Storczyki - moje hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki - moje hobby

Post »

Śliczny falenopsis - warżkę ma ciekawą ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczny i taki jakby troszkę woskowy ;:138
Ciężki przyszedł czas na robienie zdjęć, ja też mam problemy bez ;:3
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Dzięki dziewczyny w imieniu storczyka :) W zasadzie trochę mnie on zastanawia, bo trudno mi go zidentyfikować jako amatorowi, kwiaty ma takie jakby woskowe, jest w ogóle inny niż pozostałe...

Przyszła pora na maluszka, jedynego jakiego posiadam(storczykowego :wink:) jest to phalaenospis David Lim od Asi/Joane, jest u mnie od 6 sierpnia, w tym czasie listeczek, który ledwie był widoczny jak go dostałam tak sobie urósł...Trzymam go tymczasowo w plastkowym pojemniku, który zakrywam, wolałabym w słoiku, ale do ma za duży kubeczek...Widzę, że Wy zaraz maluszki przesadzacie, ja tego nie zrobiłam bo bałam się, że go uszkodzę, ale chyba wkrótce go umieszczę w korze i w nowym pojemniczku...
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

i oczywiście marzę o innych sadzonkach, ale sprawię je sobie dopiero wiosną, zobaczymy jak ten
przetrwa zimę...

Zdjęcia rzeczywiście ciężko się robi, bo przy takiej pogodzie zaraz lampa się włącza i kolorki wychodzą przekłamane, a bez lampy znów nie ma ostrości...ale coś udało mi się zrobić...

Trójpędowcowi pozostał już tylko jeden stary pęd, nowy rośnie, a na nim zauważyłam jeszcze coś, nie wiem czy to odbicie z pędu, czy coś innego, ale u niego wszystko możliwe bo strasznie pokręcony to okaz

Obrazek

Obrazek

na dodatek zauważyłąm,n że rośnie mu 2 nowiutki pęd :shock:
mój aparat gubi ostrość ale może coś ujrzycie, jaśniejszy punkcik nad starym pędem

Obrazek

Białasek2 z Dnia Kobiet rozkwitł na nowym pędzie, stary mu usycha, ale obetnę go jak juz całkowicie go zasuszy...

Obrazek

kwiaty wydają mi się być drobniejsze niż te co miał na "sklepowym" pędzie, ale będzie ich zdecydowanie więcej :D

Obrazek

jakość zdjęć jak widać kiepska, nie wiem skąd te mazy w tle, aparat coś mi chyba nawala :evil:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maluszek słodziutki :) ;:167
a białasek równie piękny :)
a co do maluszka to może być przez jakis krótszy czas jeszcze w sphagnum ale trzeba uważać żeby nie miał za mokro, bo zacznie gnić, ale z drugiej strony nie wolno go też przesuszyć :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

Pora okurzyć wątek...
W niedzielę prawie w ostatniej chwili udało mi się być na krakowskiej wystawie...Wypad całkiem nieplanowany sprawił mi ogromna radość...Zakupów kwiatowych nie poczyniłam(zakupiłam jedynie podłoże) jednakże bardzo się cieszę, że mogłam również tam być i na żywo obejrzeć niektóre cudeńka..

Obrazek

...i się zakochałam...najpierw w białym equestrisie, a potem MM(nie zdawałam sobie sprawy, że MM jest taki "mini" przez co niesamowicie słodki

Obrazek

Obrazek

i dla przypomnienia moje hybrydki
Obrazek

Obrazek

ten białasek widocznie chce aby stan mojej szczęśliwości trwał nadal, bo oto co ujrzałam
Obrazek

białasek2
Obrazek

różowy - kwitnienie tuż tuż...
Obrazek

z podziękowaniami dla Tomka(tom_mix)

Keiki dendrobium Berry Oda
Obrazek

i keiki dendrobium nobile białego
Obrazek

oraz z podziękowaniami dla Patrycji (Filigranowa27)
brassada orange delight

Obrazek

Mam nadzieję, że się u mnie zadomowią i rozrosną :)
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pięknie Ci rosną storczyki. Brassada - piękna. Oby rosła zdrowo.

Hmm...wystawa robi wrażenie... Ja też właśnie na wystawie zakochałam się w MM i kupiłam Equetrisa albę ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ale u ciebie nowości zagościło:)
Życzę oby wszystkie jak najszybciej podrosły i kwitły i cieszyły twe i nasz oczka:).
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

Justus27, Filigranowa27dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :)
Staram się zapewnić im jak najlepsze warunki i myślę pozytywnie a one mi się odwdzięczają...Zresztą rozumiecie przecież jak to jest ...Ja wierzę, że rośliny też czują naszą troskę :wink:
A wystawa - następnym razem wiem, jak mam się przygotować do tego typu wypadu :wink:
A biały equestris i MM ;:170 ;:167 w przyszłym roku u mnie na bank zagoszczą :wink:
- Joanna
Awatar użytkownika
Judi
200p
200p
Od: 7 cze 2011, o 23:36

Post »

