nie robię i świetnie zimują.Oczywiście wiesz, że tylko nowa rozeta kwitnie?
Ogród Oli , sezon 2011
- Gencjana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Oli , sezon 2011
Olu, gdzieś przeczytałam, że chcesz wiązać jukkę. Moim zdaniem nie powinnaś się trudzić. Mam 2 odmiany od lat, nic z nimi
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo, ja tych jak piszesz "zachętek" dla ptaków mam tak dużo, że pergolka na tarasie wygląda jak choinka w czasie świąt. W Lidlu sprzedają takie fajne gotowce z karmą dla ptaków. Dodatkowo powywieszałam kawałki słoninek. Znalazłam też zeszłoroczny karmniczek, a na ziemi powystawiałam tacki z kaszą i zbożami dla wróbelków. Teraz mam prawie jak w ptaszarni
Z tym, że tylko przylatują stada wróbelków oraz spore grupy sikorek bogatek. Inne ptaszki jakoś mnie omijaja. Muszę wystawić jeszcze jakiś inny pokarm dla ich zwabienia.
Moja kicia na długie chwile zamiera w bezruchu mając dosłownie metr od siebie skaczące ptaszki. Dołączyła do grona podglądaczy.Całe szczęście, że tylko przez szybę
Paulo, właściwie nie za bardzo cackam się z roślinami domowymi. Te które dają sobie radę, to mocne egzemplarze. Nie mam za dużo czasu. Dostają pić, czasem odżywkę i dla każdej rośliny staram się dobrać dobre miejsce obserwując stan, wygląd danej rośliny. Nie zawsze to pokrywa się z książkowymi opisami.
A jakie papu sypiesz dla tych innych ptaszków ? Czym je zwabić do siebie ?
Halinko, Romciu , dziękuję
Mam nadzieję, że jeszcze będą następne
Jadziu, kiwano jest w sprzedaży już bez problemu. Zdaje się, że firma Legutko je rozprowadza. W takim razie bardzo dziękuję. Na takie avocado z domowej produkcji raczej nie ma co liczyć. Ale to kupne jest całkiem smaczne tak jak pisze Agatka, na kanapki oraz w sałatkach. Ma taki lekko orzechowy smak. Używam je także do sushi.
Adrianno, nigdy wcześniej jukki nie wiązałam, ale na wiosnę nie wyglądają atrakcyjnie. Ok 40 % dolnych liści muszę oberwać i zostaje tulko niewielka rozetka. Tak wiem, ze tylko nowe kwitną, ale te stare liście nie wyglądają ciekawie połamane i przyduszone przez śnieg. W tym roku kilka sztuk związałam a teszta pozostawiona bez zmian. Zobaczę czy będzie jakaś różnica
Nie mam nic ciekawego do pokazania w ogrodzie, to może amarylis zakupiony niedawno w markecie. Nie wiem dlaczego, ale moje zeszłoroczne cebule wypuściły tylko liście a kwiatów nani ani. Pewnie je źle przechowywałam. Pochwalę się też rozmarynem kupionym w Zielonym Centrum. Nie skubię jego, bo pełni rolę raczej dekoracyjną i kwitnie

Moja kicia na długie chwile zamiera w bezruchu mając dosłownie metr od siebie skaczące ptaszki. Dołączyła do grona podglądaczy.Całe szczęście, że tylko przez szybę
Paulo, właściwie nie za bardzo cackam się z roślinami domowymi. Te które dają sobie radę, to mocne egzemplarze. Nie mam za dużo czasu. Dostają pić, czasem odżywkę i dla każdej rośliny staram się dobrać dobre miejsce obserwując stan, wygląd danej rośliny. Nie zawsze to pokrywa się z książkowymi opisami.
A jakie papu sypiesz dla tych innych ptaszków ? Czym je zwabić do siebie ?
Halinko, Romciu , dziękuję
Jadziu, kiwano jest w sprzedaży już bez problemu. Zdaje się, że firma Legutko je rozprowadza. W takim razie bardzo dziękuję. Na takie avocado z domowej produkcji raczej nie ma co liczyć. Ale to kupne jest całkiem smaczne tak jak pisze Agatka, na kanapki oraz w sałatkach. Ma taki lekko orzechowy smak. Używam je także do sushi.
Adrianno, nigdy wcześniej jukki nie wiązałam, ale na wiosnę nie wyglądają atrakcyjnie. Ok 40 % dolnych liści muszę oberwać i zostaje tulko niewielka rozetka. Tak wiem, ze tylko nowe kwitną, ale te stare liście nie wyglądają ciekawie połamane i przyduszone przez śnieg. W tym roku kilka sztuk związałam a teszta pozostawiona bez zmian. Zobaczę czy będzie jakaś różnica
Nie mam nic ciekawego do pokazania w ogrodzie, to może amarylis zakupiony niedawno w markecie. Nie wiem dlaczego, ale moje zeszłoroczne cebule wypuściły tylko liście a kwiatów nani ani. Pewnie je źle przechowywałam. Pochwalę się też rozmarynem kupionym w Zielonym Centrum. Nie skubię jego, bo pełni rolę raczej dekoracyjną i kwitnie

