Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Post »

Ja też uwielbiam tulipany i wszystkie inne wiosenne kwiatki.
Są takie słoneczne i zachwycające.
A może to tęsknota za kwiatami po zimie :wink: kto to wie dlaczego tak bardzo nie możemy się na nie doczekać.
Ale dla mnie wiosna to moment w którym pojawiają się śnieżyce, przebiśniegi i krokusy.
I te mnie cieszą najbardziej. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siberia dziwne, że twoje szchownice nie kwitną :? Ja nie miałam nigdy z nimi problemów.
Charakter twojego ogrodu zupełnie inny. Wcale nie powiedziałabym, że aranżacja bez sukcesów. No czasem aura stoi na drodze, ale twoja rabata daliowa bardzo mi się podobała. Nie wspomnę o połączeniu lnu z liliami. Nie wiem czy zamierzone czy nie, ale efekt wspaniały.

Aga, ja cesarskich koron nigdy nie lubiłam i nie miałam w ogrodzie, ale te kostkowe są takie wdzięczne. Wspaniałe dzwonki na długich łodyżkach - cudne.
Z reszta wszystkie cebulowe wiosenne są urocze.
Azalie, to chyba pierwsze rośliny jakie kupiłam do ogrodu, kilka niestety "uśmierciłam". Do dziś to jednak , mimo wszystkich pokus czyhających na forum, szalejących zarazach, moje ulubione rośliny.
A miejsca niestety potrzebują sporo, bo najlepiej prezentują się w większej grupie.
Pamiętam takie zdjęcie, prezentowane przez paryską Wiesię: plama kwitnących, pomarańczowych azalii otoczona pióropuszami paproci - zapierało dech.

Grażynko z pewnością kilka miesięcy dominacji bieli za oknem wzmaga nasza tęsknotę za kolorami i wiosenne kwiaty witamy bardzo wyposzczeni, ale nie zmienia to faktu, ze wszystkie te wczesnowiosenne kwiatki sa po prostu zachwycające.
Dzwoneczki przebiśniegów
Obrazek
błękitne gwiazdki przylaszczek
Obrazek
czy wychylające się z ziemi noski krokusów
Obrazek
Czyż może być piękniejszy wiosenny widok?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dorotko, :D czy to już wiosna :D zawitała do Ciebie. Ale kolorki dla oczu. ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Dorotko, widzę, że u ciebie wiosna w pełni i szczerze mówiąc nie miałabym nic przeciwko takim widoczkom za oknem. :wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna w pełni, niesamowite...te malusie hostowe kiełki pośród tulipanów ;:167 jejku, sam człowiek nie wie, czy się nakręcać i oglądać te zdjęcia, czy sobie dać spokój i zająć się bardziej przyziemnymi rzeczami, bo tęskność w sercu okrutna...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

dodad pisze:Czyż może być piękniejszy wiosenny widok?
Może! Był w poprzednim twoim poście! Tulipany jeszcze kwitną, a już wyłaniają się gotowe je zastąpić hosty! :)
Czemu się tym młotkiem okładasz za to połączenie różu i pomarańczu? :wink: Azaliom można wiele wybaczyć, a już kiedyś ustaliliśmy, że po zimie każde kolory tulipanów cieszą znudzone bielą oczy i żadne zasady barwnych zestawień miały tulipanów nie dotyczyć! :wink: :lol:
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Jestem cichym podglądaczem(czką) twojego pięknego ogrodu ale przyszedł czas na ujawnienie się.Bardzo bardzo mi się podoba wspaniale skomponowane zakątki ;:138
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Ja chcę już! ;:214
Teraz! Zaraz! Natychmiast!
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

gorzata76 pisze:Ja chcę już! ;:214
Teraz! Zaraz! Natychmiast!
Co chcesz - wiosnę?
No to masz :) a początkiem grudnia prognozy mówią o +13 stopniach

hosty, azalie wszystko super dobrane na rabatach ...
Rysiek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Takich widoczków na żywo pożądam :wink:
Za nic w grudniu ich nie uświadczę... nawet przy 13 stopniach... pomijając fakt, że u mnie to nawet na wiosnę nie będzie tak ładnie :oops: :wink:
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Ja się bardzo starałam, ale jeszcze kilka lat muszę popracować, żeby było pięknie :-)
Wczoraj przed snem czytałam Wielką Księgę, o cebulowych i nie mogłam zasnąć, bo pod powiekami wciąż takie rabaty mi się wizualizowały.
Przy okazji podszkoliłam się nieco w temacie stanowisk dla roślin cebulowych :-)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Majeczko, no niestety na razie wiosna tylko na fotkach no i w sercu :)

Igiełko, ja też , chyba troszkę za wcześnie zaczęłam z tymi wiosennymi fotkami ale tęsknota za kolorami mnie pcha.

