najprawdopodobniej takie lub podobne kuwety kupisz u jakiegoś dekarza ,będzie na pewno taniej niż w sklepie a możesz sobie zamówić takie jaki CI będą odpowiadały wymiarowo i z materiału takiego jak chcesz.
Moja kolekcja kaktusów - blabla
-
niwre37
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 17 kwie 2011, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów - blabla
pozwolę sobie sie wtrącić..
najprawdopodobniej takie lub podobne kuwety kupisz u jakiegoś dekarza ,będzie na pewno taniej niż w sklepie a możesz sobie zamówić takie jaki CI będą odpowiadały wymiarowo i z materiału takiego jak chcesz.
pozdrawiam Erwin.
- bartii9512
- 500p

- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Aaa, i teraz rozumiem skąd cena 22 PLN za kuwetę.... myślałem że masz kuwety z plastikuKuwety z blachy ocynkowanej
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hehe, kiedyś w końcu się ten ogród skończy :]
Znów wrócił temat kuwet i mam zapytanko. Rozumiem, że te kuwety się sprawdzają w praktyce? Bo jak napisałeś jakiś czas temu, że kosztowały 20pln to wymiękłem. Ale teraz jak sprzątnałem część roślin to 2 plastikowe kuwetki mi się rozpadły. Po 2 latach użytkowania, po 4pln każda... I teraz się zastanawiam, czy popytać u okolicznych producentów i inwestować w ocynk, czy wziąć plastikowe klateczki 5kg z pomidorków itp, do których mam łatwy dostęp.
Czyli: nie rdzewieją, nie pękają te ocynkowa kuwety? Czy generalnie są 'wieczne'?
Znów wrócił temat kuwet i mam zapytanko. Rozumiem, że te kuwety się sprawdzają w praktyce? Bo jak napisałeś jakiś czas temu, że kosztowały 20pln to wymiękłem. Ale teraz jak sprzątnałem część roślin to 2 plastikowe kuwetki mi się rozpadły. Po 2 latach użytkowania, po 4pln każda... I teraz się zastanawiam, czy popytać u okolicznych producentów i inwestować w ocynk, czy wziąć plastikowe klateczki 5kg z pomidorków itp, do których mam łatwy dostęp.
Czyli: nie rdzewieją, nie pękają te ocynkowa kuwety? Czy generalnie są 'wieczne'?
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najstarsze są u mnie 12 lat. Kupowane w Ikea za 1zł. Nie widać na nich żadnych śladów starzenia się.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Kontakt:
Zaktualizowałem galerię lobiwek u siebie na stronie: http://www.lobivia.pl/foto.html. Jest tam teraz dostępnych ponad 450 zdjęć różnych gatunków, odmian i form. Zwiększyłem też rozdzielczość fotek do 1024x768. Może ktoś będzie chciał sobie to obejrzeć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Jakoś dwa razy poszła odpowiedź, więc skasowałem.
pozdrawiam
Tomek
pozdrawiam
Tomek
No robi wrażenie, nie tylko kolekcja, ale i systematyczność oraz porządek. Strona z lobiwiami robi baaardzo duże wrażenie, podziwiam za systematyczność ! U mnie w pomroce dziejów niektóre nazwy wsiąkły i teraz głowię się nad niektórymi 
Tomek
Tomek
-
Reposit-08
- 500p

- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Przy okazji dłużących się coraz bardziej jesiennych wieczorów na pewno obejrzę i już na wstępie wiem, że słów mi braknie 
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Robi wrażenie ;). A jakby były jeszcze w rozdziałce 1280x1024 to byłby luksus, miałbym co na tapetę ustawiać 
Zauważyłem ciekawostkę - odrost na tym zdjęciu naprawdę jest taki żółty?
Z roślin najbardziej w oczy rzuciły mi się wszystkie L. amblayensis oraz te o mocno czerwonych kwiatach np. L. pugionacantha v. salitrensis BLMT 63.01, L. cinnabarina v. draxleriana WR 279 i L. huascha RH 651. Na uwagę zasłużyła też L. famatimensis v. bonnieae FK 96, z powodu niezwykłej kolorystyki kwiatów.
Zdjęcia pierwsza klasa
Zauważyłem ciekawostkę - odrost na tym zdjęciu naprawdę jest taki żółty?
Z roślin najbardziej w oczy rzuciły mi się wszystkie L. amblayensis oraz te o mocno czerwonych kwiatach np. L. pugionacantha v. salitrensis BLMT 63.01, L. cinnabarina v. draxleriana WR 279 i L. huascha RH 651. Na uwagę zasłużyła też L. famatimensis v. bonnieae FK 96, z powodu niezwykłej kolorystyki kwiatów.
Zdjęcia pierwsza klasa
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Kontakt:
Zdjęcia są w rozdzielczości 2560x1920 lub 3648x2736 w zależności od tego, którym aparatem zostały zrobione. Oryginały oczywiście u mnie na HD
Odnośnie Lobivia chrysantha LF 59 to nie jest to żółty odrost tylko siewka. W tej doniczce są 4 roślinki i trafiła się pewnie forma picta czy variegata (zależy kto jaką nazwę woli). Jak nie będzie chciała rosnąć to trafi do śmieci.
Odnośnie Lobivia chrysantha LF 59 to nie jest to żółty odrost tylko siewka. W tej doniczce są 4 roślinki i trafiła się pewnie forma picta czy variegata (zależy kto jaką nazwę woli). Jak nie będzie chciała rosnąć to trafi do śmieci.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Nie do śmieci - na pewno znajdzie się u nas ktoś, kto ją z chęcią zaadoptuje i zaszczepi, np. Darek albo ja :P.
.
Tzn chodziło mi o zdjęcia lobiwek na twojej stronie. Ech, te moje niedopowiedzeniablabla pisze:Zdjęcia są w rozdzielczości 2560x1920 lub 3648x2736 w zależności od tego, którym aparatem zostały zrobione. Oryginały oczywiście u mnie na HD
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Kontakt:
Postanowiłem sfotografować i wrzucić na swoją stronkę fotki siewek lobiwek z nasion przywiezionych z natury. Efekty można zobaczyć tutaj: http://www.lobivia.pl/tb.html. Mam nadzieję, że pierwsze kwiatki będą już na wiosnę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Rośliny na zdjęciach robią wrażenie. Nie jestem specem od lobivii ale różnorodność ich kształtów, cierni i kolorów mnie urzekła.
Za kilka lat to będzie kolekcja na miarę światową. Bo na europejską już jest.
Gratuluję.
Za kilka lat to będzie kolekcja na miarę światową. Bo na europejską już jest.
Gratuluję.
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Kontakt:
Jedyna poza Europą licząca się kolekcja lobiwii jest w Andach 
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Mam jedno pytanie więc pozwolę sobie zadać je tutaj aby niepotrzebnie nie zakładać nowego tematu.
W jakiej temperaturze powinny być zimowane thelocactusy aby ładnie zakwitły? Posiadam t.rinconensis
o średnicy około 10cm i przy takiej wielkości chyba może już zakwitnąć ?
W jakiej temperaturze powinny być zimowane thelocactusy aby ładnie zakwitły? Posiadam t.rinconensis
o średnicy około 10cm i przy takiej wielkości chyba może już zakwitnąć ?