Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

No cóż, nie będę polemizować z Paniami ;:7
Na pewno trzeba choinkę powoli przyzwyczajać do warunków panujących w mieszkaniu. Szok dla każdej rośliny jest zgubny.
Natomiast wszyscy hodowcy-szkółkarze, z którymi rozmawiałam są zgodni:pobyt w pomieszczeniu o temp. około 18 stopni, choinki rosnącej w doniczce, dłużej niż trzy dni powoduje, że roślina musi to odchorować.W skrajnych przypadkach-zamiera...
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tam gdzie jest choinka nie ma 18 stopni u mnie, jak się bardzo staramy to jest16, a często mniej u Ewy to nie taka Arktyka lecz też nie jest bardzo ciepło.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewo ja mam bardzo złe doświadczenie z choinką w donicy kupioną w Obi, była to choinka świeżo wsadzona do donicy korzenie dość grube obcięte i upchane do donicy.Przykra sprawa nie miała szans się przyjąć w gruncie. Teraz wiem że przy kupnie trzeba wyjąć z donicy i zobaczyć czy się ziemia trzyma korzeni jeżeli tak to jest dobra, a jak się wysypuje to znaczy że jest świeżo sadzona.Dzisiaj sadziłam chryzanteme przyniesioną z cmenterza poszłam żeby podłać bo jeszcz ładnie kwitły mrozu u mnie nie było wielkiego, a tu się okazało że woda już zakręcona i szkoda mi było jej zostawić więc korzenie wsadziłam ale nie wiem czy przezimuje będę czekać do wiosny.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

No proszę ja na zajęciach ze studentami a w Podwórkowym tak tłoczno!Bardzo mi miło to odkryć.
Kogro-wiatr był okrutny jak na mnie dmuchnęło nieoczekiwanie zza Urzędu Miasta i Franciszkanów to ledwo na nogach ustałam.Rano było mgliście i popadywał drobny nieuciążliwy deszczyk,w miarę dnia rozpadało się porządnie,był deszcz,przez chwilę deszcz ze śniegiem i deszcz z drobnym gradem,wiatr się wzmagał ale z zimnego zrobił się cieplejszy-halny?Czy mi zwiało liście z grządek nie wiem,ponieważ miałam mokre okna sądzę,że wiatr był południowo-zachodni,a Podwórkowy od północnego wschodu.Róży jeszcze nie okryłam,bo nie ma mrozów,okopczykowana jest i obsypana liśćmi z lipy.
Eukomis- przed Wszystkimi Świętymi-tego dnia którego mnie odwiedziliście z e-Mem przyniosłam z cmentarza od dziadków nieco przymrożoną pelargonię,było mi jej żal,odbiła i będzie żyć,z tym,że na murku w Podwórkowym miałam tylko czerwone i białą,a tamta jest o ile pamiętam blado różowa.Reanimacji chryzantem jeszcze się nie podejmowałam.Bluszcze od Was mają się dobrze i nawet troszkę urosły.Stoją w jasnym i chłodnym pomieszczeniu.Podlewam je skąpo raz na tydzień,bo powinny mieć okres odpoczynku.
Evluk-choinki doniczkowe z marketów(nie wiem z którego bo był to prezent imieninowy od szwagra) nawet trzymane w zimnie-na nieogrzewanej klatce schodowej czy za oknem,a w domu krótko i przy maksymalnie 15-16 stopniach zwykle traciły igły w lutym,jak choinki cięte,bo właśnie sadzone były z uszkodzonymi,skróconymi korzeniami i przechowywane przed sprzedażą w sposób nieodpowiedni.Dlatego wybieramy się do ogrodnictwa.
Zyto-jeszcze nie wiem czy kupimy doniczkową,ja upierać się nie będę.Dwa świerczki poświąteczne rosną,sąsiad je brał kolejno na wieś i sadził do szpaleru.Tuja świąteczna(tez prezent) sprzed 3 lat dobrze rośnie na cmentarzu .
Olgo-a wiesz,że kosodrzewina jako choinka to niezły pomysł?U znajomego rośnie w drewnianej donicy na balkonie.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa :wit u nas były straszne wichury spać się nie dało , z drzew zrywało gałązki i tłukło w okna :( wiać wiało a póżniej popadało więc wszystko podlane . Z drzewkiem świątecznym nie będzie problemu , nasze już podrosły na tyle że można robić powolną przecinkę :wink:
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

