Ryszka napisał/-a :
Zapomniałam o tej lodówce - nie wiem, kto to wymyślił Laughing Przecież hipcie pochodzą z Afryki, a tam zimno jest tylko na Kilimandżaro! Ja odstawiam doniczki po prostu na szafę w normalnie ogrzewanym pokoju, myślę że dobra by była też niezbyt chłodna piwnica - i roślinki kwitną bez problemów.
To moje stwierdzenie i jest w pełni prawidłowe sam osobiście w taki sposób zimuję hipeastrum i wiem że hipeasrtum powinno zimować, zapominasz że w naturze rośliny te mają również inne warunki klimatyczne w całym okresie wzrostu włącznie z zimowaniem które w tamtym klimacie zachodzi w okresie chłodnym i suchym, fakt że temp. zimowania wacha się w granicach +15-23 stopni ale w okresie wzrostu cebul ta temp. przekracza o połowę conajmniej temp. naszego klimatu.
Ryszka napisał/-a :
Jeżeli komuś zakwitł hipcio trzymany w lodówce, to tym bardziej świadczy o tym, że jest to roślina bardzo wytrzymała na nieodpowiednie warunki. Very Happy
Mnie zakwitają zawsze i to jak opisałem wyżej nie świadczy o ich wytrzymałości. Musisz się dokształcić troszkę, bez urazy oczywiście ale nie masz racji.
Myślałam, że to jest forum dyskusyjne na temat metod hodowli hipeastrum i dlatego zaprezentowałam swoje metody. Nie chodzi chyba o to, żeby sie wykłócać kto ma rację - rację ma ten, komu rośliny rosną i kwitną, a więc każdy z nas ma swoją.
Nie uważam się za wszechwiedzącą - chciałam podzielić sie swoimi doświadczeniami, żeby ułatwić życie innym - kto chce, ten skorzysta, kto nie chce - jego sprawa.
Po co męczyć sie z zimowaniem cebul w lodówce lub jakiś innych dziwnych miejscach, skoro świetnie rosną i kwitną bez takiego kombinowania. Najważniejsze jest, żeby miały przez 3 miesiące sucho. Chociaż spotkałam osoby, które nigdy nie zasuszają cebul, a te co jakiś czas i tak kwitną.
Jeszcze o nawożeniu: ja nie stosuje żadnych granulek itp. Cebulę wkładam do zwykłej ziemi doniczkowej i zaczynam nawozić nawozem w płynie, kiedy roślina przekwitnie. Przenawożenie dla roślin jest tak samo szkodliwe, jak otyłość u ludzi i - podobnie jak u ludzi - złe skutki pojawiają się czasami po latach.