Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Jadziu-zaskoczenie było totalne.Podwórkowy zyskał dwie własnoręcznie przez Halinkę wyhodowane wypasione sadzonki bluszczu złocistego,a jeszcze włoski rozmaryn,ale to już do kuchni.
Dzień był niebywałej urody,w planach porządkowanie i dekorowanie kilkunastu grobowców na jednym cmentarzu(bo drugi na dziś,a we Lwowie muszą zrobić za mnie),chwila skupienia,modlitwa.Spotkanie ze znajomymi harcerzami,kwesta.Nie zapomniałam o kupnie dla braciszków tzw.miodziku czyli słodkiej rąbanki z orzechami tradycyjnie sprzedawanej w pierwszych dniach listopada na stoiskach przycmentarnych.Miód i orzechy,trochę to trąci pogańskimi zwyczajami....
Przed wieczorna mszą z czołówką szukałam reklamówki z bluszczami w zakątku Podwórkowego,na noc nie mogłam ich tam zostawić,zwłaszcza pochodzącego z południa rozmarynu,a zasadzić nie miałam szans zdążyć.
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa, ja też byłam wczoraj w Krakowie, ale tylko przejazdem,
(wracając z wesela w BB), mieliśmy pasażerów do Krakowa. :wink:
Gdyby nie obowiązki zawodowe, zostalibyśmy choć dzień dłużej, szkoda.
Moja trójsklepka padła ofiarą przymrozku a Twoja jeszcze w pełnej krasie.
Bardzo lubię opadłe, żółte liście, Halinka - jak widzę - także :wink: .
W górach pięknie, lasy mienią się złotem i czerwienią - widoki pocztówkowe :!: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi-Ale sms z drogi wysłać mogłaś!

Obrazek Obrazek Obrazek
Na cmentarzu przymrozek dopadł roślin,choć to stok południowy,w Podwórkowym zaciszniej.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień był mocno zakręcony, tak to jest, jak chce się pogodzić kilka spraw naraz.
Zmęczenie dawało się we znaki, ostatnie 20 km przed domem śpiewaliśmy :!: , aby nie przysnąć :;230 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - wczorajszy dzień i nad morzem był wyjątkowej urody... także sprzyjał odwiedzaniu grobów.
Tyle jeszcze kwiatów w Podwórkowym. i ten kot w białej masce... Cudny!!!
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Przecudne kolorki, prawdziwa złota polska jesień.
Dawno takiej nie było.
Jeszcze kwitnące kwiaty w podwórkowym i Goście na ławeczce :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

W tej chwili jesień zrobiła sie piękna żłota polska jesień . Chyba jeszcze jakiś czas będziemy sie cieszyc taka pogodą a potem to juz tylko szaro -buro i ponuro
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w nadal przepięknym jesiennym otoczeniu.Jak wam się podoba radiowe określenie "okolica obciążona remontami"?
Elsi-nareszcie wyróżniona-gratulacje!
Olu O.-także!Zasłużone podwójne zwycięstwo.
Ambo-tak wytwornie umaszczony jest kocur sąsiadów,przychodzi sobie pogadać i wypocząć. na ławeczce.
Jadziu-kiedyś musi się ochłodzić,kiedyś ścisnąć mróz-oby zdążyli z elewacją przed tym.Cieszy mnie,że tak długo kwitną zawilce japońskie i trójsklepki oraz rekordzista niecierpek nowogwinejski.Na pewno w przyszłym roku kupię ich więcej.
Teresat-bardzo lubię lasy liściaste czy mieszane z przewagą liściastych takie płonące kolorami jesieni,w tym roku prawie wszystkie liście są jednolicie żółte,mało czerwonych(chyba muszą przemarznąć).Na mój świerk klonowe liście opadły jak choinkowe ozdoby-niby gwiazda-szpic i bańki na końcach gałęzi,może uda mi się to ująć fotograficznie.
Dynie.....jak w Poznaniu mówią korbole....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kostek z zaciekawieniem zagląda na spadające liście . Dosc dużo nazbierałaś duszków widzę nawet czekoladki Halloweenowe
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poranna mgła tak jak zapowiadali.
