Witaj Zenku! ;:54 Trudno mi powiedzieć bez znajomości warunków w jakich żyją. Westerplatte akurat nie mam. Wiem tylko od samego twórcy tego clematisa,że dorasta do 1,5 m kwitnie długo - VI-VIII i bardzo obficie i może w zasadzie rosnąć w każdym miejscu. Kwiaty są bardziej wybarwione na słońcu. Doctora Ruppela mam i jestem bardzo zadowolona. Zachowuje się tak jak powinien. Ma około 2 m, chociaż może dorastać do 2,5 m, kwitnie bardzo wcześnie bo już w maju - co jest niewątpliwie jego zaletą - obficie , ma piękne kwiaty i powinien powtarzać kwitnienie w sierpniu / u mnie kwitł do pierwszych przymrozków/ oczywiście nie tak obficie i kwiaty wtedy ma często ciemne . Nie lubi tylko gorącej południowej wystawy. Uważam, że jest najładniejszy spośród różowo-czerwonych . Zresztą nie bez przyczyny otrzymał nagrodę Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego , zwaną Award of Garden Merit /AGM/ . Ta nagroda świadczy o tym, że fachowcy sprawdzili tę roślinę i ocenili że jest przydatna. Zamiast wybrzydzać powinieneś być rad, że przybył z dalekiej Argentyny aby cieszyć Twoje oko. Co robisz źle. Myślę, że robisz źle bo wybrzydzasz. Odnoszę wrażenie, że po prostu Twoje oczekiwania były inne. Nie zrobisz z niskiego krzaczka, wysokiego i nie przedłużysz kwitnienia ponad miarę. Nie znam clematisów, które by kwitły bez przerwy i jeszcze miały cały czas piękne liście. Ty i tak masz odmiany, które kwitną dosyć długo. Podajesz, że krzewy są bardzo gęste, no to właśnie jest zaleta a nie wada. Jeszcze słowo na temat cięcia . Obie odmiany należą do grupy patens kwitną wcześnie i dlatego cięcie powinno być bardzo oszczędne. Interesuje mnie w jakich warunkach zyją i jak je tniesz? Może mają za mało wody?ZENOBIUSZ pisze: Od kilku lat w moim ogrodzie rosną dwa clamatisy /Westerplatte i
Dr Roupert/ lecz nie jestem zadowolony z ich wyglądu.
Gdyż:krzewy są bardz gęste, dorastają do 1,5 m wysokości, bardzo wcześnie kwitną obficie, nie powtarzają kwitnienia,i do konca sezonu pozostają nieciekawym krzakiem. Kolejne pytanie w czym jest błąd, co robie żle?

Liczę na to,że chociaż mój mąż przez święta się wykuruje. Przepraszam wszystkich, którzy będą mieli pytania do mnie.
  Liczę na to,że chociaż mój mąż przez święta się wykuruje. Przepraszam wszystkich, którzy będą mieli pytania do mnie.  

Ogród taki niepowtarzalny, nietuzinkowy...taki swojski...przyjazny ludziom i zwierzaczkom.
 Ogród taki niepowtarzalny, nietuzinkowy...taki swojski...przyjazny ludziom i zwierzaczkom.