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Czy to jest ten rozmaryn z piosenki "o mój rozmarynie rozwijaj się " 
-
x-d-a
Olu, piękny, kwitnący rozmaryn
Posadzisz go w gruncie wiosną?
Mój rośnie cały sezon w ziemi, a tylko na zimę doniczkuję go i zabieram do piwnicy. Ale jeszcze mi nie kwitł, a te niebieskie kwiatuszki są urocze
A aromat rozmarynu w pieczonym, czy smażonym mięsku - bezcenny

Mój rośnie cały sezon w ziemi, a tylko na zimę doniczkuję go i zabieram do piwnicy. Ale jeszcze mi nie kwitł, a te niebieskie kwiatuszki są urocze
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Olu, a więc zobaczę, jaki będzie efekt Twojego wiązania. Rozmaryn rzeczywiście atrakcyjny. 
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
OLU kosztowałam Avokado ale mi nie podchodzi . Śliczny ten rozmaryn
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Oooo, taki rozmaryn chętnie bym przygarnęła
doniczkowców mam coraz mniej, ale Twój okaz kusi 
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swoim jukom wycięłam wiosną ponad połowę paskudnych liści, teraz w ogóle tego nie widać. Nie wiązałam w zeszłym roku. W tym pewnie też nie będę. Trochę listków rozmarynu pewnie mogłabyś skubnąć 
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Przepiękny rozmaryn
Ja im sypie pokruszony chlebek, ziarna kukurydzy i zboża. Przemiał mam taki że cho cho
sikorki, wróble, gile, sójki, sroki, bażanty. Ostatnio nawet jastrząb był, ale to raczej na tych stołujących się miał ochotę. Słoniny nie wieszam bo dzikie koty ściągają.
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
trochę tej naszej pogodzie się pokickało. Końcówka listopada a nam kwitną i wschodzą wiosenne kwiaty.
Cytrynka niby mała, ale swoja to bardziej cieszy
Oj jakbym miała tak ubraną pergolę to moja kicia Melcia miałaby się z pyszna, a lubi włazic na sama górę
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Olu ależ to jest okaz
Piękny kwitnący -nawet bym nie podejrzewała go o kwiaty
Na wystawę trzeba dać 
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Olu
gdzie się podziewasz, że tu nie zaglądasz
Olu Droga, z okazji imienin życzę Ci samej radości i szczęścia

Olu Droga, z okazji imienin życzę Ci samej radości i szczęścia
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O kurczę! a mój rozmaryn czeka w donicy przed domem na wniesienie
Listki skubię rzadko bo jakoś kojarzą mi się 'lekarstwowo'
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Witajcie bardzo serdecznie w ten gorączkowy przedświąteczny czas
Romciu, dziękuję ogromnie za pamięć . Piękna różyczka
Ponieważ czas tak szybko leci a w domu jest tyle jeszcze do zrobienia ... nie czekając jutra składam Wam moi kochani
Pełnych radości i magii wigilijnej nocy
serdeczne życzenia
Zdrowych, Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
A Nowy Rok 2012 niech przyniesie wszystko co w życiu najpiękniejsze!

Romciu, dziękuję ogromnie za pamięć . Piękna różyczka
Ponieważ czas tak szybko leci a w domu jest tyle jeszcze do zrobienia ... nie czekając jutra składam Wam moi kochani
Pełnych radości i magii wigilijnej nocy
serdeczne życzenia
Zdrowych, Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
A Nowy Rok 2012 niech przyniesie wszystko co w życiu najpiękniejsze!

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki