Ślimacze wzgórze
- moniczek
- 1000p

- Od: 19 sie 2010, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ślimacze wzgórze
Lusiu jesień w Twoim ogrodzie jest taka barwna...na pewno zimowe zdjęcia będą równie ciekawe.
Bodziszek cuchnący ma piękne kwiatki, wrzosy też wnoszą kolory o tej porze roku. 
-
izaziem
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ten bodziszek to naprawdę tak brzydko pachnie?
- Lusia 57
- 1000p

- Od: 8 sty 2011, o 13:42
- Lusia 57
- 1000p

Dzięki dziewczyny, takich oszronionych obiektów do fotografowania w słoneczne południe nie było za wiele. Ale wcześniej nie udało mi się dotrzeć na wieś. Dopiero w ten weekend odwiedzałam rodzinne groby. We Fromborku, na miejskich kwietnikach kwitły(
) jeszcze takie ładne roślinki. Może ktoś je rozpozna, warto je mieć w ogrodzie bo późną jesienią jeszcze tak ładnie wyglądają.

- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Lusiu, te pierwsze to sazałwie, Salvia viridis w naszych warunkach nie zimuje, daje samosiew lub można wysiewać. A te drobne białe i fioletowe kwiatuszki, kwitnące do mrozów to smagliczka nadmorska Lobularia maritima. Też raz wprowadzona do ogrodu wysiewa się sama co roku (ale przecież jak się nie chce to można siewki wyrwać) i pięknie pachnie jak się ją potrąci (biała najmocniej, odmiany różnie). Kiedyś miałam ją, teraz została wyparta przez byliny, ale warta jest miejsca - nie choruje i kwitnie do mrozów. Jeden ma "feler" jak dla mnie - im starsza tym więcej miejsca zajmuje, bo rośnie cały rok, kwity rosną na końcach i coraz nowe kwitną. Przepraszam, że tak się rozpisałąm 
- dwostr

- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Lusiu! Już nadrobiłam zaległości i muszę przyznać,że brakowało mi Twoich pięknych zdjęć.
Piszesz,że teraz coraz mniej obiektów do fotografowania...absolutnie w to nie wierzę- Ty nawet z "kawałka gałązki" potrafisz obiektywem wyczarować cudny obraz.Zdjęcia oszronionych roślinek są tego najlepszym przykładem.
Będę oczywiście zaglądała oczekując następnych fotograficznych piękności

Piszesz,że teraz coraz mniej obiektów do fotografowania...absolutnie w to nie wierzę- Ty nawet z "kawałka gałązki" potrafisz obiektywem wyczarować cudny obraz.Zdjęcia oszronionych roślinek są tego najlepszym przykładem.
Będę oczywiście zaglądała oczekując następnych fotograficznych piękności
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Lobularia mi się podoba, takie fajne grzybki białe i liliowe. Może warto ją posadzić w jakimś ograniczniku, żeby się nie rozrastała?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Lusia 57
- 1000p

Beato bardzo dziękuję
za wyczerpującą odpowiedź. Smagliczkę pierwszy raz sadziłam w tym roku, pięknie się rozrosła i jeszcze wczoraj kwitła. Wiosną będę się rozglądała za siewkami.

Danusiu witaj
i zapraszam. Będę się starała abyś się nie zawiodła zaglądając do mnie.
Zdjęcie nasion ostróżki mam nadzieję, że Ci się spodoba.

Agato, w tym roku pierwszy raz sadziłam smagliczkę. Wydaje mi się, że potroiła swoją objętość. U mnie miała dużo wolnego miejsca. Pusia sprawdzała czy po przymrozkach nadal pachnie.

Danusiu witaj
Zdjęcie nasion ostróżki mam nadzieję, że Ci się spodoba.

Agato, w tym roku pierwszy raz sadziłam smagliczkę. Wydaje mi się, że potroiła swoją objętość. U mnie miała dużo wolnego miejsca. Pusia sprawdzała czy po przymrozkach nadal pachnie.

-
magdala
Lusiu
Śliczne to zdjęcie gałązki z kropelkami (to ostatnie)-klejnot po prostu.
Jak zabezpieczyłaś swoją Barbulę? Ja zrobiłam kopczyk z ziemi i obłożyłam roślinę gałązkami sosny.
Jak mi nie przezimuje ,to będę z większą pokorą podchodziła do następnych nasadzeń.....
Śliczne to zdjęcie gałązki z kropelkami (to ostatnie)-klejnot po prostu.
Jak zabezpieczyłaś swoją Barbulę? Ja zrobiłam kopczyk z ziemi i obłożyłam roślinę gałązkami sosny.
Jak mi nie przezimuje ,to będę z większą pokorą podchodziła do następnych nasadzeń.....
- Lusia 57
- 1000p

Magdo, dzisiaj też tak zrobiłam. Obłożyłam ją gałązkami sosnowym. Podcinałam pierwszy raz swoje sosny samosiejki więc gałązek miałam sporo.
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Lusiu,
i jak , Pusia sprawdziła, czy smagliczka jeszcze pachnie ?
Kiedyś ją też nasiałam i do tej pory zawsze gdzieś coś jeszcze zakwitnie.
A ten zapach to długo szukałam, co to za roślina go wydziela.

Kiedyś ją też nasiałam i do tej pory zawsze gdzieś coś jeszcze zakwitnie.
A ten zapach to długo szukałam, co to za roślina go wydziela.
-
Grazia

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lusia,czy wysiałaś orliki?