Aga, ja też kocham te zielone kiełki gramolące się z ziemi. Jeszcze takie świeże, niepogryzione :;230
U mnie widok z okna na ogród i jak patrzę na hostowisko przysypane teraz liśćmi to aż się nie chce wierzyć, że już za kilka miesięcy będzie tak cudnie.
Przyziemne rzeczy? nieee.... choć moje okna błagają o mycie :oops: Ale wolę z dobrą książką zalec ;:224

Marta już dobrze, już dam murowi spokój. Ale wydawało mi się, że ustalenia w sprawie zestawienia kolorów dotyczą osobno azalii i osobno tulipanów :wink: Z resztą ta azalia już zmieniła miejscówkę, więc w przyszłym roku tylko miks tulipanowo-narcyzowo-hostowy mi grozi. Nie jest źle.
A co do widoków, też mi się te hostowo-tulipanowe ;:167

Gosiu, witaj. Bardzo mi miło, że wreszcie postanowiłaś sie ujawnić, zapraszam częściej. dziękuję za miłe słowa.

Gorzata, ja też chcę wiosny, bardzo. Nie wiem jak tu przetrwać zimę, jakieś frapujące zajęcie trzeba sobie wynaleźć.
A na widoki niestety musimy czekać, przynajmniej do połowy marca :(

Ryszardzie, dziękuję. Czy doczekamy sie widoków z twojego ogrodu? Zima to dobry czas na otwarcie wątku.
+ 13? dobre i to zimą :wink:

Siberia, proszę o podrzucenie dokładnych namiarów na lekturę. Coś trzeba zimą robić.
Ja miałam tak w zeszłym roku. Zasypiałam z różami pod powiekami, śniłam o różach, nawet mi w nocy pachniały :;230
Gorzej było jak musiałam się uczyć do sesji i nijak nie mogłam się skupić :wink:
Stanowiska dla cebulowych - tez bym się podszkoliła :)

Wczoraj spędziłam dzień katalogując zdjęcia róż. Będę teraz robić notatki, zobaczymy co mi z tego wyjdzie
Ot człowiek szuka sobie zajęcia :wink:
Następny w kolejce folder z liliami, ale muszę odszukać zapiski z nazwami.

Miłego dnia i ;:3 życzę. U nas niestety zimno i ponuro :(
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Dorotko, to Wielka księga ogrodnika i działkowca :-) - moja biblia ogrodnicza :-) Wolfgang Kawollek ją stworzył :-) Ponad 700 stron wiedzy i niewielkich ale dobrych zdjęć. Mogę to czytać non stop :-)
Lepsza jedna książka nawet droga niż 5 tańszych, bo połowa treści w nich się pokrywa. A często są tam same denerwujące ogólniki.
Zaczęłam streszczać rozdział o stanowiskach, ale cały elaborat mi wychodzi ;-)
Może kiedyś :-)
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Dorotko, założę wątek, założę tylko nie mam za bardzo co w tym ogrodzie pokazywać ... coś tam powstaje ale jeszcze się nie rozrosło no i stale coś zmieniam ...
Rysiek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Dorotka napisała:
Majeczko, 100krocia pisała, że w Rzeszowie są. Oni tam maja wspaniale zaopatrzone centum ogrodnicze.
No przecież do Rzeszowa nie pojadę za jedną Pontyjką. :;230 To taki kawał drogi. ;:223
Ja ze swojej pomarańczowej zebrałam nasionka bo gdzieś w środeczku się uchowały i zastanawiam się czy udałoby się coś z nich uhodować. :?
Widoczki wiosenne cudne i zostało do nich jeszcze tylko kilka tygodni więc głowy do góry, raz dwa zleci. :lol:
Zestawienie tulipany z hostami jest świetne ale u mnie odpada bo wszystko wyżre podziemny żarłok, nawet krokusów tam nie wsadziłam. :evil:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”