Kuchnia Kaśki
- MiCz
- 200p
- Posty: 264
- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wschowa/lubuskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu dziękuję za przepis na ciasto ananasowe
Mam pytanie, bo kuchara ze mnie kiepska, budyń śmietankowy?
I jak długo piecze się ten bezowy placek?
Tylko się ze mnie nie śmiej, ale ja wszystko muszę mieć dokładnie taka łopatologia
Mam pytanie, bo kuchara ze mnie kiepska, budyń śmietankowy?
I jak długo piecze się ten bezowy placek?
Tylko się ze mnie nie śmiej, ale ja wszystko muszę mieć dokładnie taka łopatologia
Pozdrawiam Mirka
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3664
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Śmietankowy,waniliowy,jaki tam masz,a pieczemy do zrumienienia,czasem wyjdzie mniej,a czasem bardziej wilgotny,nie zaszkodzi mu.No i oczywiście możesz zrobić na prostokątnej blaszce.
Przepis na sałatkę farmerską wstawiłam,jest na str.12
Przepis na sałatkę farmerską wstawiłam,jest na str.12
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu,
tak, tak, bardzo proszę o przepis "na oko" na makowca drożdżowego, zawijanego .
tak, tak, bardzo proszę o przepis "na oko" na makowca drożdżowego, zawijanego .
Re: Kuchnia Kaśki
Ja mam zapisany przepis na zwijanego makowca.Chętnie się podzielę.Z porcji wychodzą dwa.Ciasto pyszne.Makowce się nie rozlatują.
MAKOWIEC ZWIJANY
45 dag mąki
15 dag masła
5 dag drożdzy
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
sól na czubku łyżeczki
Rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy w śmietanie,odstawiamy na kilka minut.Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy śmietanę z drożdzami.Zagniatamy i odstawiamy na chwilkę.Rozwałkowujemy 2 placki,smarujemy białkiem ,nakładamy mak.Zwijamy w rulon razem z papierem do pieczenia i odstawiamy na chwilkę żeby leciutko ciasto odpoczeło.Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika nakłuwamy patyczkiem rolady.Pieczemy 180st przez 45 minut.Nie włanczam termoobiegu ,bo placki wychodzą lepsze
MASA MAKOWA
40dag maku
1l mleka
15 dag masła
3 jajka
3\4szkl miodu
2 łyżki kaszy manny
30 dag bakalii
olejek migdałowy
Przepis na mase podałam na dole ,bo każdy ma swoją wypracowaną.Ja od jakiegoś czasu kupuje gotową w puszce specjalnie do zwijanych makowców.Masy jest akurat.Do makowca na blaszce potrzebne są 2 puszki.Z tego ciasta wychodzą pyszne paszteciki.
Przepraszam ,że się wcięłam nie w swój wątek
MAKOWIEC ZWIJANY
45 dag mąki
15 dag masła
5 dag drożdzy
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
sól na czubku łyżeczki
Rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy w śmietanie,odstawiamy na kilka minut.Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy śmietanę z drożdzami.Zagniatamy i odstawiamy na chwilkę.Rozwałkowujemy 2 placki,smarujemy białkiem ,nakładamy mak.Zwijamy w rulon razem z papierem do pieczenia i odstawiamy na chwilkę żeby leciutko ciasto odpoczeło.Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika nakłuwamy patyczkiem rolady.Pieczemy 180st przez 45 minut.Nie włanczam termoobiegu ,bo placki wychodzą lepsze
MASA MAKOWA
40dag maku
1l mleka
15 dag masła
3 jajka
3\4szkl miodu
2 łyżki kaszy manny
30 dag bakalii
olejek migdałowy
Przepis na mase podałam na dole ,bo każdy ma swoją wypracowaną.Ja od jakiegoś czasu kupuje gotową w puszce specjalnie do zwijanych makowców.Masy jest akurat.Do makowca na blaszce potrzebne są 2 puszki.Z tego ciasta wychodzą pyszne paszteciki.
