 1 storczyka (a było to w październiku 2004) też kompletnie nie miałam pojęcia o uprawie storczyków, ale mimo że byłam jeszcze w smarkatym wieku już się dość dobrze znałam na innych kwiatach i postanowiłam spróbować ze storczykami. To był bladoróżowy Phalaenopsis. Ale storczykomania bardzo wciąga, kilka miesięcy później kupiłam następne storczyki i moja kolekcja zaczęła się rozrastać. Najdłużej z moich storczyków jest u mnie biały, podwójny Phalaenopsis (gdy go kupowałam 3 lata temu był normalny, białe kwiaty na 2 łodyżkach, 1 roślina). niestety coś złego dzieje się z ich liśćmi (bo to już nie 1 Phalaenopsis, tylko 2 zrośnięte ze sobą). Ale nigdy nie miałam takiego problemu, więc nie wiem, co mu jest.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i tak nie wiem o nich tyle, co inni storczykomaniacy... może kiedyś będę wiedzieć dużo... ale ja też popełniam błędy w ich uprawie i wiele mi uschło... dzisiaj padł 1 Phalaenopsis, chyba mu deszczówka popaliła korzenie, bo pomarszczone były i suche (a storczyki podlewam dość często, jak tylko zobacze, że podłoże suche). ale on już był taki marniutki jak go kupiłam, ale myślałam, że go wyratuję... a na jednym sie porobiły dziwne plamki na wszystkich listkach.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Trzymam kciuki za te chorowitki ;:333 i nie martw się, na błędach się przecież uczymy :wink: wiadomo, każdy chce zeby ich było jak najmniej, ale takie życie :lol: ja się na storczykach znam o wieeeele mniej niż Ty i też się boję że zaraz jakiegoś uśmiercę np przy przesadzaniu ;:191 mam własnie jednego rekonwalescenta, zostały mu 3 korzonki i też nie w pełni zdrowe, już 2 tygodnie minęły od przesadzenia i jakoś się trzyma, ale korzonków nowych na razie nie widać... :(
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może daj mu wodę na podstawkę (korzenie zawsze ciągną do wody) ? ja kiedyś przesadziłam Phalaenopsis ever spring do keramzytu, w krótkim czasie wypuścił mnóstwo korzeni. Teraz zrobiłam tan z odrostem białego Phalaenopsisa i czekam na korzonki. 1 z moich, taki:
Obrazek
potracił wszystkie korzonki, ale rosną mu 3 nowe. I nie tylko jemu, dużo Phalaenopsisów puszcza teraz korzonki. Może na wiosnę tak puszczają...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

wodę nalałam za Twoją radą :P teraz pozostaje czekać ;:65
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

powinny niedługo wyrosnąć. jak to miejsce, w którym Phalaenopsis wyrasta z ziemi jest zielone, to wyjdą łatwo, jak jest zdrewniałe i są resztki starych liści, to będą miały problem...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

jest raczej zielone więc liczę że sobe poradzą :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dam jeszcze trochę fotek. Nie są aktualne, większość jest z roku 2006-2007. ale jeszcze ich nie dawałam ;P .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Storczykowa nie ukrywaj takich ślicznych fotek ;:198 wszystkie są takie cudowne, że nawet nie można powiedzieć, który jest ładniejszy ;:183 teraz to marzy mi się różowa Vanda no i paphiopedilum z dużymi kwiatami ;:198
a korzenie u moich niektórych phalaenopsis zaczęły się rozwijać nowe i na starych są nowe odrosty, chociaż u mnie to jakoś wolno idzie, chyba przez zbyt niska wilgotność powietrza, muszę kupić podstawki i nasypać w nie mokry keramzyt
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O kurczę wielkanocne ale sztuki. :shock: Wszystkie piękne.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z tych mnieaktualnych fotek to większośc storczyków padło :( . obecnie kwitnie 5 Phalaenopsisów (mam 13 Phal). wszystkich storczyków mam między 35 a 40. mam takie:
- 3 Cattleye
- 5 Dendrobiów
- 1 Epidendrum
- 1 Miltonię
- 13 Phalaenopsisów
- 3 Paphiopedila
- 1 Rhynchostylis (coelestis blue)
- 2 Tolumnie (była 1, ale podzieliłam na pół)
- 3 Vandy
- 1 Vascostylis (pine river blue)
- 1 Zygopetalum
chciałabym niebieską Vandę w kratkę (marzę o niej od prawie 3 lat), jakieś Phalaenopsisy (np. mini mark, jakieś hybrydy, ever springa jeszcze jednego, z narkapianymi listkami), zielone Dendrobium 'phalaenopsis'...

Mało tego. A fotki, te, które nie dałam, moge dać, jak chcecie. Może dam teraz:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

;:111 przez Ciebie wciąż rozmyślam nad Vanda ;:191 a co to za ślicznotki na fotce nr 3 i nr 8 ;:333
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na 3 jest jakaś ballaeara, na 8 Cattleya. a Vandy strasznie uwielbiam. mam bzika na ich punkcie. bardzo chce niebiedskąw kratke (mam rózową w kratke, fioletową w kropki i zółtą bez wzorków). ale niestety jeszcze nie pojawiły się łodyżki kwiatowe, co wydaje mi się dość dziwne. Żółta Vanda zwykle była bardzo chętna do kwitnienia, ale na 4 łodyżki tylko 1 sie rozwinęła...
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj! :lol:
Na 4 zdjęciu jest chyba encyclia. Czy możesz o niej coś powiedzieć?
Jak długo ją masz, czy powtórzyła u Ciebie kwitnienie, itp. :?:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”