Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3

Post »

Aguniu ja pozbyłam się róż pnących kwitnących na dwuletnich pędach, gdyż przemarzały jeśli nie zimą, to wiosną po zdjęciu mat słomianych.
Posadzę takie, które kwitną na jednorocznych pędach, pomimo przemarznięcia zakwitną.
Swoje róże kopczykuję korą, ale dopiero w listopadzie.
U nas dzisiaj w nocy z pewnością będzie pierwszy przymrozek, ale i tak późno, gdyż zawsze był pod koniec września .
Pozdrawiam i miłego weekendu Ci życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

U mnie w ogródku też już się smutno robi. dołki czekają na dostawę nowych różyczek, ale boję się, że będzie okropnie zimno i nieprzyjemnie, gdy nadejdą.
Też zajęłam się teraz swoimi storczykami i fiołeczkami. Kwitną jak oszalałe i w tym cała moja radość. Jest przynajmniej na czym oko zawiesić. Dzisiaj wniosłam ostatnie domowe kwiaty do domu. Pierwsze przymrozki mają być. :(
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agu, nic się nie martw, jak liście opadną, będzie można fotografować kolorowe gałęzie dereni, najlepiej na tle zielonych iglaków. Albo śniegu. A potem oczary zakwitną, albo jakieś kaliny bodneńskie (niestety nie mam jeszcze), potem znowu jakieś krokusy i się zacznie!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie wszystkie, ale niektóre róże też skracam jesienią :D Obcinam wybujałe pędy. Nie tnę pnących, ale jeszcze nie wymyśliłam jak ochronić ich długie pędy. Agrowłóknina nie pomaga.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ewa, moja najwyższa róża dorasta do ok. 2m - to Bonita Renaissance... jesienią skracam ją do około metra i nawet nie okrywam... wiosną wycinam to co zmarzło i jest git... nie wiem, jak postępować z różami parkowymi, ale chyba skrócę je przy kopczykowaniu, tak jak radzi Maja...
Su, przeszłam dziś po ogrodzie i jest jeszcze sporo obiektów do fotografowania :) poza tym, ja mam wciąż kilka setek iglaków - będzie na czym zawiesić oko gdy opadną liście... no i gałązki dereni ;)
nie wiem co to są kaliny bodneńskie? :roll: poczytam...
Wandziu, oglądałam prognozę na weekend - ma być słonecznie i ok. 13st... zimno, ale przynajmniej bez deszczu... fajnie, że dołki masz gotowe... ja jeszcze kilka muszę dorobić i wsadzić w końcu cebulowe....
u mnie też szaleństwo storczyków i jednej donicy z fiołeczkami ;)
Tajeczko, dzięki za porady dotyczące okrywania i kopczykowania róż... moje dotychczasowe zawsze sobie radziły, z moją skromną wiedzą... w tym sezonie jednak muszę troskliwiej zabezpieczyć królewny, bo przybyło ich sporo, a szkoda byłoby je stracić przez niefrasobliwość...
dobrego weekendu - ma być słonecznie :)
Majeczko, wszystko jest zrozumiałe - dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem w kwestii przycinania i kopczykowania - będę próbować postępować za Twoją radą... jak wiesz, ja też kocham angieleczki :)
Julka, datura wykopana? czy ją się przycina na zimę?

dobrej nocy!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agunia, myślę, że większość z nas ma teraz doła.
Jest przede wszystkim zimno. Nie chce się nawet wychodzić do ogrodu.
Dlatego ja wszelkie prace porządkowe robię raczej wiosną.
Teraz tylko wykopuje rośliny, które trzeba i zgarniam liście z trawnika.

