Jak pielegnować niecierpka papuziego ???

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
-Patrycja-
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 paź 2011, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak pielegnować niecierpka papuziego ???

Post »

czy ktoś może powiedzić mi jak pielęgnuje sie niecierpka papuziego? zaczął mi marnieć i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jego temat :(
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: Jak pielegnować niecierpka papuziego ???

Post »

Czy możesz dodać zdjęcie, bo tak trudno stwierdzić, jak to marnieć, usycha, gnije, ze zdjęciem byłoby łatwiej, bo powody mogą być różne. Przychodzą mi na myśl trzy powody, otóż:
jeżeli na liściach pojawią się brązowe plamy i jakby nalot ( szarawy) oznacza to, że zaatakował grzyb, poleca się wówczas preparaty grzybobójcze np. Biosept, zaatakowane liście usuwamy i nie moczymy liści dopóki nie pozbędziemy się szkodnika
jeżeli liście są nadgryzione, to może ślimaki zrobiły sobie ucztę, obejrzyj dokładnie teren wokół rabatki, na ślimaki też są odpowiednie preparaty
jeżeli na liściach pojawiły się jasne smugi i delikatna pajęczynka to oznacza że mogły zaatakować przędziorki, należy zastosować preparat np. Provado Combi Pin, a może Twoje rośliny są wystawione na działanie słońca ( chociaż to o tej porze roku trudne), bo należy pamiętać że niecierpki lubią półcień
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zdjęcie jest w temacie obok Ekspercie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=48503
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Miałem kiedyś tego niecierpka. Przez cały tydzień ? bo po tygodniu definitywnie szlag go trafił. Niestety w sklepie było zbyt ciemno, bym zauważył przędziorki, a roślina była tak zainfekowana, że pomimo natychmiastowego oprysku tebufenpyradem już się nie podniosła do życia.

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”