Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?
Re: Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?
Ja na taką samą powierzchnię 33m3 , co prawda zakładałem trawnik ok 120m/2.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 lis 2011, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej ja też posadziłam krzewy jakiś czas temu, mam ciężką glinę od jakiegoś czasu nie ma deszczu czy można je teraz podlewać czy zimna woda im nie zaszkodzi?
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Nie zaszkodzi.Przeciez natura nie podgrzewa wody
Smiało podlewaj i nic nie bój,bedzie dobrze 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Ja też jak żyję nie pamiętam takich dziwactw pogodowych listopadowych.Mam urodziny w Katarzyny czyli 25 listopada i pamiętam zaspy , mrozy , listopadowe szarugi ale takich urodzin jak w tym roku nie było ! Cieplutko , bezwietrznie i pełne słońce.Reniak pisze:Pietruncia zdradź proszę gdzie dokładnie to nadleśnictwo,ja też mam dom 50 km od Krakowa w stronę Jędrzejowa ,więc może to gdzieś w mojej okolicy,a że i ja mam go od niedawna to i okolice mi niezbyt znane.Renia
Reniak !
To nadleśnictwo Olkuskie.Myślę , że wszędzie podobnie się pracuje i znajdziesz w Jędrzejowie podobne miejsce.Ja zadzwoniłam na numer nadleśnictwa znaleziony w internecie i tam podano mi dalsze namiary tzn.telefon do tego gospodarstwa szkółkarskiego.Na ten rok panowie leśnicy już zrobili remanent ( w piątek jeszcze kupiłam 3 świerki) i zaczną handel na wiosnę.Na pewno bedę ich klientką.
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki ci Pietruncia poszukam na wiosnę.Renia
Jutro jadę sadzić 30 km od Krakowa. Woda w oczku jest to i popodlewam.
Leszek
Leszek
Znalazłam ten wątek po ponad roku.Rok z okładem temu w listopadzie i na poczatku grudnia ciepłego sadziliśmy cały czas i wszystko się przyjęło.Gdy forumowicze zachęcali mnie wtedy do sadzenia byłam trochę sceptyczna ale jak widać niepotrzebnie.
Natomiast niedawno się na informację , że można przesadzać drzewa i krzewy zimą razem z zamarzniętą bryła korzeniową.Chyba największy problem jak tą bryłę korzeniową wykopać .
Czy ma ktoś doświadczenia z takim sadzeniem ?
Natomiast niedawno się na informację , że można przesadzać drzewa i krzewy zimą razem z zamarzniętą bryła korzeniową.Chyba największy problem jak tą bryłę korzeniową wykopać .
Czy ma ktoś doświadczenia z takim sadzeniem ?
- Napoleon
- 500p
Można sadzić z zamarznięta bryłą korzeniową.Na jesieni należy obkopać dana roślinę (taki rów dookoła rośliny,okrąg) Rów należy uzupełnić korą,liśćmi czymś co ochroni od mrozu ale łatwo da się usunąć podczas mrozu.Przesadzałem u siebie świerki z zamarznięta bryła ale nie w styczniu.nie w środku zimy a na samym początku wiosny.To trzeba wyczuć kiedy puszczają duże mrozy i wtedy do dzieła.takie przesadzenie daje pewność ze bryła nie odpadnie.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Napoleonie !
A jak duży świerk ?
Świerk ma płytki system korzeniowy, jeśli można tak określić to w skrócie, i to chyba też była tajemnica powodzenia tego zimowego przesadzania.
A jak duży świerk ?
Świerk ma płytki system korzeniowy, jeśli można tak określić to w skrócie, i to chyba też była tajemnica powodzenia tego zimowego przesadzania.
- Napoleon
- 500p
Świerk 2,50 m.Uda się z każdą rośliną nie dużą.Ja akurat musiałem te przesadzić.