Piękna kolekcja, też chcę taką..
Storczyki Tomka
- kalyna84
- 100p

- Od: 27 wrz 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Storczyki Tomka
Zielono mi...Pozdrawiam.
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
Kalyna z Zielonego Wzgórza..;) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47714" onclick="window.open(this.href);return false;
witam
przepiękna zbiorcza fotka na tle lustra - wprost szczęka opada z wrażenia na taki widok
gratuluje przepięknych kwitnień dendrobiów....
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
-
tomkoc
Efekt półtora miesięcznej wizyty moich Dendrobium Typu Nobile na balkonie, z ograniczonym podlewaniem. Niektóre "zaczątki" pędów kwiatowych na zdjęciach słabo widoczne. Jedno muszę przyznać - takiej ich ilości nigdy nie osiągnąłem na parapecie. Ale jak to mowią: " Nie chwal dnia...", zobaczymy ile z tego zakwitnie. Te ładnie wykształcone pąki powstały jeszcze na parapecie w mieszkaniu ;)

- nina1611
- 500p

- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
widać słoneczko im się bardzo przysłużyło

Witać takie wystawienie im posłużyło:) Teraz czekamy na zdjęcia jka kwiatuszki podrosną i się rozwiną:)
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow...kolejne kwiatuszki Będziesz mieć 
-
tomkoc
Dzisiaj zostałem w pewnym sensie zaskoczony. Piszę, "w pewnym sensie", gdyż liczyłem na to kwitnienie w okolicach Bożego Narodzenia i nie na jednym lecz na kilku pędach (tak lepiej się prezentuje). A oto ta niespodzianka, pędzik na Odotonii Samurai. Pojawił się naprawdę z nienacka, przy ostatnim podlewaniu niczego nie zauważyłem.

Ma jeszcze dwa nowe przyrosty, to może one zakwitną tak jak chciałem.

Ma jeszcze dwa nowe przyrosty, to może one zakwitną tak jak chciałem.
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomku, ten pędzik już spory
, ale zachwycił mnie cały storczyk, jak on pięknie rozrośnięty
Twoje nobile jak zwykle szaleją
Myślałam, że Ty je całe lato na zewnątrz trzymasz, a piszesz, że półtora miesiąca 
Twoje nobile jak zwykle szaleją
-
tomkoc
Lucynko, Dendrobia wyrzuciłem na balko dopiero po połowie sierpnia, wtedy to wyprodukowałem skrzyneczkę, w której mogłem je bezpiecznie wstawić. Druga sprawa to taka, że balkon jest od południa więc trzeba było poczekać aż słoneczko będzie mniej operować (niby jest mata wiklinowa która je trochę osłania, ale z góry już nic). Dzisiaj zabrałem je do domu, gdyż pierwsze pączki są już dosyć duże i nie chciałbym ich stracić. Na zwenątrz zostało jeszcze kingianum. W przyszłym roku wystawię dużo wcześniej i będę obserwował czy słoneczko ich nie uszkadza.
- justus27

Brawa dla odkrytego pędzika
Nasze storczyki lubią zaskakiwać, prawda?
Nasze storczyki lubią zaskakiwać, prawda?
-
tomkoc
Samurai ma się dobrze, wystartował już z drugim pędem, pierwszy niedługo powinien rozkwitać. Została jeszcze jedna pseudobulwa, na którą liczę w okolicach BN ;)
-
tomkoc
Dzisiaj trochę wieczornych (przy sztucznym oświetleniu) zdjęć części moich podopiecznych.
Dendrobium 'Berry Oda' jeszcze kwitnie i pachnie

Kwitnąca sadzonka 'Berry Oda'...

... i pędzik na drugiej sadzonce.

Pierwsze kwiaty na niezawodnym Dendrobium Typu Nobile. Jest jeszcze dużo zaczątków pędów kwiatowych,
liczę więc, że dłużej pocieszę się jego kwiatami i zapachem.

Niespodzianka D. Typu Nobile zakupiona przekwitnięta w kwiaciaarni okazała się badzo podobna do mojego "niezawodnego".

Teraz trochę pędzików:
Odontonia Samurai

Phalaenopsis Philadelphia

Montreal (JMP Flowers).

Kolejny z wylicytowanych zimą na All..., który ma być "ciapkiem" - ZOBACZYMY

Dwuletnia sadzonka białej hybrydy (z pierwszego zakupionego storczyka).

Dendrobium kingianum.

Na koniec "klujący" się nowy przyrościk na pierwszej pozyskanej sadzonce D. Stardust 'Chiyomi'.

Edit.
Dzisiaj wywrotkę zaliczyło Monte Carlo (z JMP Flowers), dwa najwyższe listki trochę się uszkodziły a najgorsze, że odłamała się jedna dwóch keiki. Nie miała jeszcze korzonków i była za mała aby próbować coś z nią robić
Dendrobium 'Berry Oda' jeszcze kwitnie i pachnie

Kwitnąca sadzonka 'Berry Oda'...

... i pędzik na drugiej sadzonce.

Pierwsze kwiaty na niezawodnym Dendrobium Typu Nobile. Jest jeszcze dużo zaczątków pędów kwiatowych,
liczę więc, że dłużej pocieszę się jego kwiatami i zapachem.

Niespodzianka D. Typu Nobile zakupiona przekwitnięta w kwiaciaarni okazała się badzo podobna do mojego "niezawodnego".

Teraz trochę pędzików:
Odontonia Samurai

Phalaenopsis Philadelphia

Montreal (JMP Flowers).

Kolejny z wylicytowanych zimą na All..., który ma być "ciapkiem" - ZOBACZYMY

Dwuletnia sadzonka białej hybrydy (z pierwszego zakupionego storczyka).

Dendrobium kingianum.

Na koniec "klujący" się nowy przyrościk na pierwszej pozyskanej sadzonce D. Stardust 'Chiyomi'.

Edit.
Dzisiaj wywrotkę zaliczyło Monte Carlo (z JMP Flowers), dwa najwyższe listki trochę się uszkodziły a najgorsze, że odłamała się jedna dwóch keiki. Nie miała jeszcze korzonków i była za mała aby próbować coś z nią robić
- justus27

Tomku,
Piękne te Twoje dendrobia. Widać, że uwielbiają u Ciebie rosnąć.
Zwłaszcza Berry Oda mi się podoba
Gratuluję też pędzików i nowych przyrostów
Piękne te Twoje dendrobia. Widać, że uwielbiają u Ciebie rosnąć.
Zwłaszcza Berry Oda mi się podoba
Gratuluję też pędzików i nowych przyrostów
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomku ależ piękności Ci kwitną
.
Jak wszystko pięknie zapędzikowane.
Jak wszystko pięknie zapędzikowane.