Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

co to za nastrój, kochana?
już masz pięknie, a ogródek przecież młody... cierpliwości, ogrodniku, wszystko zarośnie i będziesz miała powody do błogostanu ;:196
pięknej soboty Ci życzę - zapowiada się cudna pogoda :) na niebie żadnej chmurki....
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaki cudny hibiskus - moja ulubiona odmiana :)
Agata
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja co pewien czas też mam takie nastroje jak ty. Już, już mi się wydaje, że jest ładnie, ale jak znowu zaczynam oglądać zdjęcia na forum i potem wychodzę do swojego ogródka, to przestaje być tak ładnie, jak myślałam. No i biorę się do roboty i zmieniam, zmieniam...
Nie martw się, bo na tym przecież polega POSTĘP, prawda? :D :D
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Twoje hortensje bukietowe to jeszcze młode rośliny,
przecie to krzewy, one potrzebują czasu na wzmocnienie.
Wiosną przytniesz je krótko, będą bardziej zwarte i zagęszczą się.
Moja Pinky Winky rośnie u mnie od trzech lat, przebarwia się podobnie do Twojej, na ciemny róż,
ma może więcej kwiatów płonych, ale na to nie patrz, kwiatostany też zmieniają się z wiekiem.
Patrząc na swoje hortensje, najbardziej zadowolona jestem Limelight,
najszybciej zmężniała, jest najgęstsza, ma sztywne pędy, nie wylegają, choć kwiatostany wydają się ciężkie.
Ze zdjęć i forumowych ogródków podobała mi się Tardiva, ma bardziej ażurowe kwiatostany,
w realu jednak zachwycam się nią trochę mniej. Nie jest powiedziane, że za rok nie zmienię zdanie :roll: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Franczesko masz pięknego synka,piękny domek ,piękny kolorowy ,urozmaicony ogród [brakło tu męża na pewno przystojniak] jednym słowem tworzycie piękną całość -trzymaj tak dalej .Nawiążę tylko do twojej odpowiedzi co do mojego tarasu ,wyobraż sobie że moja połowa kiedyś układał kostkę wie o tym zagrożeniu podnoszenia ziemi po mrozach a mimo to chce coś takiego zrobić ,niestety muszę tylko czekać co będzie dalej .Teraz jest świetna metoda najpierw wykończony domek potem ogród.Jeszcze tylko pytanie jakie macie ziemie roślinki rosną zabójczo i zdrowe.Powodzenia. ;:138
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Bardzo dziękuje wszystkim za odwiedziny - i tym, którzy coś piszą, i tym, którzy nic ;:196 (widzę po zmianie ilości wyświetleń wątku ;)).

Ewuniu, u mnie widok ogólny nieszczególny ;), drzewiastą mam jedną póki co, ale młodziutka, to się nie czepiam ;).

Aguniu, j.w. ;) Trochę mnie pociesza, że za parę lata będę miała choćby część tego, co u Ciebie :lol:

Agatko, mnie też się podoba ta odmiana jak nie wiem co :)

Wandziu, u Ciebie zawsze coś było - dęby, ja zaczynałam od zera, a to trudniej :roll: :evil: . Cóż, czekamy, czekamy, a w międzyczasie pewnie będę zmieniać (haha, już to przecież robię ;:14 )

Elu, dzięki za informację dotyczącą Pinky-Winky; myślałam, że - tak jak w przypadku innych moich hortusi - kwiatostan jaki jest każdy widzi i nic się nie zmienia :lol: . Ja nie wiem, czy mam Limelight czy nie - pierwsze dwa kwiatostany były jaśniutkie, ale rozwijające się teraz wyraźnie zielonkawe :shock: . Pokażę później cały krzew, ale faktycznie się nie pokłada :).

