Mój kwiatowy azyl cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl cz.2

Post »

Przepiękne jesienne kolory w Twoim ogrodzie.A hibiskus powalający .Mój też ani myśli o zimowym odpoczynku,ma pełno pąków :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Iwonko widziałam Twój ogród w czerwcu, a teraz zastanawiam się która jego odsłona ładniejsza. Jesień przepięknie wybarwiła Twoje roślinki. Odcienie czerwieni- borda na liściach są cudowne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hibek pięknisty ;:108 ale jego pręcik mistrzostwo świata :uszy
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Ojej , a co to za hibiskus , który do domu musisz wnosić? Piękny ma kolorek jak moje liliowce w lecie ;:63
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Też jestem pod wrażeniem hibiskusa :D Te pręciki...Mój perukowiec jeszcze nie "peruczył", rośnie u mnie trzeci sezon. Lubię go za kolor-bordowe liście. Szczególnie podoba mi się ich metaliczny połysk.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rysiu bardzo miło mi, że do mnie zaglądasz, ale gdzie mogę zobaczyć Twój ogród lub chociaż doniczkowe ;:24
aage pisze:I jak książka, jak napisana?? Ciekawie w jakiej formie??
Pierwsza recenzja będzie dopiero na wiosnę, kiedy przeczytam książkę.
Kolejna za kilka lat, jak wypróbuję to, co napisali w praktyce :lol:

Aniu, a może Grzegorzu :D zaintrygował mnie żółty perukowiec.
Chyba muszę przejść się do Waszego ogrodu ;:65

Aga mnie tam nie przeszkadza, że sobie kwitnie, choć wolałabym, żeby robił to latem,
bo w tej chwili zajmuje mi drogocenne miejsce na parapecie ;:170

Dorotko nie wiem, czy poznałaś, ale ten cudownie kwitnący hibiskus, to prezent od Ciebie ;:196
Kochana, ja Cię zapraszam we wszystkie możliwe pory roku, bo tylko wtedy będziesz mogła wyrobić sobie zdanie, kiedy jest najpiękniejszy.

Jolu faktycznie trudno nie zauważyć u hibiskusa jego słupka z pręcikami.
Niewątpliwie jest bardzo dekoracyjny ;:224

Ewo mój perukowiec miał peruczki dopiero w czwartym roku, po posadzeniu, więc u Ciebie za rok ;:112
Widzę, że Tobie też podobają się pręciki.
magenta pisze:Ojej , a co to za hibiskus , który do domu musisz wnosić?
Kasiu ty pewnie znasz hibiskusa w formie krzewu uprawianego w ogrodzie (KETMIA SYRYJSKA - Hibiskus syriacus )

Obrazek

...ale jest też gatunek uprawiany, jako doniczkowa roślina ozdobna Ketmia róża chińska (Hibiskus rosa-sinensis)
Niestety nie zimuje on w gruncie, więc przed zimą musi wrócić w domowe pielesze.
Dla Ciebie w "wersji" czerwonej ;:196

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wydawał :shock: mi się taki znajomy :lol: ja wyzbyłam się wszystkich coś nie miałam do nich ręki. Dałam taki sam kolor jak Tobie koleżance siostry, ona go poprzycinała jak pokazała po roku piękny okaz to nie mogłam uwierzyć. Nawet pomyślałam, szkoda że u mnie nie był taki rozkrzewiony :cry:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam jakoś ręki do kwiatów, które trzeba zimować w domu, ale z przyjemnością patrzę na Twoje hibiskusy :D Perukowiec tak mi się podoba, że może zostać tylko liściasty.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Iwonko, nie założyłem jeszcze wątku ... to chyba jeszcze nie ten czas, w sezonie nie robiłem zdjęć, teraz mam trochę jesiennych ale jak patrzę na Wasze ogrody to stwierdzam, że ja na razie nie mam czym się pochwalić ... próbuję coś tam robić drugi rok dopiero ... mysle, że z wiosną założę no chyba, że zimą i od jesiennych zdjęc zacznę ...
Rysiek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

;:7 Czy u Was też jest tak lodowato -zimno ;:161 aż trudno uwierzyć, że jeszcze wczoraj pracowałam w ogrodzie w cieniutkiej bluzce ;:108
Właściwie to do dzisiaj było cudownie (jak na listopad), więc mogłam spokojnie przygotować ogród do zimy.
Wysprzątałam grządki (będzie mniej roboty na wiosnę :tan ), a syn nawet zrobił nowy karmnik.
Może nie jest cudowny, ale tak się cieszył...

