Na drewutni czarny bez, mógłby wyrosnąć w dziurawej ałyczy. Malwy jak zawsze pięknie rosną, ale nigdy nie wiem, jaki będzie ich kolor. Podobnie jest z łubinami
Alu, podoba mi się ten temat ziołowy w ujęciu etnolożki, ale koniecznie z autorskimi zdjęciami!

Jeżeli można wykonywać pracę, która łączy się z hobby to jest to najlepsze z możliwych połączeń. Wpadła mi ostatnio w ręce stara, skromnie wydana książeczka "Deptane po drodze" I. Gumowskiej. Jest tak dużo roślinek, których nie znamy. Ale teraz przynajmniej wiem , że ze spaceru po polach przyniosłam cykorię podróżnik, najbardziej niebieski kwiat jaki znam. Rozsiał się mocno, podobnie jak żmijowiec, który jest zawsze wyprostowany na rabacie, mocno niebieski i wygląda zupełnie "niełąkowo". Bez Krasawica Moskwy mam dopiero drugi rok, to zakup z tych niekontrolowanych. Powoli przyrasta, ale pączki kwiatowe są początkowo naprawdę perłowe, póżniej bieleją. Właściwie to jedyny bez, jaki mam w ogrodzie. Alu, może jakaś bzowa rekomendacja?
Małgosiu, chciałabym zmienić Twoje nastawienie do kolendry. Bywała przecież składnikiem eliksiru miłosnego. Należało zemleć siedem nasion kolendry i wymówić imię ukochanej osoby, a potem zaklęcie "ziarno pali, serce pali, spraw żebyśmy się pokochali...". A czy lubisz chili ? Jeżeli tak, to z pewnością polubisz i kolendrę
Czy to szalony pomysł, by pozbyć się tych sztucznych kółek i utworzyć jedną dużą rabatę pełną nowych kwiatów? Napisałam i już się boję
To właśnie te kółka, jeszcze niewielkie. Za pniem węgierki włoskiej niebieści się żmijowiec, i na tej samej rabacie biała szałwia. Ale trzeba dobrze się przyjrzeć
Biała pysznogłówka, floksy, kosaćce, krwawnik kichawiec, odętka, tytoń, może bratki to pomysł na biały zakątek, skopiowany z innych forumowych ogrodów. Nie do końca biały, złamany najlepiej limonkowo, może różowo. Stąd zamazana

Limelight, moja pierwsza hortensja, ale jeszcze nie uzależnienie. To nie moja wina, że 10 minut drogi ode mnie powstała nowa szkółka bylinowa. A Limelight , jak na złość kwitła tak pięknie. Na razie próbuję sobie przypomnieć wszystkie białe kwiaty, które już mam