Zielone parapety Maribat... cz.4.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone parapety Maribat... cz.4.

Post »

Uff..Martusiu nawet nie wiesz, jaka jestem szczęśliwa, że grudnik zakwitł Ci w łososiowym kolorze.
Nigdy nie kupowałam rośliny o takim kolorze kwiatów, więc doszłam do wniosku, że to mój parapetowy twór :wink:
No wiesz biały z czerwonym, a potem z różowym i wyszedł taki uroczy mieszaniec :;230
Nie byłam pewna, czy na pewno zakwitnie (powtórzy kolor) u Ciebie w wymarzonym kolorze...ale jest, jest... :heja
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko nie ważne jak do tego doszło, ważne , że jest ;:196
A może ważniejsze jednak , że to Twoje dzieło :?: ;:180
Ale mam, dzięki Tobie, i cieszy przeogromnie :tan

Jagódko w uprawie wspomnianych nie mam żadnych, żadnych tajemnic.. Maleńkie szczepki sadzę do malutkich doniczek, by ograniczyć nadmierny rozrost korzeni.. no wiesz- zrównoważyć zieloną masę z tym co w podłożu. A i ziemia raczej rzekłabym uniwersalna,choć ostatnio, przy przesadzaniu dostały doskonałą mieszankę /nie mam niestety pojęcia jaką- znajomi ogrodnicy sami mieszają ;:108 /. Podłoże fantastyczne, przepuszczalne, ale jak zapomnisz podlać, to ładnie nasiąka. No i jak dotąd nie podlewałam nawozami uważając , że i tak mają z czego czerpać :uszy
Krysiu pytasz o skórę krokodylka.. dotykając powierzchni pod dłonią czuję się każdą jakby hm.. ;:24 wypustkę ..Grudniczki to dopiero zaczynają, więc sama mam nadzieję, że to jeszcze długo potrwa, a nad fuksją to muszę pogłówkować przed zamknięciem sezonu :roll:
Eluś, Lidka, Stokrotko, Agusiu, Renatko, Inggo, nowika, Henryku, Jagódko, kasialb1, mniodkowa, Asiu, Magdo, Kasik.. ;:180 dzięki za zachwyty, sama wyjść z podziwu nie mogę, długo na niego czekałam ;:65
Marta 80 to FO spełnia nasze zielone marzenia, więc jest nadzieja, że i Ty dopadniesz swojego :uszy

Oj, aby zbyt literalnie nie było..
powtórka :tan może słabiej niż poprzednio, ale..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
wszystko moje jest tu:
zapraszam
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

;:111 ...Martusiu jakie mniej...spójrz jakie ma niesamowite kwiaty :!:
Dla mnie cudem jest fakt, że doprowadziłaś go do powtórnego kwitnienia ;:180
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Cud, że o tej porze jeszcze kwitnie ;)
Piękny kwiat ;)
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Iwonko ;:196 trzymał 'w zawieszeniu' kilka pączków do tej pory, jeszcze mu trzy pozostało, choć już nie spodziewam się szaleństwa :P
Masz może w swoich zbiorach tego kłujaka?
Aniu, jakby tak zechciał jeszcze raz? ;:224

Edit:
oj, oj, bo ucieknie :roll:
Gymnocalycium już kończy kwitnienie takie oto cudo, chyba ostatnie w tym sezonie :D

Obrazek Obrazek
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto ależ cudownie kwitną Ci kaktusy ;:138
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

maribat, dzięki, choć miałam nadzieję na jakiś cudowny sposób w postaci nawozu skłaniający grudniki i spółkę do kwitnienia :wink:
Z tym nawożeniem to mam dylemat, bo babka na targu, od której kupowałam grudnika radziła podlewać biohumusem do kwitnących, a znowu tu na forum w książce każą nawóz do kaktusów i bądx tu mądry. Chyba jednak zastosuję biohumus, bo mam. :wink:
Fotki kwiatków ;:63
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Marto - cudne kaktusowe kwitnienia pokazujesz. :D
Szkoda, że tak ich mało... Pomimo, że masz mnóstwo innych wspaniałych roślin te również są dekoracyjne i okazałe. Naprawde warto częściej je pokazywać. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Henryku, kusisz ;:196 A jak tak naprawdę Cię posłucham, to mnie z iglastymi z doniczek :pogon
Kwitnień chyba już więcej nie będzie, no może jeszcze.. stapelia coś tam produkuje ;:224 .. i orbelia ;:224 .. ale to jeszcze chwilkę, no i może jeszcze starzec ;:224 ..
Musimy uzbroić się w cierpliwość, o co i Ciebie ;:180
A w kaktusowym jeszcze dziś odświeżę wątek, bo ostatnio.. ;:224

Asiu ;:196 szkoda tylko, że to takie krótkotrwałe :roll:

Jagoda.. tak to właśnie jest, tyle porad, a nie wiadomo która pewniejsza.. Myślę, że z tym kwitnieniem to z pewnością zależy od podłoża, warunków świetlnych, chłodniejszego spoczynkowania po okresie kwitnienia i wzrostu. Moje jak mniemam przyspieszyły, bo im zafundowałam zimne noce na północnym balkonie, ale czy to do końca było tym co je zmobilizowało? Doprawdy, pewna nie jestem ;:186
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Uff...6 stron do nadrobienia...ale warto było je przeczytać i pooglądać...

"Grudnikowy" dywan przecudnej urody, ślicznie się prezentują te roślinki i epiphyllum na zdjęciach. A potem była nowość o pięknie ubarwionych "nerwach". Alokazji życzę by Ci pięknie rosła w siłę liściorów ;:108

No i potem wielki sukces...pierwszy kwiat na grudniku, w delikatnym, kremowym kolorze ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Kwitnące Gymnocalycium - dobrze , że jeszcze zdążyliśmy się załapać . Teraz będziemy mieli trochę mniej okazji
do podglądania kwitnień więc każda okazja jaka nam się nadarza jest cenna . ;:108 ;:180
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Jestem pod wrażeniem kwitnienia twojej królowej:) Przecudowne kwiaty,a jak pięknie pachną:) ;:138 ;:138 ;:138 .
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Kłujaczek ładnie kwitnie, ale ja tam chyba wolę poczekac na starca... ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Marta duże ukłony dla ciebie za twoją kolekcję. Kaktusiki przecudownie kwitną po raz kolejny w tym sezonie. Widać, że masz dobrą rękę do kwiatów i dużo wiedzy na ich temat - jakie muszą mieć podłoże warunki, światło. A i parę niespotykanych roślinek masz w swojej kolekcji.
aha i nie pochwaliłam krokodylkowej paprotki. ;:14 jest boska. ;:167 I mam głęboką nadzieję, że w twoich rękach będzie pięknie rosła. ;:108
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Miło czytać ciepłe opinie ;:170
Justynko.. jakoś tak ostatnio wątek przyspieszył jakby :roll: tym bardziej cieszy, że ktoś to czyta :D ;:196
Krysiu , to nie do końca prawda, że domowe kończą kwitnienia.. nadchodzi przecież sezon grudniowych kwiatów w październiku, za chwilę będziemy pewnie podziwiać kliwie, i inne takie :uszy
Patrycjo faktem jest, że są piękne choć nietrwałe, ale że pachną? Moja niestety nie :roll:
Eluś ja tez tuptam koło niego ;:65 ;:65 jak mu się nie odmieni, to pokaże małe co nieco ;:170
Aniu oby Twoje życzenia się spełniły ;:63 ;:63 Z mojego słabego jednak doświadczenia wynika, że alokazję uwielbiają przędziorki.. i choć to nie wyrok dla roślinki, to jednak niechciana walka. Ale.. ma być dobrze :D :uszy

Tak sobie dumam dzisiaj, co by Wam tu jeszcze pokazać ;:24 ;:24
wszystko moje jest tu:
zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”