U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U oster

Post »

Osterku ;:180

Jesteś niesamowitą kobietą, tyle spraw, tyle obowiązków i jeszcze piekniejący ogród. :shock: ;:138
Byłaś może na Pocztowej w sprawie Łukaszka? Kobietki są tam niesamowite.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
magdala

Post »

Po moich doświadczeniach z Tojeścią -wiem ,że trzeba jej jednak dać sporo miejsca- ja przeniosłam ją z takich "poukładanych" rabatek
w miejsce bardziej swobodne ,gdzie może się "panoszyć" ( w pozytywnym znaczeniu tego słowa :) ),bo jednak się panoszy :wink:
Będzie pięknie wyglądała jako rozległa żółta kępa .To bardzo ładna roślina ,ale zaborcza :wink:
Na rabatach gdzie rosną obok inne rośliny ,nie tak ekspansywne- będzie sukcesywnie zajmować ich miejsce.
Ja też wyrywałam odrosty ,ale ona pod ziemią tak daleko szła rozłogami ,że nie mogę jej opanować.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Od jakiegoś czasu podczytuję twój wątek i śledzę zmiany, jakich dokonujesz w ogrodzie. Masz coraz ładniej. Podziwiam twoją wielką pracowitość.
Roślinka z czerwonymi kulkami o którą pytasz na poprzedniej stronie to gaulteria rozesłana (gaultheria procumbens).
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Witajcie, Kochane Kobietki.
Ostatnio miałam wrażenie, że piszę do siebie ;:224 , ale jak to w piosence: "róbmy swoje" nadawałam,
by mieć co zimą wspominać :uszy
Boguniu, Siberko, widziałam u Basi/Tajgi, jak panoszyła się jej tojeść na rabatce, która przeznaczona
była tylko dla tej roślinki. Ale wyglądała przepięknie. Więc zastanawiam się, którą część mojej ogrodu
mogłabym przeznaczyć na "panoszenie się" tej prześlicznej "agresorki". Pomyślałam, żeby powsadzać
kręgi plastikowe do ziemi i w taki sposób ukrócić jej zakusy, ale nie wiem czy nie będzie jej za ciasno?
Albo do jednej czy dwóch kasterek, by miała ograniczenie w rozrastaniu.
marzenaF pisze:A ja ją mam dopiero od tego lata i uważam,że świetna jest i daje sobie radę w zacienionych miejscach,to duży plus! Nawet sobie dokupiłam taką wariegatkę ta jeszcze atrakcyjniej wygląda :tan
Marzenko, pokażesz zdjęcie, jak sobie z nią radzisz? Pliiiisss ;:180 Przydałaby się lekcja poglądowa ;:108

Ach, Agnieszko, gdybym tak mogła, jak nie mogę...
A z Łukaszkiem właśnie jutro jadę na drugą wizytę do Fundacji Tęcza Serc, (ten lokal po Komitecie Praw
Dziecka) na Kaszubskiej. Jeśli potwierdzi się moje podejrzenia u niego FAE, będzie dogłębna, profesjonalna terapia ;:138
Są pieniądze na terapię dzieci spoza Szczecina. Mam już zapisaną też Natalcię, Marysia równiez musi być
zbadana do końca roku, bo przepadną pieniądze na to przeznaczone prze Sejmik. Dziewczynki bardziej
profilaktycznie.

Witaj Magdziu

Wkleisz zdjęcie? Może cos od Was zgapię? Ciągle kombinuje i jestem na etapie rozmyślań

To chyba jednak kasterka! To powinno ograniczyć jej zakusy.

-- 26 paź 2011, o 22:52 --
megi1402 pisze:Witaj :wit
Od jakiegoś czasu podczytuję twój wątek i śledzę zmiany, jakich dokonujesz w ogrodzie. Masz coraz ładniej. Podziwiam twoją wielką pracowitość.
Roślinka z czerwonymi kulkami o którą pytasz na poprzedniej stronie to gaulteria rozesłana (gaultheria procumbens).
Witaj Gosiu :wit
Milo mi, że podoba Ci się rezultat moich działań :lol: Pewnie sama znasz to uczucie, kiedy chciałoby się
więcej, piękniej, szybciej.. ale... zawsze jakieś ale :D :D
Zaglądnęłam do Ciebie i oniemiałam. Tak biało, czysto, wręcz sterylnie, zajrzę do Ciebie ponownie, gdy
będę miała super humor - wtedy nic mi go nie zepsuje, nawet oglądanie takiego ślicznego zakątka :;230