Obrazek

Na grządkach zrobiło się pusto. Z bylin zostały właściwie, tylko żurawki...niektóre bardzo ładnie przebarwiły się.

Obrazek Obrazek

Niektóre rośliny "pracują" już na nowy sezon. Taka np. chryzantema wypuściła mnóstwo maluchów...

Obrazek

...ale zaniepokoiły mnie żonkile. Co prawda, czytałam tu i ówdzie, że wychylają z ziemi "noski", ale moje mają pąki :!:
Jeżeli sprawdzą się prognozy pogody, to lada dzień przysypie je śnieg :x
Wtedy na pewno nie zdążą zakwitnąć, a co wiosną ;:144

Obrazek

Dorotko ;:196 mam zamiar hibiskusa wyprowadzić na drzewko, choć przyznam się szczerze, że trochę mi żal obrywać boczne gałęzie.
Gdybyś jednak chciała, to zawsze mogę podarować ci gałązkę, bo o zwrocie kwiatka nie ma mowy ;:78

Ewo coś nie potrafię uwierzyć, że masz problemy z zimowaniem roślin...a próbowałaś kiedyś ;:170

Ryśku czekam na Twój wątek. Jak tylko go otworzysz, to daj mi znać, bo mogę go przegapić ;:113
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko, u mnie też jest niestety lodowato, a przy tym sucho. A tu jednak trzeba wyjść i podlać róże, bo z braku wody mogą nie przezimować.
Żonkile chyba jednak przesadziły. U mnie w zeszłym roku powschodziły lilie, sporo powyrastały, no i niestety padły bezpowrotnie. Wszystko jakieś takie nielogiczne :( Po co się pchają do życia, jak mają już iść spać? Dobra, idę do siebie, bo smętnie się zrobiło :|
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

U mnie też dzisiaj zimnica....Ale przy takich kolorkach z Twojego ogrodu od razu obi się ciepło..
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Witaj Iwonko, ponadrabiałam zaległości w spacerach po Twoim pięknym ogrodzie. Jesień, zwłaszcza taka jak w tym roku jest piękna. Kolory czerwone, żółte, bordowe, rude nadają ogrodom spokoju i dostojności :) Widzę, że i u Ciebie już porządki porobione, karmnik bardzo ładny ( pochwal syna ode mnie) ptaszęta będą się cieszyć :).
Żonkile faktycznie chyba się zapędziły i niestety na przyszły rok nie zakwitną, pąki raczej nie przezimują aż tak długo, szkoda :(
Dziś zimno, nic tylko przy kominku z gorącą herbatką siedzieć i na drutach szaliki robić :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narcyzy widocznie zgłupiały :evil: Spróbuj je okryć, może się uda je uratować. W domu roślin raczej nie uprawiam, mam zdechłą hoję i cissus, walczy o życie kalanchoe. Jakoś nie mam serca :( Te zimowane podlewam tylko z łaski. Za to wiosną, kiedy mam już wysiane w kuwecie rośliny-to co innego :D Wtedy też reanimuję zimowane.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Iwonko, witaj. Jesień piękna.
Dla syna gratulacje za zimową stołówkę dla ptaków. Myślę, że dla nich raczej ważne , to co w środku, a nie wygląd zewnętrzny. Uważam, ze jest ok.
Do domowych roślinek też nie mam jakoś ręki. M się nimi opiekuje i wyglądają naprawdę świetnie.
Kolekcja wilczomleczy świetna. Uważam, ze to fajne roślinki.
Miłego świętowania.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”