Pamiętam jeszcze jak niedawno narzekałaś na brak pędów u Vand. A teraz? Proszę bardzo jak szybko zaczęły się pojawiać i rozwijać świeżutkie pędy
Początek przygody część 2
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Początek przygody część 2
Kasiu cudna ta czekoladowa nowość ! Prawdziwy niepowtarzalny i oryginalny okaz Ci się trafił
Pierwszy raz takie śliczności na oczy widzę...
Pamiętam jeszcze jak niedawno narzekałaś na brak pędów u Vand. A teraz? Proszę bardzo jak szybko zaczęły się pojawiać i rozwijać świeżutkie pędy
GRATULACJE

- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszę przyznać, że u mnie bardzo kolorowo na parapetach - to zasługa jednak najchętniej i najobficiej kwitnących phalaenopsis hybryd. Cieszę się bo prawie każda wypuściła przynajmniej jeden pęd i teraz zaczynają rozkwitać. A do tego zaraz dojdą kolejne vandy ze swoimi efektownymi kwiatami
Niestety u masdevalli i restrepii posucha, ale nie jest to wynik jedynie odpoczynku ale przede wszystkim zmiany miejsca (z balkonu do mieszkania).
Oto kilka zdjęć z dzisiejszego dnia. Jakość niezbyt zachęcająca ale brak czasu na zdjęcia "pozowane".
Masdevallia reginae

Masdevallia tovarensis i jej różne kwiaty - na pierwszym zdjęciu te, które otworzyły się na balkonie, gdzie była dużo wyższa wilgotność, a na drugim - otwarte już w mieszkaniu

Restrepia dodsonii - dopiero przywiozłam ją z wystawy a tu dwa pączki na dzień dobry

Wciąż kwitnąca Vanda Ruby Moon

i Vanda denisoniana

Swoje kwiaty zaczyna pokazywać Vascostylis Thai Sky Blue

Niedługo także zobaczę je na Vanda Siam Ink Pink

i niebieskiej w kratkę

Życzę miłej nocki
Niestety u masdevalli i restrepii posucha, ale nie jest to wynik jedynie odpoczynku ale przede wszystkim zmiany miejsca (z balkonu do mieszkania).
Oto kilka zdjęć z dzisiejszego dnia. Jakość niezbyt zachęcająca ale brak czasu na zdjęcia "pozowane".
Masdevallia reginae

Masdevallia tovarensis i jej różne kwiaty - na pierwszym zdjęciu te, które otworzyły się na balkonie, gdzie była dużo wyższa wilgotność, a na drugim - otwarte już w mieszkaniu

Restrepia dodsonii - dopiero przywiozłam ją z wystawy a tu dwa pączki na dzień dobry

