Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Christinkrysiu, jarząb to byłby świetny wybór. Poza tym zerknij jeszcze na lilaka Meyera, którego pokazałam kilka stron wcześniej. Też wart grzechu. ;:108 Zresztą tych jarząbów (czy jarzębów?) dalekowschodnich jest chyba kilkanaście odmian. Widziałam też z żółtymi koralikami.
Romualdo, nie ma sprawy. Pytaj o trawy, zawsze z chęcią odpowiem. Mam ich trochę i powiem ci, jak mi przezimowały.JUż teraz radzę ci kupić sobie rozplenicę "Hameln". Jest cudna.
Kogro, metasekwoja to faktycznie ciekawostka, ma mięciutkie igły i obrasta nimi dopiero na wiosnę. Czy ty też odnosisz wrażenie, że zmarzłą po zimie? Ja co roku się niepokoję, zanim zaczną wyrastać nowe igiełki. :wink:
Edulkotku, metasekwoja jest fajna, ma takie miękkie igły. Ale na zimę jej opadają tak jak u modrzewia i stoi goła do kwietnia. Na wiosnę zawsze podejrzewam, że zmarzła :wink:
Agatko123, to znaczy, że już masz na oku dwa moje drzewka: lilak Meyera i jarząb? Muszę w takim razie pokazać jeszcze kilka :;230
Małgocha, no kto jak kto, ale ty to masz tak dużo rozmaitości w ogrodze, że mnie do ciebie jeszcze hu, hu, hu -daleko :)
Sure, jarząb, który rośnie u mnie, ma mieć podobno najwyżej 5 metrów wysokości. Wyższego bym nie chciała.
Aniu11,a nie wiesz może przypadkiem, czy ten mój ma owoce jadalne? Gdyby tak było, z chęcią robiłam konfiturkę do mięsa :)
Agness, jąrzab jest po prostu czerwony! Nie widziałąm czegoś takiego. Mam nadzieję, że będzie taki co roku, a nie tylko teraz, gdy został kupiony.
Olku, dziękuję za wizytę, mamy teraz wszyscy przepiękne kolory w ogrodach, bo to cudna pora roku, barwna, kipiąca życiem, trochę też nostalgiczna i refleksyjna. Uwielbiam ją.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Na początku też tak miałam.
Teraz już wiem i nie mam obaw.
Każdego roku to samo.
Najbardziej się bałam jak zaczęła zrzucać całe końcówki pędów.
Myślałam, że to już koniec, uschła na amen mimo podlewania, albo że przelałam.
A ona po prostu tak ma i tyle.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu Lilaka Meyera mam od kilku lat i to wyhodowanego przez siebie ładny krzew.
Znów odsadziłam od korzenia kilka pędów bo byłby za szeroki czyli będą kolejne dzieci ... :;230
W tym roku nawet 2 razy kwitł - jesienne kwitnienie to oczywiście anomalia i kwiatów mało ale zdążyłam nacieszyć się zapachem. Nie widziałam kwiatów i tylko dzięki zapachowi odkryłam to.
Krzewów mam sporo - teraz trzeba uzupełnić listę drzew.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kogro, poszłam cię odwiedzić, a tu figa. Kłódeczka wisi. Oj nieładnie, nieładnie :) Odeszłam z kwitkiem. ;:224
Krysiu, u mnie ten lilaczek to na nóżce jest, a więc to drzewko, a nie krzew ;:108 No ale rozumiem, że myślisz o poważnych drzewach, a nie imitacjach :) Może dąbek jakiś albo brzózka? Brzozy to moje ulubione.

Ja już chcę do wiosny :!:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale piękna wiosna ;:63 - ja też już chcę :!: :!: :!:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

.....a pozwólcie roślinkom się kimnąć :;230 :;230
Stachu 1956

Post »

Ja też bym chciał wiosny , a tu jeszcze 5 mcy czekania .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W takim razie wracajmy do jesieni :)
Obrazek Obrazek

IRGI, OGNIKI, BERBERYSY, DERENIE
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Wandziu, jesień śliczna, berberysy kuszą ognistymi barwami, ale fotka wiosenna pobija wszystko :uszy
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu pewnie ciekawie wygląda Lilak na pniu szczególnie w okresie kwitnienia.
U mnie bardzo mało roślin na pniu bo mąż nie lubi tego a ze oboje pracujemy na działce więc staram się szanować jego zdanie. Jedynie Tuje maja wystrzyżone pnie na taka wysokość jak sarny obgryzły.
Jedną z nich podsadziłam wokół Jałowcem sabińskim i Berberysem bo dziwnie wyglądała - wyszła dość ciekawa kompozycja.
Brzozy mam 4 a 2 sztuki to nawet spore - przyniesione z rozlewiska więc przeszły chrzest.
Z kolei o dębach pisałam - Dąb bagienny rośnie od podstaw czyli od żołędzi - pamietam jak pytałaś czy ma być z nich Bonzai ? ?? ... :;230
Jestem cierpliwa ale czy aż tak ...
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Oj Wandziu,te widły,łopata poszłyby w ruch,żeby tylko był juz kwiecień.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Wandziu, ale tam u Ciebie fajnie w tym trejażowyn zakątku z naparstnicami. Rozmarzyłam się.
I choć jesień też bardzo ciekawa i kolorowa to i tak z niecierpliwością czekam na czerwiec i Twoje róże.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu wystraszyłam się, że chcesz na tym leżaczku czekać na wiosnę ;:154
Już miałam wysłać Cię, chociaż po czapkę i rękawiczki, kiedy zauważyłam rosnące nieopodal naparstnice :;230
Jesienne widoczki urocze, ale co wiosna, to wiosna... ;:226
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu ;:196 masz cudowne krzewy.Odnośnie żołędzi czy można zrobić nalewkę to nie wiem,ale żołędzie można wysuszyć i zemleć..Z tego zmielonego robi się kawkę.Bardzo smaczna i dobra na żołądek.Pozdrawiam Gosia ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

AgaNet, wiosna, wiosna... chyba niedługo zaczniemy na FO robić wspominki wiosenno-letnie, co?
Christinkrysiu, ciekawa jestem, dlaczego twój szanowny M nie lubi drzewek na nóżce. Przecież drzewa przeważnie mają pień (nogę) i jest to ich naturalnym stanem :) Twoja tuja z czuprynką musi wyglądać dość ciekawie.
Małgocha, widły i łopta nadal są w życiu, a to za sprawą róż, których sobie nakupowałąm w tym roku mnóstwo i cały czas sadzę ;:108
Asiu0809, a ja co mam powiedzieć? Ja to czekam na te róże z niecierpliwością i niepokojem, jak przezimują tę pierwszą zimę u mnie. Myslę o nagokorzeniowych, bo jescze nigdy w życiu nie wsadzałąm róż jesienią.
Iwonko, nie wiem, co napisać :;230 Leżaczek został już złożony i schowany. Nie mam więc zimą na czym siedzieć :lol:
Gosiu123, serio mówisz? A piłaś taką żołędziową kawkę? Sama robiłaś? Muszę poczytać na ten temat ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”