Jadziu-Kostek ze zdumieniem wypatrzył mnie za oknem,a przecież liczył sobie spadające liście,trochę drażniły się z nim sroki...
Obrazek
Na Plantach też złoto od liści,każdy zbiera,nawet widziałam dziewczynkę z wiankiem z liści na głowie,pewnie w przedszkolu robili.
Obrazek Obrazek
A na cmentarzu tegorocznym hitem są bukiety z samej lub z udziałem kapusty ozdobnej,czasem na jodle,czasem bez,bywa ona kolorowana na przykład na czerwono,na ostry róż,a wyhodowana jest na bardzo wysokiej łodyżce(widziałam pęk takich kapust jeszcze w wazonie,przed ułożeniem kompozycji)nawet powiem z bardzo daleka i pod warunkiem,że świeża przypomina rozwiniętą różę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Witaj. Podziwiam Cię za opanowanie. Ja też sama robię rabatki przy naszym domu i boję się o rozkopywanie. Ale jak na razie nie zdarza się. Owszem, jest sąsiadka, która wpuszcza swojego pupila na trawnik, ale szykuje sie na nią ostro, bo za domem ma wielkie planty, więc może zmienić przyzwyczajenia swojego pupila. Przyznaj jednak, że jest to przykre jak ludzie nie szanują czyjejś pracy i też nie mają zmysłu estetyki wokół siebie. Tacy siłą odciągnięci od pługa.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
a po powrocie-skalniak jak prawie codziennie-rozkopany.Wszystkie kamienie,a przyniosłam ich na grzbiecie własnym pełen plecak poszły na wypełnienie,zrezygnowałam z jednej wybrukowanej już ścieżki i z zarysu jabłka(pod mini oczko) ,widziałam w innych ogrodach wylewki,dawno mi to szwagier radził,kamienną ścieżkę przy ścianie z sąsiednim budynkiem i pod ławką tak trzeba będzie niezwłocznie potraktować.Całkiem niedawno-na Wielkanoc tylna elewacja sąsiedniego niedużego budynku została bardzo porządnie otynkowana i pomalowana,właściciel prosił by skalniak był od niej oddzielony ścieżką,tak zrobiliśmy,szkoda mi swojej pracy,żal roślin,bo rzadko która po raz kolejny się przyjmowała,przykro patrzeć na ciemne plamy ziemi na nowym jasno żółtym tynku.Widocznie za trudno jest dopilnować swego pupila by nie czynił szkód,naprawić je....
Obrazek Obrazek
Tak zabawnie zrzucić od czasu do czasu karmnik z orzechami laskowymi dla wiewiórek na ziemię,co-nie rozpadł się,no to na odmianę pionowo wepchnijmy!
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy na drugim zdjęciu to winniczka???
Co z nią robią zimą, tzn. czy pędy winorośli są przysypane ziemią?
Słów mi brakuje, gdy ktoś nie szanuje czyjejś pracy. :evil:
Niektórzy ludzie nigdy nie "wyszli z jaskini".
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Ale niestety "zeszli z drzewa" :roll: może gdyby na nim zostali, mniej szkód by narobili...
Tak to u nas jest: jak robisz coś, aby innym przy okazji też było lepiej, dostajesz po uszach... i nie waż się mieć pretensji czy żalu: czy ktoś kazał Ci robić? :evil:
Ewa... wylewka na pewno sprawdzi się w miejscach bardziej eksploatowanych, powiem Ci, że ścieżka z kamieni u mnie nawet w zakątku mało uczęszczanym, wymaga od czasu do czasu poprawek i głębszego osadzenia w ziemi...
Wylewkę oczywiście radzę zazbroić, siatką na przykład...
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - na Wybrzeżu dzisiaj wyjątkowo mgliście. Mam nadzieję, że weekend będzie ładny - tak jak zapowiadali.
Niektórzy Twoi sąsiedzi - to naprawdę troglodyci, chociaż zastanowiłam się w tej chwili czy nie ubliżyłam...troglodytom!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”