Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pasja

Post »

Justynko, wyszłam dzisiaj zobaczyć co wymarzło :? Hortensje ogrodowe trafiło - koniec kwitnienia...., doniczkowe -poleciały na kompost/lantana, lobelia, begonia, koleus/ , warszawianka/kosmos/ - klapnięty całkowicie, wycięłam rudbekię i jeżówkę i resztę chabazi, które się nawinęły :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ostatnie widoki , od wiosny zmiany :)
Obrazek

x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

piękne zdjęcia ogrodu skąpanego w jesiennym słońcu... widzę, że też trochę popracowałaś... tak się zastanawiam - może masz gdzie przechować bulwy begonii? byłyby na następny rok :)
u mnie ścięło wszystkie jednoroczne, padły też hortensje ogrodowe... wykorzystuję ziemię doniczkową oraz kopce kreta :evil: do kopczykowania róż :)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

A to jeżówki się wycina po przekwitnięciu? Nie wiedziałam, z każdym badylem inaczej. Anabelki tnie się wiosną na przykład... muszę też z tymi bylinami zrobić porządek, bo straszą! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu super fotosy ;:180 Powiedz mi, bo dostrzeglam na jednym kwiatostany miskanta - wiesz moze co to za odmiane masz? My z Su mamy pomieszane miskanty tz nie takie jakie mialy byc hihi ale ten Twoj jest dosc mocno do mojego podobny.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, czyli wczorajsza 'wyprawa po drewno' w ostatnim momencie ;:224
Szkoda tych piękności.
Jeżówki wycinam dopiero wiosną, mam większą szansę na siewki.
Miskanty są na liście chciejstw ;:108 . piękne w każdej pogodzie.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justyna dzisiaj było za ciepło na drewno :wink: , pierwszy mrozik i poszłam na obchód. Wyjątkowo pięknie dzisiaj było :)
Jule to miskant chiński puchaten-puchanten jakoś tak :lol: Powiem Ci, że ja po kwiatkach kompletnie nie poznaję. Raczej po liściach. Ten ma takie prążki jak zebrinus tylko rzadsze. Podoba mi się taki rotsilber.... ma ładniukie wąskie listki, chciejstwo kolejne.
Agata szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam, po prostu sterczące, uschnięte chabazie wycinam i na kompost ;:108. Ona się pod ziemią rozrasta, jakoś tak kłączowo, mam wrażenie.
Agu udało mi się co nieco zrobić, namówiłam M na ostatnie koszenie /tak myślę/, ale jeszcze sporo przede mną, muszę oczyścić donice z tarasu. Ale jeszcze dam kocance pożyć , chyba ,że mróz jej nie da :evil: Potem wstawiam donice do garażu. A ziemie na kompost i pod krzaki hortensji ogrodowych i może jeszcze pod róże. Trochę je podsypałam, nie za wcześnie?
Właśnie z tymi begoniami, miałam jedną i zmarzła, ale podobno miała mieć bulwę? :shock: tylko gdzie? Wyjęłam ją z donicy z zamiarem schowania do garażu, ale tam nie było żadnej bulwy tylko korzonki. Więc ciepnęłam na kompost. ;:24

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już nie mogę się doczekać tego nowego rabacika na wiosnę. Ciągle nie wiem co z drzewem ;:24
Obrazek

Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to nie taki - Dzięki ;:196 - ja mam wlasnie niby Rotsilber ale cos mi kwiatostany nie pasuja - no nic, u mnie jeszcze nie jesiennie, to nie zaczal sie przebarwiac. Jak sie nie przebarwia liscie na czerwono - to będę pewna ze to nie on.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

spoko jeszcze trochę, tylko kilka miesięcy i już można bedzie znowu szaleć! ;:196
.......ja czekam aż mi usuną altanę i powoli tracę cierpliwość.... :evil:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pogoda dzisiaj super, ogród wygląda super i ból gardła też ma się dobrze.
Padły mi na balkonie - balkonowe, jeszcze trzymają się pelasie, ale resztę znowu trzeba likwidować....

Czy robicie wiosenne opryski w fazie pękania pąków? I jeśli tak to czym? Są jakieś oleje mineralne? Muszę w przyszłym roku zacząć wcześniej coby mi gąsienice nie zeżarły. To podobno jedyna rada.
x-ag-a
---

Post »

zdrówka życzę Kasiu... a na bolące gardło ponoć dobra jest porcja lodów :)

robię opryski wiosenne... przywiązana jestem do Amistara...

co z wyborem drzewka przy pergoli? bierzesz pod uwagę iglaki czy liściaki także?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Powiem szczerze Agu,że nie wiem co wybrać, oglądałam w melonie omoricę i nie jestem zafascynowana. Ładne drzewka, tylko takie jakieś wydaja mi się pospolite :( Z drugiej strony nie chciałbym też przecudaczyć. Wiesz o co mi chodzi?
Choina kanadyjska jest też ładna i taka bardziej ażurowa. Może taka?
x-ag-a
---

Post »

wiem jak najbardziej, o co chodzi.. Omorica jest piękna, jeśli sadzisz okazałe drzewko... ja mam u siebie już takie 4-metrowe, więc robią wrażenie...
może jodła koreańska?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agu ,rzut z góry tam rośnie po lewej taka niewydarzona koreanka i kosodrzewina. Coś miedzy i bliżej pergoli potrzeba.

Obrazek

x-ag-a
---

Post »

hmm... jeśli chcesz coś zimozielonego - a według mnie warto, żeby to miejsce było atrakcyjne cały rok - to może rozważyłabyś sosnę himalajską? wniesie inną od istniejących już iglaków świeżą barwę, a jednocześnie będzie przyciągać wzrok długimi igłami i zgrabną sylwetką... więcej pomysłów już nie mam i oddaję głos innym ;)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też o niej myślałam i jak na razie jest nr 1, musiałabym tylko niezły dół wykopać , bo gleba u mnie masakryczna...
Masz taką u siebie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”