Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3

Post »

Aga, :D a to krecik, kopczyki spore.
Z tymi butelkami , to nie jest głupi pomysł. Wszystko co przenosi dźwięki do środka ziemi, działa odstraszająco na krety. W sklepach można kupić specjalne urządzenia, na baterie, które wysyłają wysokie dźwięki , a wtyka je się właśnie w kopce.
;:108
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Aga, to kopie jeden kret. Jak nie złapiesz go przed zimą skutecznie przeryje w zimie cały trawnik. Kopce można wyzbierać niestety ziemia się będzie zapadać i trawnik w tym miejscu będzie nierówny. Jedyny skuteczny sposób to pułapka z zapadkami. W wątku o kretach Tadeusz dokładnie wyjaśnił jak ją stosować. U mnie doskonale zdaje egzamin. Łapię co roku kilkanaście kretów. Wcześniej próbowałem bez skutku odstraszaczy, świec, karbidu, szmat z benzyną i wielu innych sposobów, bez spodziewanego efektu.
A tu wyjaśnienia Tadeusza.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=49039
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś, ja również niejednokrotnie wykorzystywałam krecie kopce do kopczykowania róż :wink: W tym roku, podobnie jak Romek zastosowałam pułapki na krety i schwytałam ich kilkanaście. Krety w zimę nie śpią, tylko ryją, więc warto uporać się z nim zanim śnieżek przykryje ziemię ;:125 .
Przeczytałam smutna wiadomość o chorobie teścia i sama nie wiem co napisać ;:151 . Myślimy ciepło o Tobie i Twojej rodzinie ;:4 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Agusia, jak nastroje dzisiaj? Mam nadzieję, ze trzymasz się, choć u nas nawet pogoda przygnębiająca...
uściski przesyłam ;:168
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

cześć Agata! dzięki za troskę ;:196 mam się ok, ale aura faktycznie nieciekawa... u Was ma dziś wieczorem mocno wiać? nie boli Cię głowa przy takiej pogodzie? ściskam również ;:167
Edytko (dzięki za ciepłe słowa), Romku - do tej pory od kilku lat, skutecznie, stosowaliśmy pułapki z zapadkami, humanitarnie zabieraliśmy kreciki na wycieczkę do lasu, gdzie otrzymywały wolność... tegoroczny kret jest z gatunku 'hard to kill' ;) omija pułapki od kilku miesięcy, a na pozostałe odstraszacze nie reaguje... niestety, trawnik jest coraz bardziej zryty, a zdaję sobie sprawę że czasu coraz mniej przed zimą na złapanie delikwenta... ciężko idealnie ułożyć pułapkę, ponieważ korytarze kopie w pionie... ech, będziemy walczyć, trzymajcie kciuki, proszę :)
Mirko (dzięki za foto-poradę!!), Majeczko - dziękuję za ten patent, spróbuję z tymi butelkami na kijkach... w desperacji łapię się już każdego sposobu...
Małgosiu, może wypożyczysz mi Melcię i Tosię na trochę? :) czy ciąża Tosi potwierdzona?
Staszku, krecik był fajny tylko w kreskówce, nieprawdaż?... owszem, kopce można zawsze wykorzystać, ale wolę nie mieć takiej kreciej roboty w ogrodzie...
Su, Aga, Julka, Marta - ja się z tym nieznośnym futrzastym szkodnikiem rozprawię... gdzie jest jakaś wiatrówka??? :twisted:

chciałam się Wam dziś pochwalić, że wczoraj sprzątnęłam wszystkie kopce i do każdego korytarza wsypałam zużyty żwirek moich kotów z nadzieją na poprawę, ale rano zobaczyłam tylko nowe kopce.... :evil:

zostawiam więc na pociechę słonecznego Chopina:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, :D Chopin, ależ on piękny ;:108 Najbardziej mi się podoba jego kolor i budowa kwiata.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jej ...Chopin jest przecudny..............u mnie zakwitnie na wiosnę ;:138 ;:138
jak ja sie ciesze, że mam takiego cudaka :heja :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Chopin piękny i wesolutki. Taki ma delikatny odcień, o tej porze roku bardzo mi się podoba. Ogólnie to nie gustuję w tych wpadających w żółty, ale urodę Chopina doceniam, przy takiej pogodzie ponurej szczególnie!
Rację masz, nieźle u nas wieje, kolejny sprawdzian dla dachu (odpukać). Na szczęście głowa rzadko mnie boli, ale nigdzie dziś nie wychodziłam. W ogrodzie skończyło się zajęcie, z tego wszystkiego zabrałam się za robienie pierogów - w ramach treningu! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Przyznam się Aguś, że zanim zaczęłam stosować pułapki, to po tym jak mi kret podrył kilkanaście świeżo posadzonych róż zastosowałam niehumanitarną metodę - truciznę na krety ;:161 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie krecie futro nie mialo by pola do popisu :wink: Nawet M1 nie bylby w stanie sobie wybudowac :;230
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Aga, dawno mnie u Ciebie nie było ;:196
Piękny Chopin - to moja ulubiona róża wielkokwiatowa. W tym roku posadziłam 4 sztuki razem ale będzie widok !!!
Co do kretów to chyba nie ma nie sposobu. Mój sąsiad stosuje różne środki, jakieś piszczałki, świece dymne...a kretów ma coraz więcej :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Majeczka, Marta, Julka, Su, Aneta, Edyta - dziękuję Wam za odwiedziny i cieszę się, że Chopin też leży niektórym z Was na sercu :) wspaniała, elegancka i pięknie kwitnąca róża... 4 krzaki u Anetki - oj będzie co podziwiać...

melduję, że się szkolę = wychodzę o 7ej a wracam o 19ej i ledwo dycham... sił na FO też brakuje... nadrobię wizyty w Waszych wątkach bliżej weekendu...
tymczasem pozdrawiam wszystkich odwiedzających :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aguniu Chopin jest przecudną różą. :D
U mnie kwitnienie przypadło na letnie deszcze i w tym roku nie były ładne, ale i tak je lubię.
Z kretami, to prawdziwe utrapienie, szczególnie jesienią się uaktywniają.
Ja wczoraj porozgrabiałam kretowiska i chciałabym, żeby jak najszybciej ziemia zamarzła, to może byłby spokój. :)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, :D pamiętasz jak szukałam nazwy róży Poulsena. Podam Ci link i popatrz sobie http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.42196 . Ta róża , a widziałam ją na żywo kilka lat temu, ma właśnie bardzo podobne kwiaty do Chopina. Była tak piękna, że została mi w pamięci do dziś ;:108
To właśnie o takiej marzę na wiosnę ;:109
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Oooo koleżanka się szkoli :uszy Super, bardzo lubię nowe wyzwania i poznawanie nowych niepoznanych :D
Długość szkolenia w ciągu dnia zwykle jest problemem, ale niezbyt długo trwającym ;:108 Sama poszukiwałam szkoleń z dziedziny aranżacji wnętrz i krajobrazu, ale w moim mieście niet ;:14
Moje Chopiny w tym roku się nie popisały, zaczęły co prawda, ale budowa murku skutecznie ukróciła ich zapędy :evil: mam nadzieję na kolejny rok.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”