Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2

Post »

Bardzo ładne Henryku ;:138 ;:138
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
echinopsis
200p
200p
Od: 2 mar 2011, o 21:30

Post »

Witaj Henryku.
Piękne sa te twoje Haworthia.Na ebay też sobie kilka upolowałem co prawda przyszły do mnie dość wysuszone więc je posadziłem w kruszywe czysto mineralnym i troche podlałem.Stoją na oknie i zastanawiam się czy je tak trzymać do wiosny?a jak ty zimujesz swoje haworthia?
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

też sobie kilka upolowałem
Witaj w Klubie! :D
co prawda przyszły do mnie dość wysuszone więc je posadziłem w kruszywe czysto mineralnym i troche podlałem.Stoją na oknie i zastanawiam się czy je tak trzymać do wiosny? a jak ty zimujesz swoje haworthia?
Nie hoduję swoich haworcji w kryszywie mineralnym - zbyt szybko wysycha i rośliny są zagrożone przesuszeniem. Z doświadczenia zaś wiem, że bardzo źle to znoszą.
Rozumiem, że jeśli na oknie to stoją u Ciebie w domu. Jeśli jest tam stosunkowo chłodno (10-14 stopni) to OK. Jeśli cieplej to będą rosły i wybujały się.
Ja swoje rośliny trzymam w szklarence w dużym chłodzie - tam gdzie one stoją okresowo temperatura spada do zera. Dlatego od początku grudnia do końca lutego ich nie podlewam. Dziś ponieważ jest u nas słonecznie i dość ciepło właśnie je lekko podlałem - być może już ostatni raz w tym sezonie.
Jeśli jednak rośliny młode (sadzonki) to tak długi okres spoczynku może być dla nich zabójczy i trzeba je będzie lekko podlewać raz w miesiącu. Tu jednak musi być temperatura powyżej 10 stopni.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

brakło mi dzisiaj wieczoru na oba wątki, jestem pełna podziwu dla kolekcji i cierpliwości ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
echinopsis
200p
200p

Post »

Dziękuje Henryku za odpowiedz na moje pytanie.W przyszłym roku dodam do mojego podłoża trochę włukna kokosowego to pewnie pomoże nie przesychać za szybko.Co do moich roślin to są sadzonki i częściowo variegaty boje się ich stracić więc będe musiał je przechować na oknie w temperaturze 17C i podleje raz w miesiącu.Dorosłe hawortie trzymam w szklarni i przestałem je podlewać 2 tygodnie temu ale dalej kwitną a trzy z nich zawiązały owoce H.truncata i dwie H.maughanii.Zastanawiam się kiedy owoce dojrzeją i będe mógł je wysiać?Masz może doświadczenia z wysiewem Haworthii?
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Włókno kokosowe nie jest najodpowiedniejsze - bodaj wczoraj o tym pisał Krzysztof (chromat) na swoim wątku. Od dawna go nie stosuję. Ostatnio udało mi się zdobyć wermikulit i wydaje mi się idealny chociaż on też substrat spulchnia. Po prostu daję więcej humusu. :)

Haworcje variegaty są bardzo delikatne szczególnie kiedy małe. Rób jak piszesz a będzie dobrze. Obserwuj je jednak aby nie przeschły za mocno!

Czy zapylałeś swoje haworcje że masz na nich owocniki? Jeśli nie to nie warto się z nimi bawić - niepewne hybrydy tak jak u kaktusów nic nie warte.

Oczywiście wysiewałem nieraz nasiona haworcji - ostatni raz zeszłej zimy. :wink:
To łatwe, tyle, że nie przykrywasz ich zupełnie substratem przy wysiewie. Ja po prostu je wciskam do połowy i jest dobrze. Niestety nie kiełkują zwykle dobrze i to jest z nimi właściwie jedyny problem.