Przepraszam ,że się wcięłam nie w swój wątek
Re: Kuchnia Kaśki
PESTKA@ a co dzieje się z tym papierem który zawijasz wraz z ciastem
Re: Kuchnia Kaśki
..pieczesz razem z ciastem,wówczas rolada ma ładny długi wygląd,nie rozłazi się na boki,a masa makowa dobrze przylega do upieczonego ciasta.Trzeba pamiętać żeby dać troszkę miejsca pomiędzy ciastem a papierem ,bo ciasto rośnie i ponakłówać ciasto razem z papierem.Papier jest na zewnątrz ciasta
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kuchnia Kaśki
Pestka ciasto do makowca bardzo mnie zaciekawiło . Mam pytanie w sprawie masła - czy go rozpuszczamy i dodajemy , a może wgniatamy takie stałe
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
Re: Kuchnia Kaśki
Ewuniu wgniatamy .Postępujemy tak jak z kruchym ciastem.To ciasto ze względu na dodanie kwaśnej śmietany jest krucho-drożdzowe.Przy typowych drożdzowych ciastach trudno postarać się o to aby warstwy maku były równej szerokości po rozkrojeniu.Z tym ciastem nie ma problemu.Po równomiernym rozłożeniu masy na ciasto,odległości miedzy ciastem a masą wychodzą równiutkie.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3664
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Pestko,sama śmietana wystarczy,nie za mało płynu? Wydaje mi się,ze już to pisałam,ale postu,nie widzę.A co jeszcze pieczecie? Ja na pewno sernik z brzoskwiniami.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Kuchnia Kaśki
Ja na pewno będe piekła drożdżowy makowiec przekładany, taki co musi odstać 3 godziny najpierw, jutro podam Wam przepis , bo muszę odszukać w makulaturze w domu. Robię go, bo zawsze mi wychodzi, można go tez zawijać, dawałam do tego zamiast maku i ser i jabłka.
Upiekę obowiązkowo też serniko-murzynek, bo mi ostatnio najlepiej wychodzi, i jakiś piernik - jakikolwiek - żeby pachniało w domu. Może nawet zwykłe ciasto z jabłkami, takie błyskawiczne do którego daje przyprawę piernikowa
Moja rodzinka bardziej ma słono-ostre gusta niż słodkie, więc muszę narobić śledzi różnych, będą MOŻE w curry, w sosie z ogórkiem i jabłkiem, tradycyjne i pewnie pstrąg smażony w zalewie słodko-kwaśnej, świąt mało to nie można przesadzić też z jedzeniem. Przecież jeszcze sałatki jakieś... a potem znowu będę jak ferrari - na wadze w sekundę osiągnę ponad setkę
Upiekę obowiązkowo też serniko-murzynek, bo mi ostatnio najlepiej wychodzi, i jakiś piernik - jakikolwiek - żeby pachniało w domu. Może nawet zwykłe ciasto z jabłkami, takie błyskawiczne do którego daje przyprawę piernikowa
Moja rodzinka bardziej ma słono-ostre gusta niż słodkie, więc muszę narobić śledzi różnych, będą MOŻE w curry, w sosie z ogórkiem i jabłkiem, tradycyjne i pewnie pstrąg smażony w zalewie słodko-kwaśnej, świąt mało to nie można przesadzić też z jedzeniem. Przecież jeszcze sałatki jakieś... a potem znowu będę jak ferrari - na wadze w sekundę osiągnę ponad setkę
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3664
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kętrzynski przełożony powidłami jest naprawdę dobry .Ja piernik kupuję w pracy, pracy przed świętami mamy taki młyn,że potem chodzę padnięta.Pierogi robię wcześniej i zamrażam,o właśnie trzeba by odmrozić zamrażarkę.śledzie też robię wcześnie -rolmopsy i takie w zalewie octowo olejowej.Chciałabym też zrobić rybę w kwaśnej galarecie,ale niestety u mnie tylko ja ja lubię.
No na pewno jakaś sałatki,i na święta jakieś mięcho,czasem też robię prędzej i zamrażam,przeważnie zrazy zawijane,ale ostatnio nie z wołowiny,tylko ze schabu.No i obowiązkowo grzybowa i barszcz czerwony,tyle,żeby starczyło do końca świąt.
No na pewno jakaś sałatki,i na święta jakieś mięcho,czasem też robię prędzej i zamrażam,przeważnie zrazy zawijane,ale ostatnio nie z wołowiny,tylko ze schabu.No i obowiązkowo grzybowa i barszcz czerwony,tyle,żeby starczyło do końca świąt.
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10604
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
..ło matko ile wspaniałych przepisów..ja to kiepski kucharz...muszę zrobić Twoje gołąbki...