Byłaby jasna i romantyczna.....ale limonkowa jeżówka
Rabatka w pełnym słońcu
- kasia_rom
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabatka w pełnym słońcu
Moniu, na tej żółtej rabacie jest na razie tylko Pilgrim i jedna żółta
, więc może to być limonkowo-biała rabata.A żółtą nn mogę potem przesadzić gdyby bardzo nie pasowała ( na razie zbiera siły po lipcowym przesadzeniu ).
, zaraz biegnę zobaczyć u Ciebie

- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fakt, Pilgrim jest żółty "inaczej"
niemniej u mnie od jesieni będzie rósł w towarzystwie Grahama i Jubile Celebration, wokół miłorzęba na pniu. W tej chwili rosnie obok JC i to zestawienie mnie nie razi. Pod nogi dostaną niższe rabatówki w podobnych kolorach.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- kasia_rom

Basiu, w sumie to nie miałam okazji swojego poobserwować ponieważ po przesadzeniu stracił wszystkie kwiaty i liście
Nie będę więcej praktykować przesadzania w pełni kwitnienia
Piękne towarzystwo zafundujesz Pilgrimowi, i to z miłorzębem,myślę że będą ślicznie wyglądały na takim tle.
Ja to nie mam takiej wyobraźni co do tych zestawień, dopiero jak zobaczę w realu to mogę ocenić czy kolory do siebie pasują
A czasami teoretycznie nie powinny do siebie pasować a wychodzi coś ładnego 
Piękne towarzystwo zafundujesz Pilgrimowi, i to z miłorzębem,myślę że będą ślicznie wyglądały na takim tle.
Ja to nie mam takiej wyobraźni co do tych zestawień, dopiero jak zobaczę w realu to mogę ocenić czy kolory do siebie pasują
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Kasia, my sobie tak bredzimy o kompozycjach kolorystycznych
a prawdę mówiąc jeszcze nigdy i u nikogo nie widziałam brzydkich zestawień
Ładne na rabatkach są zarówno podobne barwy, jak i kontrastowe. Wydaje mi się, że zależnie od nastroju, nasze oczy szukają odpowiednich barw 
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Wydaje mi się, że w ogrodzie żadne kolory nie gryzą się aż tak, żeby nie dało się na nie patrzeć
U mnie w tamtym roku wyrósł żółty liliowiec przy różowej The Fairy i było dobrze
U mnie w tamtym roku wyrósł żółty liliowiec przy różowej The Fairy i było dobrze
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
To chyba ze mnie taki dziwak, bo lubię, żeby kolory grały ze sobą w tonacji i barwie
. Nie znaczy, to, że miszmasz kolorystyczny mi się nie podoba - owszem, czasami nawet takie kolorystyczne mieszanki są ciekawe, jeśli zestawione ładnie z bylinkami 
- kasia_rom

To prawda Basiu
Gdy oglądam zdjęcia z ogrodów to bardzo mi się podobają kolorowe rabaty
I zestawienia barw często w zaskakujących kolorach wyglądają świetnie
Ale u siebie ciągle coś by się zmieniało i ciągle coś nie pasuje
Aniu, no świetna para, na pewno ładnie wyglądają :P Ale przecież u siebie masz kolorystycznie podzielone różyczki, prawda
Ja bardzo lubię dużo koloru, nawet zawsze myślałam, że najładniejsze są pomarańczowe, ale teraz chciałabym czegoś innego
Chcę zrobić kilka okrągłych rabat, w żółci, czerwieni , różu, a po środku fontanna albo krasnalek
Moniu, mnie bardzo podobają się Twoje rabaty, są takie romantyczne i wysmakowane
Ale kolorowe również lubię
Muszę stworzyć coś pośredniego, ponadto mam róże w różnych kolorkach, muszę coś z nimi zrobić
Nie chciałam w ogóle czerwonych róż a tu zastałam takowe
I co tu zrobić... Na razie kwitną więc mam czas na zastanowienie...
Rozkwitła kolejna niespodzianka, chyba jakaś angielka, listki matowe, dużo kolców, czy ona czerwona czy ciemno różowa

Gdy oglądam zdjęcia z ogrodów to bardzo mi się podobają kolorowe rabaty
Ale u siebie ciągle coś by się zmieniało i ciągle coś nie pasuje
Aniu, no świetna para, na pewno ładnie wyglądają :P Ale przecież u siebie masz kolorystycznie podzielone różyczki, prawda
Ja bardzo lubię dużo koloru, nawet zawsze myślałam, że najładniejsze są pomarańczowe, ale teraz chciałabym czegoś innego
Chcę zrobić kilka okrągłych rabat, w żółci, czerwieni , różu, a po środku fontanna albo krasnalek
Moniu, mnie bardzo podobają się Twoje rabaty, są takie romantyczne i wysmakowane
Ale kolorowe również lubię
Muszę stworzyć coś pośredniego, ponadto mam róże w różnych kolorkach, muszę coś z nimi zrobić
I co tu zrobić... Na razie kwitną więc mam czas na zastanowienie...
Rozkwitła kolejna niespodzianka, chyba jakaś angielka, listki matowe, dużo kolców, czy ona czerwona czy ciemno różowa

- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Wiesz Kasiu fajnie jest dostac taki spadek, co sie odwdzięczy kolorem i zapachem. Tylko szkoda, że nam tego lata tak mało juz zostało. I wierz mi nie tylko w Twoim ogrodzie są takie podziemne rarytaski
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Kasiu, witaj. Byłaś dzisiaj w mojej różance, to i przyszłam w odwiedziny do ciebie, ale widzę, że nie ma cię tutaj w tym wątku prawie trzy miesiące. Dlaczego?
Sporo mamy takich samych różyczek. Fajnie będzie je wiosną porównywać. Początek twojego wątku to róże pienne. W niewielu ogrodach one nie wymarzają. Czytałam dalej, że twoje niestety też umarły. Szkoda. Ja u siebie nigdy nie posadzę ani jednej, bo z góry wiem, że skazałabym ją na śmierć, ale myślam, że w twoich okolicach cieplej i uda ci się te roże zachować przy życiu. No trudno...
Dziękuję za rozpoznanie mojej Swany, bo chyba to rzeczywiście ona
Sporo mamy takich samych różyczek. Fajnie będzie je wiosną porównywać. Początek twojego wątku to róże pienne. W niewielu ogrodach one nie wymarzają. Czytałam dalej, że twoje niestety też umarły. Szkoda. Ja u siebie nigdy nie posadzę ani jednej, bo z góry wiem, że skazałabym ją na śmierć, ale myślam, że w twoich okolicach cieplej i uda ci się te roże zachować przy życiu. No trudno...
Dziękuję za rozpoznanie mojej Swany, bo chyba to rzeczywiście ona
- kasia_rom

Witam po długiej przerwie , strasznie zaniedbałam ten mój wątek
Ale u mnie znowu zmiany, moje różyce znowu w donicach przyszykowane do podróży
Tym razem na północ , z powrotem w kujawsko-pomorskie
Trzymajcie kciuki aby jeszcze jakiś czas nie było mrozów
Ilonko, będziemy niebawem sąsiadkami
, wracam na stare śmieci
Zapraszam do mojego "starego " ogrodu
Wandeczko, te pienne róże przemarzły mi w okolicach Torunia, tu na południu miałyby pewnie większe szanse.
Ale teraz już jestem mądrzejsza, i tak jak Ty wiem , że nie posadzę już takich róż u siebie
Została mi tylko jedna pienna która przeżyła, The Fairy, ale czy przetrzyma kolejną zimę?
Czytałam że Swany jednak nią nie jest
, wydawała mi się podobna

Ale u mnie znowu zmiany, moje różyce znowu w donicach przyszykowane do podróży
Tym razem na północ , z powrotem w kujawsko-pomorskie
Ilonko, będziemy niebawem sąsiadkami
Wandeczko, te pienne róże przemarzły mi w okolicach Torunia, tu na południu miałyby pewnie większe szanse.
Ale teraz już jestem mądrzejsza, i tak jak Ty wiem , że nie posadzę już takich róż u siebie
Została mi tylko jedna pienna która przeżyła, The Fairy, ale czy przetrzyma kolejną zimę?
Czytałam że Swany jednak nią nie jest
- Alania

Wow, Kasiu, ale mnie zaskoczyłas tą informacją
Porzucasz ten pięny, stary ogród?
- kania

- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu, w takim razie Twój ogród znowu stanie się dla mnie inspiracją, bo warunki klimatyczne będziemy miały znów podobne. Wrocławskie ogrody oglądam jako coś egzotycznego, nieosiągalnego dla mnie. Lubię podpatrywać doświadczenia osób z chłodniejszych regionów naszego kraju. Życzę jak najmniej kłopotów przy przeprowadzce
.
- kasia_rom

Moniu, niestety porzucam
, tak wyszło, wracamy na nasz biegun zimna
Szkoda mi tego ogrodu .... ale już nie mogę się doczekać co zastanę w domu
Mam już plany na następny sezon
Kasiu, zawstydziłaś mnie tą inspiracją
, miło mi
Muszę przyznać ,że dolnośląskie to rzeczywiście specyficzny klimat, wyjątkowy i tego żałuję.
Ale wracam na północ
i teraz będziemy wspólnie martwić się o nasze roślinki
Trzymajcie kciuki za sprawną przeprowadzkę
I kilka zdjęć, październikowych róż:

Szkoda mi tego ogrodu .... ale już nie mogę się doczekać co zastanę w domu
Mam już plany na następny sezon
Kasiu, zawstydziłaś mnie tą inspiracją
Muszę przyznać ,że dolnośląskie to rzeczywiście specyficzny klimat, wyjątkowy i tego żałuję.
Ale wracam na północ
Trzymajcie kciuki za sprawną przeprowadzkę
I kilka zdjęć, październikowych róż:

- Alania

Czasami tak bywa, że wszystko się zmienia nieprzewidywalnie. Tak widocznie miało być ;) Nie ma jednak tego, co by na dobre nie wyszło i pewnie sama się o tym przekonasz

- kasia_rom

Też myślę, że pewnie tak miało być, było to też doświadczenie które wiele nas nauczyło
Niemniej jest to spontaniczna decyzja, jeszcze tydzień temu nie myśleliśmy o powrocie, ale pewne sprawy przybrały taki właśnie obrót ,że tak zdecydowaliśmy
Mam nadzieję ,że przeprowadzka przebiegnie sprawnie, i niedługo będziemy już w domu.
I mam nadzieję ,że zima jeszcze trochę poczeka abym zdążyła zadołować donice z różami

Niemniej jest to spontaniczna decyzja, jeszcze tydzień temu nie myśleliśmy o powrocie, ale pewne sprawy przybrały taki właśnie obrót ,że tak zdecydowaliśmy
Mam nadzieję ,że przeprowadzka przebiegnie sprawnie, i niedługo będziemy już w domu.
I mam nadzieję ,że zima jeszcze trochę poczeka abym zdążyła zadołować donice z różami