Żartuję, jak tylko znajdę chwilkę, choć przebiegnę po zdjęciach - w treść wczytywać się będę w długie
zimowe wieczory :tan ;:108
Pozdrawiam Cie serdecznie i zapraszam
Aha, no i dzięki za info o gaulterii ;:196
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Osterku wcale jej nie ograniczałam jeszcze :D Dostałam ją od cioci u której rośnie od lat. Doskonale sobie z nią radzi poprzez wyrywanie nadmiaru,zresztą ona najlepiej wygląda w dużym skupisku,kipi kolorem :tan Jak mi się rozrośnie w przyszłym roku to służę tą ciapaną :lol: Tak samo ładnie się rozrasta wiesiołek ,też będzie go trochę :wink:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Marzenko, jakby co, to ja się zapisuję na listę sępów, co?
I na jedną i na drugą ;:138 Mogę?
Tak sobie pomyślałam, że że gdyby ją posadzić za tawułą japońską wzdłuż płotu - kwitnącą na lila,
to tawuła pięknie by się prezentowała na tle żółci. Ta siatka nie byłaby taka łysa. No, a z drugiej strony ogrodzenia
maleńkie tuje też fajnie wyglądały na tle przecudnie kwitnącej tojeści :roll: Dla niej znalazłoby się wiele miejsc :uszy ;:108

Wspominałam już kilkukrotnie, że budujemy nową drogę do posesji, którą tworzą ludzie przywożący do nas gruz, ziemię, stare dachówki itp. Dzisiaj wracając z miasta natknęłam się na swojej drodze na świeżo wywalony gruz, a w nim...

Obrazek Obrazek

Przywiozłam autkiem wszystkie, w bardzo dobrym stanie ;:138 50 sztuk :)
Teraz kombinuję: domówić czy zaczekać, może jeszcze coś zwiozą :;230
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Zaproponowałam więc nie widzę problemu :)
Domówić ,żeby dowieźli :;230
Coś ciekawego na pewno da się sklecić z tych kostek :lol:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ja bym poczekała, może dowiozą jeszcze :heja albo zostaw kartkę, że masz właśnie takie potrzeby i może będa dorzucać :;230
Fajnie, że będziesz miała nową drogę, bo pewnie zimową porą to problem z dojazdem do domu :roll: A z tej kostki to super chodnik Ci wyjdzie :heja...............zbieraj, zbieraj :wink:
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ale super kostki! ;:138 ;:138
zostaw kartkę z rysunkiem i napisem: Takie zbieramy! :;230
scieżka bedzie z nich przepiękna! ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak zaczną dorzucać, to na drogę się nazbiera :;230
magdala

Post »

Cześć Osterku :wit

Niestety nie mam zdjęć tojeści - być może ,że są na starszych zdjęciach działkowych na laptopie ,który naprawia się...
Ostatnie dwa lata były raczej ubogie zdjęciowo...
Bardzo fajne znalezisko -te kosteczki brukowe :wink:
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Żegnaj Gienia, świat się zmienia, coraz trudniej o ...

Nikt jakoś nie chce dowozić. Pojechałam dziś do Brico zobaczyć, czy może u nich coś znajdę podobnego bądź
inspirującego... ale tam kicha.
Trochę pooglądałam z Łukaszkiem ogrodowych końcówek, trochę kombinowaliśmy:
Obrazek
Zastanawiałam się nad rodzajem podłogi w przyszłej altance
Obrazek Obrazek

ale to chyba na długo by nie starczyło, a przecież i cena za metr nie jest niska. Ciągle biję się z myślami:
lepiej kupić materiał droższy i trwalszy czy taniej - na miarę własnej kieszeni, ale liczyć się z szybką wymianą.

Ostani tydzień to czas zwariowany: niewiele udało mi się zrobić: ale posadziłam dziś dwie budleje i obie trzmieliny.
Całą zimę mam na zastanowienie się nas sposobem stymulowania jej wzrostu :;230 Zdjęcia jutro :uszy

Coś wykombinuję. Okres zimowy też będzie czasem zaplanowania zadaszenia nad zagrodą: tam będzie miejsce na
leżaki, huśtawkę dzieci, ich stoliczki i grilek ;:138 ... chyba przesadziłam :? miejsca za mało... ;:14
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Osterku, ja mam tojeść w 4 miejscach :-) Tutaj przypadkiem jest ograniczona podmurówką płotu, z drugiej strony szambem, z trzeciej mozgą :;230 :;230 a z czwartej marcinkami :-)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te drewniane kratki muszą być drogie :| Jak to dobrze, że mój M sam wszystko mi robi, bo pewnie bym nie kupiła ;:108
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Bogumilka pisze:Te drewniane kratki muszą być drogie :| Jak to dobrze, że mój M sam wszystko mi robi, bo pewnie bym nie kupiła ;:108
Wiesz Bogusiu, nawet nie są drogie, chyba nie całe 17 złotych. Obok leżała kratka o połowę węższa
chyba o 2 złote tańsza. To zależy od producenta. Ta środkowa miała odlotową cenę: 77 zł. :shock:
Obok niej na kupce leżały inne skośne kratki w ramce, szersze o 20 cm za 88 zł. Też cena niesamowita;
ale pomyślałam, że mogłaby posłużyć za futkę do zagrody, a pozostałe wykorzystać do podniesienia ogrodzenia.
Tylko nie wiem, jak by to wyglądało: siatka na wysokość 125 c,. wyżej kratka z listewek.

A teraz z innej beczki: mój biologiczny Synuś wykombinował coś takiego:
Obrazek

Czy ta tuja przetrzyma w małej łazieneczce z malutkim okienkiem?
No i korzenie chyba nie mają wielkiego pola do popisu: doniczusia maleńka i w tym raczej będzie problem
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”