Dominiko - dziękuję za pierwsze odwiedziny i zapraszam częściej! :D
Awatar użytkownika
echinopsis
200p
200p

Post »

Będę więc musiał zaopatrzyć się w wermikulit.Co do zapylania tak zapyliłem je jak popadnie czyli H. truncata x H.maughanii czy też truncata x truncata :wink: w przyszłym roku zrobie dokładniej.myślałem że się nie uda stąd ten bałagan :D
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Henryku :wit
długo mi zajęła re-wizyta u Ciebie, ale to... "ze strachu" :;230
ja po prostu wiedziałam, że jak tu wejdę to jeszcze wezmę i ;:97 do kłujaków i oczywiście teraz moje serce miękczejsze, bo masz tyle ;:154 pięknych kwitnień na każdej stronie, że w całym internecie pewnie tyle bym nie znalazła no i oczywiście 90% kolorów i jakości kwiatów to widziałam na swe oczka 1 raz :shock: no po prostu aż mowę odejmuje ;:180 jestem strasznie ciekawa gdzie Ty je wszystkie tam trzymasz, bo malutkie to mi się nie wydają ;:224 a niestety na czytanie już sił nie miałam, poza tym oczopląs kolorystyczny skutecznie mnie omamił i teraz będę inaczej na kaktusy patrzeć w sklepach ;:108 a jak zacznę kupować... to winę zwalę na Ciebie ;:108 i swego M z "pretensjami" wyślę na Twój wątek ;:224 choć... może raczej przyjść z podziękowaniami :;230 bo on też lubi kłujaki, tylko, że ja nie kupuję to i nie ma takiej radości ;:14
pozdrawiam ;:196
p.s. ale to:
hen_s pisze: Obrazek

to mnie normalnie ;:154 właśnie takiego widoku szukałam ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - dziękuję za już (pierwsze odwiedziny) i BARDZO miłe słowa - proszę zaś o jeszcze ) czyli następne. :)

Twoje poczucie humoru jest rozbrajające. :lol:

Nie odpowiadam bo w sumie to sama sobie odpowiedziałaś na pytania - no i zdjęcie zaserwowałaś pt. "gdzie one stoją".
A męża przyślij, a jakże - i przyjdź z nim sama! Tu kaktusów dostatek i ich miłośników z chęcią witamy. :)
Awatar użytkownika
a-cactus
50p
50p
Od: 8 lip 2010, o 19:18

Post »

Piękna kolekcja, przejrzałem obydwa wątki.
Jakie kaktusy mógłby pan polecić dla początkującego do prób wysiewania na wiosnę?
pozdrawiam
Arek
pozdrawiam
Arek

zobacz moje "cierniaki"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku - dziękuję za pierwsze odwiedziny i tak jak poprzedniczkę zapraszam częściej. :)
Jakie kaktusy mógłby pan polecić dla początkującego do prób wysiewania na wiosnę?
To zależy jakie kaktusy lubisz najbardziej. :wink:
Najłatwiejsze do wysiewu i szybko (już w drugim roku) kwitną niektóre rebucje i frailee, niezawodne i ładne od małych siewek są gymnokalicja. Dobrze na nasłoniecznionych stanowiskach rosną mammillarie, ślicznie i dużymi kwiatami kwitną echinopsisy i parodie... Do wyboru do koloru. :)
Myślę, że jak na pierwszy raz to właśnie można polecić gymnokalicja i rebucje - te rośliny dobrze wschodzą, ja bardzo je lubię i polecam. ;:108
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Zwariuję :D Myślałam, że dopadła mnie fiołkoza, ale po wizycie w Twoim wątku i obejrzeniu zdjęć haworcji mam nawrót sukulentozy ;:180 . O nieszczęsnam!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anito - nie jesteś sama w tym szczęściu!
Jesteśmy z Tobą!! ;:4

:lol:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Henryku kiedy Ci te parodie kwitną ? to na przyszłość wpadnę z aparatem :wit
Pozdrawiam Krzysiek
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Jestem Henryka i ja u Ciebie.Już od jakiegoś czasu przeglądałam twoje cuda i wreczcie dziś dobrnęłam do końca.Wprawdzie nie jestem zwolenniczką kaktusów,ale to,co zobaczyłam u Ciebie po prostu powala na kolana.Niesamowita kolekcja.Po prostu brak słów.A dodatkowo fotka zbiorowa kaktusików ,po prostu :shock: .Ale ponieważ jestem miłośniczką hoi i takową u Ciebie dojrzałam.Już nie pamiętam,na której stronie to było,ale hoja bella rzuciła mi się w oczy. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”