Lojko, ja mam męża przystojniaka i trzech synów :lol: . Ziemię rodzimą mamy słabiutką - V klasy - ale kupiliśmy kilka wywrotek bardzo dobrej ziemi; tym roślinom, które mają płytki system korzeniowy wystarcza, krzewom podsypuję ziemię z worków :roll:
Odnośnie tarasu - cóż, jak się chłop uprze co do metody trudno, przecież kostka się nie zniszczy, będzie co najwyżej robił drugi raz :twisted: . Mam jeszcze prośbę - czy możesz w stopce podać swoje imię, bo mamy zwyczaj zwracania się po imieniu do forumek ;)?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Powiem tylko, że w ogrodzie czas szybko płynie. Ani się obejrzysz, a będziesz ciąć i przesadzać :;230 Kiedy zakladałam skalniak rozpaczałam, że nic nie widać i kiedy wreszcie rośliny się rozrosną. Teraz rozpaczam, że ich za dużo i nic nie widać :;230 Przesadzam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

To ja tak bardziej po cichutku.... ale muszę się teraz odezwać, bo ten Phantom jest wspaniały - już nabrałam na niego chęci... ale zakup to dopiero w przyszłym roku....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agatko -twoja mobilizacja zadziałała mam nadzieję że mi wyszło z tym podpisem jeszcze się obawiam cokolwiek pisać żeby nie narobić głupot .Jeśli chodzi o rodzinki to ja mam 3 córki i 1syna.Ale kwiatów i ogródka to żadne nie lubi chyba ze w zestawie z leżakiem ,wodą i grilem.Podziwiam twoje hortensje u mnie nic nie rosną zastanawiam się nad tą ziemią czy nie zamówić ale się trochę boję żeby mi nie pszywieżli jakiegoś świństwa . :wit
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam czasu na forum ostatnio niestety... :(

Ewuniu, no to czekam... ;) :;230

Jagusiu
, też jestem zachwycona ;:167 . Kupowałam Phantoma w pąkach, mówiąc delikatnie nie do końca świadoma efektu końcowego :lol: Rośnie przy samym ganku więc jest eksponowany ;:3

Jolu, podpis super ;); nie wiem, czemu hortensje nie rosną, później postaram się do Ciebie zajrzeć, żeby zobaczyć, jakie masz :). Hortensjom kupuję ziemię w workach dla kwaśnolubnych, a zakup hurtowy był efektem uważnego rozglądania się mojego M podczas drogi do pracy - dostrzegł obok drogi wielką hałdę porządnej ziemi (była usunięta z budowy jednej z obwodnic w okolicy). Ale fakt - czasami można się naciąć, chyba trzeba pytać.

Dziś w końcu pada, ogród trochę odetchnie świeżością.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agato przyciągnął mnie do Twojego ogrodu dereń Spaethii (dobre zdjęcie ;:63 ), ten biało zielony to chyba taki jak mój - Sibirica Variegata.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć pierwsze przymrozki i czas sprzątania resztek oby się ta zima za bardzo nie śpieszyła bo mam jeszcze w planie nasadzenia a jak u ciebie?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ffffff, ffffff, fffffff odkurzam wątek :mrgreen:

Dziecię moje najmłodsze właśnie zajęło się przeszkadzaniem starszemu, więc na chwilkę usiadłam :;230
Niestety nie zabrałam z dworu pelargonii w sobotę wieczorem, w przyszłym roku kupię nowe :roll: :lol:
Kilka zdjęć z niedzieli :roll: :

Ostatnie kwitnące powojniki:
Dr Ruppel
Obrazek

Comtesse de Bouchaud

Obrazek

Optymista Kard. Wyszyński ;)

Obrazek

Oprócz tego:

Marcinki (mam jedną sadzonkę kupioną "dla równego rachunku" ;))
Obrazek

i moja mikrotrzmielina oskrzydlona, która nijak nie chce się przebarwić :evil:

Obrazek

Na koniec coś z domowych :). Daaawno temu kupiliśmy kaktusika, nigdy nam nie zakwitł w mieszkaniu i nagle zaczął kwitnąć miesiąc po przeprowadzce do domu, kwitnie co roku od trzech lat:)

Obrazek

Właśnie Franek dokładnie umył rączeta w sedesie, muszę zmykać :evil:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

O rany, jakie piękne powojniki :shock: U mnie już prawie wszystko skisło, jeśli można tak powiedzieć :lol:
:wit
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Ale fajne marcinki. :D
Agata
Zablokowany