No to skoro zaglądacie to opowiem o moim imieninowym menu :P , bo wyszła mi bardzo smaczna sałatka i świetne polędwiczki w sosie kurkowym.
Zacznę od sałatki:
Sałatka z boczkiem i makaronem
Składniki:
30 dag mocno wędzonego boczku
1-2 opakowania zupek chińskich z makaronem lub sam makaron chiński.
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 spora cebula
2-3 ogórki kiszone
Sos:
1/2 małego jogurtu naturalny
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka kropel tabasco
sól, pieprz
Boczek pokroić w drobną kostkę i bardzo solidnie zesmażyć, oddzielić od tłuszczu i ostudzić. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić.
Do tych ostudzonych składników dodać odsączoną kukurydzę i fasolę oraz posiekane drobno ogórki i cebulę. Przygotować sos z podanych składników - wymieszać wszystko dokładnie i dodać do sałatki. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Pyyyycha....
Polędwiczki z sosem kurkowym i kładzionymi żytnimi kluseczkami.
Porcja dla 10 osób
4 polędwiczki wieprzowe, każda ok. 0,40 - 0,50 kg.
1 kg kurek
1 duża cebula
400 ml śmietany kremówki
1/2 kostki masła
1,5 łyżki mąki
łyżki oliwy
musztarda, 3 ząbki czosnku, papryka słodka, pieprz świeżo zmielony, sos sojowy, sól, vegeta
Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie marynatą z : 3-4 łyżki musztardy, rozgniecionego czosnku, papryki, soli, świeżego pieprzu, 3 łyżki sosu sojowego, ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Kurki oczyścić, umyć i obgotować kilka minut aby pozbyć się goryczki. Cebulę posiekac i zeszklić delikatnie na maśle, następnie dodać do tego kurki, posolić i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie podlewać wodą lub wodą z gotowania kurek. Następnie dodać śmietanę i zredukować sosik, jeśli jest zbyt rzadki to zrobić zasmażkę z 2 łyżek masła i 1 łyżki mąki. Sos gotowy... należy go szczelnie przykryć, żeby domownicy nie wyżerali...

Czas na
kluseczki....
1 szklanka maki pszennej
1/5 szklanki maki żytniej żurkowej
3 jajka
mleko
sól, wegeta
Z tych składników zrobić ciasto takie... gęściejsze niż na naleśniki, ma się dobrze nabierać łyżką. Wstawić do lodówki.
Polędwiczki najlepsze są podawane świeżo upieczone, więc ...
Nagrzać piekarnik do 170 st, termoobieg, do nagrzanego wstawić naczynie żaroodporne z polędwiczkami, razem z marynatą i piec ok. 40-45 minut.
W między czasie podgrzać sos - jeśli zgęstniał można rozcieńczyć mlekiem lub śmietaną.
Ugotować także kluseczki: na wrząca osolone wodę kłaść łyżka porcyjki ciasta, jak wypłyną na wierzch to gotować jeszcze jakieś 5 minut. Odcedzić, pokropić oliwą.
Upieczone polędwiczki kroić w ukośne plastry ok. 2 cm, układać na talerzach po 3 i kilka kluseczek, mięso obficie polewać sosem (tylko żeby na wszystkie porcje starczyło!!) , do tego po 2 łyżki sałaty lodowej z sosem winegret i .... Smacznego!!
Polędwiczki zrobiły furorę... jestem z siebie dumna