No i kopcowanie róż. Poczytałam o Edenie. Ja spróbuję oderwać go od kratki i zakopcować całe pędy. Oczywiście jeśli da się przygiąć.
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, masz rację - te doły, chandry i melancholie mamy przez deficyt słońca i chłód... ja w dodatku, wracając z pracy po 17ej, mam już nikłą szansę na zrobienie czegokolwiek w ogrodzie... dziś był tylko szybki obchód - róże mają jeszcze mnóstwo pąków, wciąż kwitną....
z Edenką spróbuj tak, jak piszesz... ciekawam, czy się powiedzie zabieg przyginania...
weekend ma być słoneczny, tego się trzymajmy :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Niby sie przycina, tak wyczytalam. Tnie sie wszystkie pedy, zostawiajac 5-10 cm (zalezy jak chcesz) do rozwidlenia. Ja przycielam wiecej, bo moja prowadzona w drzewko ma za duza korone i jest niestabilna jak kwitnac zaczyna.
U mnie zapowiada sie dzisiaj slonecznie, tylko mgla musi opasc.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

No to ja się nawymądrzałam :;230 a Wy już tu wszystko dokładnie omówiłyście :wink:
cokolwiek zrobimy z różami - efekty poznamy dopiero na wiosnę...
Pozostaje nam życzyć sobie zimy śnieżnej - bo nie ma to jak puchowa pierzynka - i niezbyt mroźnej :)
Miłego ładowania akumulatorków!
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

gorzata76 pisze: cokolwiek zrobimy z różami - efekty poznamy dopiero na wiosnę...
Pozostaje nam życzyć sobie zimy śnieżnej - bo nie ma to jak puchowa pierzynka - i niezbyt mroźnej :)
Witaj Aga, :D święte słowa napisała Gorzatka. Czekamy do wiosny ;:65 ;:65 .
Ma nie padać, a słonko będzie świeciło więc prace w ogrodzie będą owocne. ;:108 Miłego dnia życzę ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ja mam kalinę bodnancką (właściwsza chyba jednak bodneńska, ale tak kupiłam :D ). Ma kwitnąć zimą. Moja jednak w zeszłym roku przemarzła do poziomu gruntu, teraz odbiła, ale czy doczekam kwiatów-nie wiem. Na razie szaro, pochmurno, więc nie wychodzę z domu. Liczę na lepszą pogodę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---

Post »

witajcie... zapowiadali ładny weekend, ale póki co pozostaje nam poczekać aż się przejaśni... przynajmniej pod Wawą wciąż pochmurno, widać że w nocy padało, a na termometrze 8st. Na razie więc kawa i może jakieś prace domowo-kulinarne... Ogród zostawiam na potem...

Ewa, muszę poczytać o tej kalinie... zainteresowała mnie ta odmiana! długo ją masz? dobrej pogody życzę... mamy co robić w ogrodach... Starkl wysyła nam róże ok. 25.10 - wiesz już o tym?
Majeczko, jaka pogoda u Ciebie? chyba wszędzie pochmurny ranek... jutro zmykasz na działeczkę? miłego! :)
Gosiu, na pewno zauważyłaś, że w większości wątków toczą się różane dyskusje - u mnie też ;) dlatego i o okrywaniu było :) oczywiście każda rada jest cenna - dzięki że napisałaś tyle u siebie o zabezpieczaniu róż na zimę....
za życzenia dziękuję - liczę że naładuję akumulatorki i wystarczy energii aż do wiosny ;)
miłego dnia!
Julka, jaka pogoda i jakie masz plany ogrodowe na dziś? ja muszę zrobić ogrom prac porządkowych, wsadzić cebule... M. obiecał skosić i zająć się pochowaniem mebli ogrodowych... chyba wyrzucę już większość jednorocznych, bo jakieś takie klapnięte...
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś,życzę ci poprawy humoru.Te doły chyba opanowały wszystkich,mnie też nie chce się nic robić.W poniedziałek mam gości imieninowych,muszę trochę posprzątać,a nie chce mi się . nA DZIAŁCE TYLE LIŚCI,TRZEBA BY POCHODZIĆ Z MASZYNĄ,ALE TAKI WIATR,ŻE ZA CHWILĘ BEDZIE TO SAMO.mAM DOSYĆ LASKU BRZOZOWEGO O TEJ PORZE. ;:98
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Wlasnie, tez musze niecierpkow sie pozbyc - przymrozek byl i je scielo. Nie wiem na ile dalie sie jeszcze potrzymaja. A reszta, to tak jak mowisz porzadkowa.
Mam ta kaline kwitnaca zima (Charles Lamont) ale tez musialam przyciac na krotko - tylko ze po majowym sniegu mi padla.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Aga, :D wieje okrutnie, słonko miało być, ale go niet. Może do jutra nam zaświeci. Ja muszę tyle zrobić w ogrodzie. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”