Piotrze, Adamie, Justynko, Dorotko, Gosiu, Petro dziękuję za powitanie i za miłe słowa o moich sorczykach. Kolekcję na pewno będę powiększać, w najbliższych miesiącach być może nie aż tak intensywnie, bo idzie jesień a wkrótce po niej zima - okres niezbyt sprzyjający dla naszych zielonych domowników a dla moich będzie to pierwsza zima i sezon grzewczy - mam nadzieję, że będzie dobrze i wiosną będę kolekcje tylko pomnażać

Poza tym jak wiadomo, miejsca brak, bo oprócz storków mam niezłą gromadkę innych zielonych, ale o nich może wkrótce opowiem w innym wątku

Poza tym limit wszelkich świąt i jubileuszy w tym roku został już wyczerpany, więc na storczykowy prezent też nie liczę
Wracając do storczyków po tym, jak moje dwa pierwsze storczyki zostały pozbawione kwiatów, pierwszy z przyczyn naturalnych, drugiego ja tak urządziłam

mąż postanowił pocieszyć mnie jeszcze raz i na Dzień Kobiet znów uraczył mnie orchideą. Prezent trafiony, aczkolwiek do mej kolekcji dołaczyła wtedy kolejna biała orchidea...Ktoś kiedyś napisał, że nie ma 2 identycznych storczyków i tak jest z moimi, bialasek nr 2 jest dużo większy ma ciemniejsze liście i ogromny pęd . Niestety i jego omal nie ukatrupiłam, choć bardzo się starałam aby go nie zalać, to jednak wkrótce liśćie mu się pomarszczyły, a kwiaty przywiędły. Byłam totalnie załamana, nastąpiła powtórka z rozrywki, przesadzanie przycinanie korzeni (tym razem pędu nie obcięłam bo chciałam dłużej popatrzeć na jego piękne kwiaty, żal mi strasznie było), postawiłam na podstawce z wilgotnym keramzytem, robiłam okłady na pomarszcone liście...Bialasek2 o dziwo nie stracił ani jednego kwiatka, trochę trwało zanim liście odzyskały ładny wygląd, ale fakt miał wiecej korzeni niż ciapek - cieszy swoimi kwiatami do dziś, bo po tym, jak opadły mu te sklepowe, to rozkwitły następne na przedłużeniu i wkrótce rozkwitną kolejne na drugim pędzie, który wypuścił już u mnie..Jutro wstawię jego aktualne fotki, bo muszę nowe porobić, dziś tylko taki lekki rzut na jego kwiaty...
Uploaded with
ImageShack.us
i w asyscie chyba półminiaturki, widać ogromną różnicę w wielkości kwiatów
Uploaded with
ImageShack.us