Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwcia&Patyrek - witajcie dawno nie widziani goście ;:100 - jak miło was znów gościć w kogrobuszu. :lol: A co tam u was nowego ? U mnie to już wiecie.
Cieszę się że fuksja przetrwała. Może pokażesz jak wygląda teraz ? Moja już też zaczyna puszczać nowe pędy.

Ulinko - jesteś wielka :P , tak to ta roślinka, dokładnie ta sama.Dzięki, że zadałaś sobie tyle trudu, żeby pomóc w jej rozpoznaniu. A ja szukałam wszędzie tylko nie w wikipedii - nawet do głowy mi to nie przyszło. Dzięki. :lol:

Alutka - tak, te tulipanki bardzo szybko przekwitają a najgorzej jak popada je deszcz a potem przyjdzie ostre słoneczko. Wtedy bardzo szybko opadają. Niestety taka ich uroda. Ja trzymam je w szklarni lub pod dachem - wtedy kwitną trochę dłużej i mogę nimi nacieszyć oczy. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ten żywiec ma na zdjęciu w Wikipedii kolor fioletowy, a na Elżbietki jest różowy. Czy to mozliwe, ze on zmienia kolor zależnie od podłoza, czy to przekłamanie aparatu? Koniecznie pokaż Grazynko całą roslinę jak zakwitnie :D
A prognozom za bardzo nie wierzę :roll: ale wszystko jest mozliwe ;)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli chodzi o tą roślinkę "żywiec gruczołowaty" to wyczytałam, że pachnie czosnkiem...jak pojadę to muszę ją powąchać. Może to i ta roślinka, którą wyszukała Ulina ale pewna nie jestem. ;:24
Pozdrawiam,
:D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - aparat fotograficzny zmienia trochę kolory i dlatego być może jest na zdjęciu różowy kolor. Ja bym powiedziała, że jest lilaróż. Ale liście są dokładnie takie same. To na 99 % jest ta roślinka. :lol:

Elżuniu - nie wąchałam jej wprawdzie, ale teraz z pewnością to zrobię. Te gruczołki które są w nazwie wywodzą się z kształtu korzenia - ma właśnie takie zgrubienia na rozłogach.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

No to weznymy ją na węch Grażynko. :D ;:224
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Witaj Grażynko!

Wpadłam w odwiedzinki :D Wiosennie u Ciebie :lol: Mi też bardzo spodobały się tulipanki, urzekaja swoim "wnętrzem" :wink:
Na serduszku cieplej jak się oglada takie fotki...bo u mnie jeszcze, jeszcze...
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Elizabetka pisze:No to weznymy ją na węch Grażynko. :D ;:224
I wodzionki z ni narobiymy :;230
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Grażynko, przed chwilką cała dumna umieściłam u siebie kilka zdjęć budzących się roślin, zachwycałam się swoimi kilkoma kwitnącymi krokusikami a teraz przyszłam do Ciebie i po prostu nie wiem co mam powiedzieć! To po prostu zdumiewające! Te kępy śnieżyczek na rabatce przy furtce i bukiety tulipanów!!! Jestem w szoku :-) i zazdraszczam okrutnie! :-) Chyba wyjdę z farelką do ogródka i będę całą noc podgrzewać te moje mizeroty ;-)

I mam pytanie o ciemierniki - jak one się zachowują po kwitnieniu? Zostają im na lato liście, czy wszystko zasycha? Mam przez Ciebie wielką chrapkę na te kwiaty :-)
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elżbietko - mogymy ją wóniać i podziwiać bo je piekno. Ale kwiotki sie jeszcze nie odewrziły i nimogym ją sfocić. Ale jeszcze trocha i bydzie. :wink: :lol:

Miikako - oj chciałoby się już żeby było ciepło i radośnie. Tulipanki się zamknęły i cichutko czekają na słoneczko bo u mnie od wczoraj tylko leje i jest pochmurno. Tylko 3 stopnie już jest a więc kto wie co będzie w święta. Może raczej choinka się przyda niż jajeczka :twisted: :twisted: :twisted: - ale ja chcę już wiosnę :!: :!: :!:

Bogusiu - wodzionke to już jadłach z czosku niedżwiedzigo. Ale była dobro - ino palce lizać. Myślałach, że cały garniec zeżróm - ;:13 tako była dobro / i z jajeczkym /. :lol:

Kasiu 176 - Witam Cie w kogrobuszu :!: :!: :!: Jak miło, że wpadłaś. :P :P :P
Farelke to lepiej odłóż bo się nie wypłacisz za to ogrzewanie. :wink: :lol: Te jak nazywasz mizeroty jeszcze pokażą co potrafią, tylko trochę cierpliwości.
Ciemierniki mają zielone liście przez cały rok i zostawiam je aż do wiosny. Kiedy zaczynają wypuszczać pąki kwiatowe to wycinam wszystkie liście stare, które przemarzły, są uszkodzone lub za duże. One i tak wypuszczą nowe po kwitnieniu. Mają bardzo oryginalne nasienniki, które pozostawione wysiewają się same i dookoła pełno wtedy jest młodych ciemierniczków. Czasem z tych samosiejek może urosnąć piękna hybryda. A jeśli wytnie się nasienniki to pozostają ładne ząbkowane liście.Z czystym sercem mogę Ci je polecić, bo są niewymagające i nie chorują.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Ależ masz piękne te swoje ciemierniki,Grażynko!Zwłaszcza ten na 4 zdjęciu!!!
Fiołeczek też wygląda prześlicznie!!!Pięknie masz po prostu... :P
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ten na 4 zdjęciu to samosiejka. Wygląda jak tygrysek. Mnie też bardzo się podoba.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładne kwiatuszki.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Grażynko - no nie wiem od czego zacząć. :D
Ależ mi się podoba to Twoje wejście na działkę. Kojarzy mi się z Tajemniczym ogrodem! Extra! ;:215
A alejki z kwitnącymi kwiatkami są takie urocze!
No i ta ostatnia dróżka z pergolami (hm.. chyba to się inaczej nazywa). Ależ musi świetnie latem wyglądać.
Pewnie gdzieś jest takie zdjęcie, ale teraz nie pamiętam. :oops:

Teraz tylko martwi mnie ten nadciągający chłód. ;:145 Mam nadzieję, że nie zaszkodzi naszym kwiatkom.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Storczykowa - witam nowego, miłego gościa ;:100 Szklarnia pełna storczyków - to dopiero musi być raj kiedy wszystkie zakwitną :wink: :lol:

Wisienko - to wspaniałe, że oglądając mój ogród kojarzy Ci się tak tajemniczo. :wink: :lol: Zdjęcia tej alejki były w zeszłym roku nie raz fotografowane. Pewno je już oglądałaś. A na pergolach pną się róże i powojniki posadzone jesienią. W tym roku powinny zakwitnąć .
Mnie też martwią te zimne dni a na dodatek u mnie mają być największe mrozy :twisted: :twisted: :twisted: . A ja nie chcę żadnego mrozu :!: :!: :!: Dla mnie to już tylko słoneczko na niebie ma świecić. I basta :!: 8) :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”