Moja imienniczko piękne masz storczyki ;:138 i śliczne maluszki, niech rosną Ci zdrowo i obficie kwitną ;:113
Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

Judi :wit dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :) miło mi było Cię gościć u siebie :)
- Joanna
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p
Od: 13 wrz 2011, o 19:24

Post »

Witam, przyszłam sobie pooglądać. Piękne masz storczyki ;:167
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35

Post »

Migotka pisze:dorotakolwiem, niestety zorienowałam się już po tym jak tu zajrzałam, m.in głupio mi było założyć swój wątek :roll:

Justynkobędą i to jeszcze nie wszystkie :wink:
samawitaj u mnie

Napisałam do Jovanki z prośbą o zmianę nicku, mam nadzieję, że da się to zrobić...
Bardzo przepraszam Mala_Mi, ale naprawdę rejestrując się tu nie miałam bladego pojęcia, że wybieram niemal identyczny nick... odkryłam to potem wgłebiając się coraz bardziej w forum...
Nie rozumiem czym tu się przejmować. Sama chciałam być Migotką (pseudonim z dzieciństwa), ale ktoś był pierwszy.... :) Mała Mi też była zajęta. I Zuza / Zuzia (mąż mnie tak nazywa) i bruxa (mój nick wszędzie indziej). Parę innych też już było zajętych, więc ostatecznie jestem w dwóch osobach - swojej jak Zuza i męża Tygryska (który dofinansowuje moją kolekcję ;) )
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35

Post »

Wybacz, że tak trochę nie pokolej, ale przeglądałam Twój wątek chronologicznie, więc dopiero po obejrzeniu całości mogę się wypowiedzieć nt. Twoich podopiecznych. Patrząc na daty wpisów Twoja kolekcja szybciutko się powiększa o coraz ładniejsze okazy. Sama nie wiem który podoba mi się najbardziej :) Cieszę się, że trafiają Ci się takie cudeńka za 5zł, które potem tak pięknie się odwdzieczają za przygarnięcie. U mnie poniżej 9 nie schodzą, a gdy są po 9 to praktycznie już po kwiatach. Czekam na kolejne fotki :)
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

Edytkodziękuje, że zajrzałaś do mojego wątku..Jeśli chodzi o nick, to czułam się niezręcznie, bo prawie identyczne nicki osób udzielających się w tym samym dziale, mogły powodować zamieszanie...kto kim jest i co napisał...Poza tym wybór nicku powinien być przemyślany, o czym regulamin mówi, ja na swe usprawiedliwienie mam fakt, że najpierw się rejestrowałam, potem tu zajrzałam...ale całe szczęście sprawa ta została rozwiązana i jestem ogromnie ukontentowana...nadal są to Muminki i jedna z moich ulubionych postaci...

ale wracając do tematu, moja kolekcja jest skromna, powiększa się powoli w miarę moich możliwości, na razie nie szaleję z zakupami, bo idzie zima i nie wiem, jak moje roślinki ją przetrwają...Mam jednakże nowości, które wkrótce zaprezentuję...Jestem trochę przygnębiona, bo mojemu dużemu białemu falkowi podgniły nieco korzonki, przesadzałam go już raz wiosną, ale będąc wtedy jeszcze słabo uświadomiona w hodowli storczyków zafundowałam mu jakieś zwykłe uniwersalne podłoże do orchidei i to okazało się być mało przepuszczalne....Zrobiłam co uznałam w takim przypadku za słuszne, jeszcze stan nie jest krytyczny, ale zmarszczyły mu się starsze liście i kwiatki oklapły :? Na dodatek wczoraj przy myciu okien wywróciłam go i wypadł z doniczki uszkadzając sobie świeżutkiego młodego korzonka...Ten fakt mnie strasznie przygnębił i boję się, że może być źle...jeszcze nie obcięłm mu pędu, ale jak będę widziała, że jest nieciekawie to tak uczynieę :? Reszta moich falków ma się dobrze, wszystkie mają nowe pędy, przedłużaja stare itp...keiki dendrobiów podrosły, maleństwo przeszło terapię szokową ale już ma się dobrze, jego nowy listek super sie rozwinął a brassia od Patrycji wypuszcza maleńki przyrost :wink:
- Joanna
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Mam nadzieje, że twój storczuś dojdzie do siebie. Niedawno miałam storczusia z fatalnym stanem korzonków, zasuszone, pogniłe.Takiego kupiłam i liscie miał wiotkie i pomarszczone. Zrobiłam tak. Wyrzuciłam całe podłoże jakie miał ze sklepu. Umyłam go i dałam napic mu się wody. Jako podłoże zastosowałam zwykłą korę. To mój sprawdzony sposób do ratowania phalenopsisów i po 2ch tygodniach zauważyłam poprawę, zaczął wypuszczać korzonka i liście stały się bardziej elastyczne już nie były wiotkie;).

Nie masz pojęcia jak sę cieszę, że napisałaś że przyrościk rośnie przy brassi;) ;:138 ;:138 ;:138 .Teraz pozostaje czekać, czekać i będzie kwitła:). ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”