Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?

Drzewa ozdobne
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy mogę jeszcze sadzić krzewy ?

Post »

Ja na taką samą powierzchnię 33m3 , co prawda zakładałem trawnik ok 120m/2.
cherrytree
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lis 2011, o 22:58

Post »

Hej ja też posadziłam krzewy jakiś czas temu, mam ciężką glinę od jakiegoś czasu nie ma deszczu czy można je teraz podlewać czy zimna woda im nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Nie zaszkodzi.Przeciez natura nie podgrzewa wody :wink: Smiało podlewaj i nic nie bój,bedzie dobrze :wink:
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12

Post »

Reniak pisze:Pietruncia zdradź proszę gdzie dokładnie to nadleśnictwo,ja też mam dom 50 km od Krakowa w stronę Jędrzejowa ,więc może to gdzieś w mojej okolicy,a że i ja mam go od niedawna to i okolice mi niezbyt znane.Renia
Ja też jak żyję nie pamiętam takich dziwactw pogodowych listopadowych.Mam urodziny w Katarzyny czyli 25 listopada i pamiętam zaspy , mrozy , listopadowe szarugi ale takich urodzin jak w tym roku nie było ! Cieplutko , bezwietrznie i pełne słońce.

Reniak !
To nadleśnictwo Olkuskie.Myślę , że wszędzie podobnie się pracuje i znajdziesz w Jędrzejowie podobne miejsce.Ja zadzwoniłam na numer nadleśnictwa znaleziony w internecie i tam podano mi dalsze namiary tzn.telefon do tego gospodarstwa szkółkarskiego.Na ten rok panowie leśnicy już zrobili remanent ( w piątek jeszcze kupiłam 3 świerki) i zaczną handel na wiosnę.Na pewno bedę ich klientką.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki ci Pietruncia poszukam na wiosnę.Renia
leon
50p
50p
Od: 26 paź 2011, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jutro jadę sadzić 30 km od Krakowa. Woda w oczku jest to i popodlewam.

Leszek
x-p-a

Post »

Znalazłam ten wątek po ponad roku.Rok z okładem temu w listopadzie i na poczatku grudnia ciepłego sadziliśmy cały czas i wszystko się przyjęło.Gdy forumowicze zachęcali mnie wtedy do sadzenia byłam trochę sceptyczna ale jak widać niepotrzebnie.

Natomiast niedawno się na informację , że można przesadzać drzewa i krzewy zimą razem z zamarzniętą bryła korzeniową.Chyba największy problem jak tą bryłę korzeniową wykopać .
Czy ma ktoś doświadczenia z takim sadzeniem ?
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

Można sadzić z zamarznięta bryłą korzeniową.Na jesieni należy obkopać dana roślinę (taki rów dookoła rośliny,okrąg) Rów należy uzupełnić korą,liśćmi czymś co ochroni od mrozu ale łatwo da się usunąć podczas mrozu.Przesadzałem u siebie świerki z zamarznięta bryła ale nie w styczniu.nie w środku zimy a na samym początku wiosny.To trzeba wyczuć kiedy puszczają duże mrozy i wtedy do dzieła.takie przesadzenie daje pewność ze bryła nie odpadnie.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
x-p-a

Post »

Napoleonie !
A jak duży świerk ?
Świerk ma płytki system korzeniowy, jeśli można tak określić to w skrócie, i to chyba też była tajemnica powodzenia tego zimowego przesadzania.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p

Post »

Świerk 2,50 m.Uda się z każdą rośliną nie dużą.Ja akurat musiałem te przesadzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”