Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 76  
Autor Wiadomość
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 09:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13692
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Ne ma szansy przetrwać jak się spróbuje to natychmiast znika :P
Pigwę można pokroić, zasypać cukrem a potem zlać sam sok.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 09:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3828
Skąd: lubelskie

 0 szt.
tak zapasteryzować.Robiłam też nalewkę,ale była strasznie kwaśna

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 20:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2037
Skąd: Łódź

 1 szt.
DZIEWCZYNY !!!
PIGWÓWKA I ZDROWA I BARDZO SMACZNA.
Po roku leżakowania po prostu niebiansko w gębusi.
Najuprzejmiej informuje, że AA to nie te stonki.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 20:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13692
Skąd: Wrocław

 1 szt.
A kysz kusicielu !
Nalewka to z pigwowca, pigwy na nią szkoda.
Wiem że AA to Alergiczni Antynalewkowcy :wink:

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 20:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2037
Skąd: Łódź

 1 szt.
Tych " Alergicznych... " to zapamiętam.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
tralaluszy
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 30 wrz 2011, o 21:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3332

 1 szt.
A ja tej pigwy mogę dostać jeszcze skolko ugodno, więc i na naleweczkę wystarczyć powinno ;:136

_________________
Pozdrawiam - BabajAGA


Góra   
  Zobacz profil      
 
ania1590
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 paź 2011, o 06:07 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 583
Skąd: Kołobrzeg

 więcej niż 1 szt.
Nie przebrnęłam przez wszystkie strony więc może już ktoś o tym pisał, ale na wszelki wypadek gdyby nie, to podzielę się wiedzą- pigwa cudownie aromatyzuje przecier czy mus jabłkowy. Niewielki dodatek owoców pigwy, nie pigwowca, powoduje że jabłka są niebiańskie. Chciałabym w tym roku zrobić nalewkę z pigwy, może ktoś podzieli się przepisem na świetną, ale naprawdę świetną nalewkę. To co z tą nalewką?

_________________
ania1590


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 paź 2011, o 06:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13692
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Mamy osobny wątek o nalewkach.
A tutaj masz nalewki z pigwy.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 paź 2011, o 09:32 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Anpio7 i Pola42,
bardzo proszę Was o podpowiedź, co mogło być źle zrobione przy wykonywaniu przeze mnie "sałatki z cukinii słodko-kwaśnej? Po tygodniu zapasteryzowane słoiczki z sałatką zaczęły fermentować i niestety zostały wyrzucone. Wszystkie czynności zrobione zostały zgodnie z podaną recepturką. Papryka i cebulka były krótko zblanszowane we wrzątku. Cukinia była z ogródka. Zaś papryka i cebula - kupione na bazarku. Ja upatruję przyczyny w tym, że cebula i papryka mogły być przenawożone. Czy może miał wpływ koncentrat pomidorowy ze słoiczka. Słoiki były dokładnie umyte i wyparzone.
A jak Wy myślicie? :?:
Wcześniej była zrobiona sałatka z cukinii z cebulą (ale z innego źródła zakupu) i z nią jest wszystko O.K.
Bardzo proszę o wskazówki i sugestie, bo chcę spróbować jeszcze raz. Z góry dziękuję. ;:180

Kaja,
dżem wschodni ma wyśmienity smak. Dziękuję za przepis, który został zapisany w zeszyciku z recepturami na sprawdzone przetwory. ;:180


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 paź 2011, o 18:55 
Offline
500p
500p
Postów: 859
Skąd: Gdańsk
Cieszę się,że dżem smakuje.
Żałuję,że dopiero teraz wpisałam przepis,bo robię go od dawna.
P.S.
Także mam zeszycik z przepisami na udane potrawy.


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 paź 2011, o 20:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2037
Skąd: Łódź

 1 szt.
rtk10 !
Źle została przeprowadzona pasteryzacja. Albo zbyt krótko, albo za niska temperatura.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 paź 2011, o 21:02 
Offline
100p
100p
Postów: 178
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Krzysztof Khn.,
dziękuję. ;:180
Faktycznie temperatura mogła być za niska - po zagotowaniu przykręcony został "kurek" z gazem, żeby słoiki mi nie popękały i mogło już nie być tej właściwej (może było ok. 80 st. C). W jakiej temperaturze powinnam je pasteryzować, żeby przetrzymały chociaż kilka miesięcy (chociaż 4 m-ce), a z cukinii nie zrobiła się "marmoladka" ?


Góra   
  Zobacz profil      
 
suzana
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 16 paź 2011, o 11:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2164
Skąd: Rzeszów

 0 szt.
152. Dżem z dyni

5 kg obranej dyni, pokrojonej w kawałki
2 kg cukru
2 łyżki kwasku cytrynowego
5 galaretek brzoskwiniowych albo pomarańczowych

Dynię zasypać cukrem i zostawić do następnego dnia.
W następnym dniu rozsmażyć, dodać kwasek, można zmiksować jak dynia nie rozpuściła się, potem wsypać galaretki, dobrze rozmieszać aby galaretka rozpuściła się. Wkładać gorące do słoików, pasteryzować słoiki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
nina1611
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 18 paź 2011, o 12:15 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 843
Skąd: opolskie

 więcej niż 1 szt.
robiłam z takiego przepisu dżem w zeszłym roku :) i potwierdzam że jest pyszny! :)
w tym roku też będę robić dżem z dyni z tego przepisu :)

_________________
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Kazmierz i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *