Moje roślinki - Zaczarowany

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

KaRo pisze:Wcześniej pisałeś o kłopotach z gruboszem,
jeśli nadal gubi listki koniecznie wystaw go do bardzo chłodnego pomieszczenia.
Miałam taka sytuacje ubiegłej zimy z moim dużym okazem-
robiły się pomarszczone i srebrzyste i sypały się wręcz z niego.
Pomogło zimne pomieszczenie.
Dzisiaj stoi na nieogrzewanej klatce schodowej ,przy oknie i jest ok.
Na razie na szczęście przestał zrzucać. Dzięki za radę.
inag1 pisze:Piękny kolor ma Twój zygokaktus. Jeszcze takiego nie widziałam. Mogłabym uśmiechnąć się o malutką szczepkę jak przekwitnie? :P
Jasne! To dość duży okaz. Pogadamy jak przekwitnie. Kolor w rzeczywistości jest trochę jaśniejszy niż ten na zdjęciu (taki mały szczegół).

Przemo pisze:
Zaczarowany pisze:Jeszcze kalendarzowa zima się nie zaczeła a ja mam już zmartwienia

Obrazek Obrazek

Na tym kaktusiku pojawiły się białe plany. Czy to jakaś choroba?

Poza tym na palmie pojawiły się takie plamy:
Obrazek Obrazek

Wygląda jakby wysychała. Podlewam ją do podstawki, staram się utrzymywać wilgotną glebę.

Ale i ma optymistyczny akcent. Kwiatuszki!!

Obrazek Obrazek
Na kaktusie faktycznie wełnowiec, poza umyciem wodą z denaturatem zastosowałbym oprysk na wełnowce nawet profilaktycznie po innych kaktusach w sąsiedztwie tego zaatakowanego, co do palmy ma najprawdopodobniej za sucho i za suche powietrze musisz zwiększyć wilgotność powietrza poprzez ustawienie doniczki na keramzycie częściejszym a bardziej umiarkowanym podlewaniu, możesz również postawić koło doniczki jakieś naczynie z wodą by parowała i codziennie rano jeśli masz powyżej 18 stopni spryskuj palmę letnią odstaną wodą. Napisz jaki kolor ma twój zygzokaktusik na fotce wygląda jakby czerwono-pomarańczowy. :D :D :D
No właśnie aż tak sucho nie miał. Ale może teraz potrzebuje więcej wody ( mam centralne ogrzewanie). Mam keramzyt więc spróbuje zwiększyć tą wilgotność.
Co do koloru to bardziej to jasno różowy który przechodzi w naprawdę ciemny ale nadal różowy. Albo też jasno pomarańczowy przechodzący w ciemny róż. Jutro spróbuje zrobić lepsze zdjęcie.
A wy jakie kolory macie tych zygokaktusów?
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Ja mam łososiowego,czerwonego i amarantowego. :wink: Bardzo ładne masz roślinki. :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam dwa różowe zaczynają dopiero pączkować a co do palmy przy centralnym wilgotność szybko się zmienia i ziemia w doniczce też szybciej przesycha nic innego tylko za mało wody i za sucho. :D :D :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawa kolekcja kaktusików :D Jakie są dalsze losy palmy? :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Witam.

Palma niestety padła. Jestem zbyt niedoświadczonym hodowcą i nie umiałem jej uratować. Niestety ciężko jest jak ma się rośliny w bloku z centralnym ogrzewaniem.

Mój mini ogródek niestety okazał się niewypałem. Większość roślin stało w miejscu.
Doszedłem do wniosku że te roślinki były młode (małe) a moja donica jest dość głęboka i w związku z tym moim zdaniem moje roślinki całą energie marnowały na system korzenny zamiast rosnąć w górę. Co o tym sądzicie?
Planuję zrobić mini ogródek jeszcze raz.

Teraz mam tak:
2 - 3 centymetrowa warstwa keramzytu a potem ziemia prawie aż po brzeg donicy.

Ile waszym zdaniem dać tej ziemi a ile keramzytu?

Dostałem też radę aby nie mieszać w mini ogródku sukulentów i kaktusów. Myślę że to dobra rada!
Czy popularny zajączek to sukulent czy kaktus?

Obrazek Obrazek

Zdjęcie zajączka i mojej donicy na mini ogródek.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

To opuncja - sukulent. Proponuje przejrzeć wątek jakiegoś kaktusiarza, mają tam naprawdę przepiękne "ogródki" kaktusowo-sukulentowe :D Tam na pewno znajdziesz natchnienie :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Opuncja to kaktus :D
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

No to mamy jeden do jednego.
Dzięki że daliście mi dokładną nazwę - dzięki temu poszukam i się dowiem.

Dziś zauważyłem na mojej opuncji jakieś takie małe pajęczyny. To jakaś choroba... czytałem o tym że to jakieś małe pająki :/. Spróbuje później wrzucić zdjęcie.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przędziorki - to te szkodniki :?
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Tak wiem. Szukałem ale nie znalazłem czegoś podobnego do tego co ja mam. Zabrałem więc roślinkę do łazienki i lekko spryskałem wodą. Teraz jest lepiej.

Co do mini ogródeczka to wsadziłem wszystkie roślinki do łąych doniczek które z kolei zakopałem w ogródeczku. Mam nadzieję że roślinki wypuszczać będą korzenie tylko do głębokości tych małych doniczek a potem będą rosnąc do góry.

Niedługo wrzucę zdjęcia - krajobraz po wojnie (zima w bloku).
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak zima w bloku to koszmar, tyle się trzeba namęczyć, a rośliny i tak padają :wink: :? Czekam na relację z Twojego zaczarowanego ogródka :D
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Heheh. Najbardziej zaskoczyła mnie śmierć Echinocactusa Grussoni. Taka duża piłka z milionem kolców. Przez całą zimę było wszystko Ok. Natomiast jakiś miesiąc temu ten kaktus zaczął się zapadać. Wyglądał tak jakby piłka której ktoś od dołu zrobił dziurę i powietrze zaczęło uciekać.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też się z tym spotykałam u kaktusów :? A zimowane w nie ogrzewanej kuchni sadzoneczki kaktusików chyba są martwe :? Łudzę się jeszcze i pokazalam je na zdjęciu, ale chyba trzeba się z tym pogodzić :wink: U mnie w bloku teraz jest koszmarnie, nagle zaczęli grzać mocniej - i jak okna zamknięte to zagorąco - jak otwarte to głowę urywa :twisted:
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

No mam to samo. Ale cóż. Fakt że mieszkam w bloku z centralnym nie może sprawić że zaprzestane hodowania!!

Kupiłem trzech nowych maluszków (trzeba uzupełnić straty po wojnie - zimie).

Obrazek

Chce się jak najlepiej zająć tymi roślinami. Wszystkie trzy miałem przed zimą (albo trochę inny ale ten sam gatunek) i wszystkie umarły prawdopodobnie przez błędy w podlewaniu.

Trzeba chyba zacząć od znalezienia nazw.

Na razie wiem że ten po prawej to jakiś wilczomlecz czyli Euphorbia (ale jaka? Z drugiej strony to nie jest takie ważne jaka. Euphorbia enopla?)

Środkowy. Nie mam pojęcia. Od nazwy ważniejsze by było dla mnie czy to jest kaktus czy sukulent. W zimę nie podlewałem w ogóle jego poprzednika i wysuszył mi się. Jeśli to kaktus to i tak aż tak mało wody chyba nie można mu dawać.

Po lewej to chyba Rebucja.

Aha. Chyba nie można przesadzać tych kaktusów (po lewej i w środku) bo kwitną. Mam rację?
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten środkowy to jakaś mammilaria-kaktus.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”