Wciąż kwitnąca Vanda Ruby Moon

i Vanda denisoniana

Swoje kwiaty zaczyna pokazywać Vascostylis Thai Sky Blue

Niedługo także zobaczę je na Vanda Siam Ink Pink

i niebieskiej w kratkę

Życzę miłej nocki
No nareszcie zdjęłaś pajęczyny ze swojego wątku. A najbardziej się cieszę , że zobaczyłam kwiat masdevalli reginae, bo u mnie stoi w miejscu i ani drgnie .Pięknie to wszystko wygląda- cieszę się, ze masz tyle kwitnień.
Kasiu, po takich zdjęciach życzenia "miłej nocki" na pewno się spełnią
Pięknie kwitnące Vandowate (których nie mam poza kapryśnym Aeridesem) to dla mnie sama przyjemność w podziwianiu
Masdevallia reginae , sama elegancja - bardzo wysmukła ! Czy to Twoje kwitnienie Kasiu ? Napisz coś o warunkach uprawy
Masdevallia tovarensis - niesamowita czysta biel kwiatów. Ale najbardziej urzekł mnie kolor miniaturowych kwiatuszków Restrepii dodsonii
Pięknie kwitnące Vandowate (których nie mam poza kapryśnym Aeridesem) to dla mnie sama przyjemność w podziwianiu
Masdevallia reginae , sama elegancja - bardzo wysmukła ! Czy to Twoje kwitnienie Kasiu ? Napisz coś o warunkach uprawy
Masdevallia tovarensis - niesamowita czysta biel kwiatów. Ale najbardziej urzekł mnie kolor miniaturowych kwiatuszków Restrepii dodsonii
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Regino bardzo dziękuję
Zdaje się, że uszczknęłam ten najbardziej dojrzały fragment, ale nie było to moim zamiarem
Mam nadzieję, że Twoja szybko zabierze się do roboty bo zawstydzi ją druga jej część
Asiu można powiedzieć, że kwitnienie to jest połowicznie moją zasługą: dosłownie cztery listeczki oderwałam z całej rośliny, która zresztą należy do Reginy
, gdzieś na początku lata. Szybko zaczęła wypuszczać nowy przyrost oraz coś z podłoża, na początku nie wiedziałam zupełnie co to będzie, bardzo wolno rosło i było w innym kształcie niż nowy przyrost - a z pewnością pędu się nie spodziewałam - dopiero gdy osiągnęło kilka centymetrów wiedziałam już, że to nowy pęd. Bardzo dziwnie rósł bo tak jak u draculi. A więc wyrósł z przyrostu starego, który wytworzył się jeszcze nie u mnie. Całe wakacje, aż do końca października trzymana była wraz z innymi na balkonie, gdzie miała zapewnione cieniowanie, wysoką wilgotność, deszcz i bardzo przewiewne miejsce. Pęd rośnie bardzo długo - ok. 3 miesiące.
Asiu można powiedzieć, że kwitnienie to jest połowicznie moją zasługą: dosłownie cztery listeczki oderwałam z całej rośliny, która zresztą należy do Reginy
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje Ci za zdjęcia vandowatych,tak bardzo mi się podobają.Mogę tylko gratulować!!!
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Kasiu, wspaniałe kwitnienia
Już nie mogę się doczekać aż zakwitną Twoje wszystkie vandowate, to będzie dopiero cudowny widok
I tak muszę przyznać, że patrząc na żywo na Kasi storczyki, uważam, że prezentują się o wiele lepiej.
A w domku ma jak w oranżerii, buziaki i pozdrowionka
Już nie mogę się doczekać aż zakwitną Twoje wszystkie vandowate, to będzie dopiero cudowny widok
I tak muszę przyznać, że patrząc na żywo na Kasi storczyki, uważam, że prezentują się o wiele lepiej.
A w domku ma jak w oranżerii, buziaki i pozdrowionka
Kasiu, przepiękne kwitnienia vandowatych i Masdevalli
Moje vandowate obcięłam ostatni pęd ale niedługo będę się cieszyć kwiatami na
Rhynhostylis ceolestis.
Moje vandowate obcięłam ostatni pęd ale niedługo będę się cieszyć kwiatami na
Rhynhostylis ceolestis.
Kasiu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. U mnie, u tych masdevallii, u których pęd rozwija się ok.3 miesięcy, potem w rekompensaciekasiunieczka_32 pisze:b]Asiu[/b] można powiedzieć, że kwitnienie to jest połowicznie moją zasługą: dosłownie cztery listeczki oderwałam z całej rośliny, która zresztą należy do Reginy, gdzieś na początku lata. Szybko zaczęła wypuszczać nowy przyrost oraz coś z podłoża, na początku nie wiedziałam zupełnie co to będzie, bardzo wolno rosło i było w innym kształcie niż nowy przyrost - a z pewnością pędu się nie spodziewałam - dopiero gdy osiągnęło kilka centymetrów wiedziałam już, że to nowy pęd. Bardzo dziwnie rósł bo tak jak u draculi. A więc wyrósł z przyrostu starego, który wytworzył się jeszcze nie u mnie. Całe wakacje, aż do końca października trzymana była wraz z innymi na balkonie, gdzie miała zapewnione cieniowanie, wysoką wilgotność, deszcz i bardzo przewiewne miejsce. Pęd rośnie bardzo długo - ok. 3 miesiące.
bardzo długo utrzymują się kwiaty
Pozdrawiam, Joanna
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Kasiu u Ciebie to prawdziwa Oranżeria.
Widzę, że i ty masz M. reginae. Ale nie wiem, czy to kwestia oświetlenia czy Twoja jest bardziej ciemna. Moja jest bardziej ruda/miedziana.
Czy to kwitnienia na Vanda denisoniana to już drugie w tym roku, czy jeszcze się utrzymują kwiaty z pierwszego kwitnienia?.
Restrepia cudowna. Wydaje mi się, że ma mały kwiat. U mnie kwitnie niepszerwanie Restrepia muscifera, na inne muszę poczekać.
Napisz proszę, jak się udała Twoja wystawa w Sopocie.
Widzę, że i ty masz M. reginae. Ale nie wiem, czy to kwestia oświetlenia czy Twoja jest bardziej ciemna. Moja jest bardziej ruda/miedziana.
Czy to kwitnienia na Vanda denisoniana to już drugie w tym roku, czy jeszcze się utrzymują kwiaty z pierwszego kwitnienia?.
Restrepia cudowna. Wydaje mi się, że ma mały kwiat. U mnie kwitnie niepszerwanie Restrepia muscifera, na inne muszę poczekać.
Napisz proszę, jak się udała Twoja wystawa w Sopocie.
-
natalkastl
- 100p

- Od: 24 paź 2011, o 13:48
Piękne Vandzie
Czeka Cię tyle pięknych kwitnień-one są urocze
Ja to o takich mogę sobie tylko
Bedę częściej zaglądac bo ciekawie u Ciebie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Kasiu wiedziałaś kochana czym mnie zwabić na forum.
Śliczne masdevallie, a w szczególności zaciekawiła mnie różnica kwiatków na M. tovarensis. Ciekawa jestem kiedy moja zakwitnie. Jak na razie słabo coś przyrasta.
Vandowate też przepięknie u Ciebie kwitną. 
Śliczne masdevallie, a w szczególności zaciekawiła mnie różnica kwiatków na M. tovarensis. Ciekawa jestem kiedy moja zakwitnie. Jak na razie słabo coś przyrasta.
Masdevallia reginae urzeka swoim pięknem. Stała się moim kolejnym storczykowym marzeniem
Vandowate zachwycają szczególnie podoba mi się Vascostylis Thai Sky Blue i Vanda Siam Ink Pink na, której rozkwit czekam niecierpliwie.
Denisoniana pięknie kwitnie. Czy to jej kolejne kwitnienie u Ciebie?
Pokazuj nam częściej te swoje piękności
Vandowate zachwycają szczególnie podoba mi się Vascostylis Thai Sky Blue i Vanda Siam Ink Pink na, której rozkwit czekam niecierpliwie.
Denisoniana pięknie kwitnie. Czy to jej kolejne kwitnienie u Ciebie?
Pokazuj nam częściej te swoje piękności
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Kasiu cóż można powiedzieć znowu pokazałaś rarytasiki a zwłaszcza podoba mi się masdevallia.