U mnie w ogrodzie rośnie jodła kamczacka, która 8 lat temu robiła za choinkę, szczęśliwie przetrwała w garażu do wiosny i teraz ma już ok.4 m. Jeszcze kilka razy kupowałam iglaki w doniczkach z różnym powodzeniem je przechowując do wiosny.
Jak już moje przedmówczynie wspomniały, wszystko zależy od tego, czy korzenie nie są uszkodzone i temperatury przechowywania.
No i sypnęło śniegiem, nawet dość konkretnie, bo teraz jest ok. 15 cm. Śnieg mokry i do tego jeszcze wieje. Temp. +1, chyba to jeszcze nie jest prawdziwa zima.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat-U nas deszcz,podlało wcale dobrze.Śnieg to w górach i nad morzem(Paweł dał śliczne zdjęcie grządek w bieli).Nam przyjdzie jeszcze na biel poczekać,ale może spadną z deszczem cząsteczki pyłu zawieszonego,może je przewieje?-już naprawdę trudno się oddychało.
Tija-spadło kilka cienkich suchych gałązek,gdzieś z góry klonu.Wiał wiatr,ale w Podwórkowym zacisznie jak to między domami.
Zeniu-w "Biedronce" właśnie kupiłam grudnika w kolorze łososiowym,świeża dostawa.Okaz niewielki.Tobie życzę równie udanych zakupów.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Witaj Ewo! Wreszcie odnalazłem Twój wątek :D
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuniu...brawo poszczęściło ci się z łososiowym grudnikiem. ;:138 . Ja dalej wypatruję..nawet dziś byłam. Innych kolorów od czerwonego po róż a i te w różnych odcieniach jest w bród. Łososiowego nie spotkałam w tym roku. Choć powiem ci szczerze...białego co kupiłam i pozrzucał mi pąki, trochę się do nich zraziłam. Ale łososiowego jak spotkam i tak kupię. :;230
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Mój biały grudnik pospieszył się i kwitł w listopadzie. Od poniedziałku będę w Krakowie, mam nadzieję, że się spotkamy :D
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie,sporo ostatnio opadów-tu tylko deszcz,choć rano kałuże były zmrożone.
Wczorajszy wyjazd był bardzo udany-odwiedziliśmy ogrodnictwo 45,8 km od mego miasta i mam już niewielką jodełkę rosnącą w doniczce,stoi w chłodzie.Mogłam kupić tez gałązki,ale były tylko małe,no i jeszcze czas.Powinny być i na placu.
Zeniu-nawet udało mi się kupić jeszcze wczoraj wieczorem łososiowego dla koleżanki z Forum,a dostałam od Niej sadzonkę ciemnoróżowego z białym.Tu jest dniem plus 6-7 i jak na razie młode rośliny znoszą dobrze przenosiny między sklepem a domem transportem publicznym,nie potraciły pączków,rozwijają się.Jeszcze nie wiadomo czy przetrwają kolejny rok,ale oby!
Foggio-już się cieszę!
Pawle troszkę zazdroszczę śniegu już-mam nadzieję na śnieg na święta.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - życzę Ci z całego serca, żeby jodełka przetrwała i szczęśliwie rosła potem dłuuugie lata. A na fotkę - można liczyć?
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Ewo, moje grudniaki nie kwitną choć przyznam szczerze, że zakwitła mi inna roślina -azalia, kwitnie tak już od października :)
A u Ciebie wiosna :)

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-tak wygląda jodełka.
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Śliczna jodełka ciekawe w jakiej cenie i czy ma dobry korzę ,żeby potem móc ją przesadzić do podwórkowego
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”