Zielone mroofki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone mroofki

Post »

Kasiu bardzo się cieszę, że roślinki tak pięknie się sprawują. :tan Jestem z nich naprawdę dumna, bo teraz i Tobie dają mnóstwo radości. ;:196
Peperomka, jak podejrzewam wraca do form wyjściowych, które stały się podstawą stworzenia odmiany biało-zielonej.
Ale teraz też wygląda ładnie. ;:63
Zielony parapecik wygląda ładnie i schludnie. ;:138 Moim już niestety daleko do takiego wyglądu. :;230
Przydałyby mi się jeszcze ze dwa okna. ;:223
Na kolejnym parapeciku wypatrzyłam śliczną Begonię, Kordylinkę i Dracenki. Wszystko łącznie z doniczkami stanowi
miły widok dla oczu. ;:108 Kompozycja Fittonkowa niezwykle urocza. Wszystkie kolory doskonale się uzupełniają. :D
No i na koniec moja rada w sprawie Dracenek Sanderiana. Niestety ta odmiana ma zwykle tendencję do wyciągania się
i wydłużania odległości między kolejnymi listkami. Chyba, że stoi w naprawdę jasnym miejscu, ale i to nie zawsze pomaga.
Kasiu możesz odciąc górne wierzchołki i od nowa je ukorzenic wtedy uzyskasz bardziej zwarte roślinki.
Najlepiej byłoby to oczywiście zrobic wiosną, ale zawsze możesz spróbowac zrobic to też teraz. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Iwonko Przyznaję, że nawet mi się ta peperomka teraz podoba - przynajmniej jest oryginalna :D Miałaś racje co do Eli, jest prawdziwym dracenowym guru :wink:
Lidziu Dzięki, aczkolwiek zamierzam trochę w tych fitoniach zamieszać, bo mam jeszcze jedną, troszkę inną i chciałabym jakoś połączyć wszystkie cztery.
Kasiu Dzięki. Ta roślinka to jakaś peperomia, ale o dokładną nazwę musisz zapytać lepszych niż ja specjalistów.
Stokrotkania Dziękuję bardzo ;:196
nowika Dziękuję :)
Filigranowa27 Dziękuję :) Też uwielbiam fitonie za te ich listki, szczególnie te czerwone.
Elu Gdybyś nawet miała te dwa dodatkowe okna, to i tak byłoby przecież za mało :lol: Dzięki za ciepłe słowa dotyczące roślinek - przekażę im :D Te dracenki chyba skażę na banicję i wyniosę w jakieś mało reprezentacyjne miejsce, albo dosadzę im jakieś inne kwiatuszki, żeby ich chuderlawość się tak bardzo nie rzucała w oczy. A na wiosnę chyba faktycznie spróbuje je pochlastać - zobaczymy, co z tego wyniknie. dziękuję Ci serdecznie za porady ;:196
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ta kompozycja będzie wspaniała !! One kolorystycznie już pięknie wyglądają do tego ta piękna osłonka mmm cudo !!
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
mroofka
500p
500p

Post »

Dla tych, którzy uważają, że mam zbyt wiele miejsca na parapetach, umieszczę zdjęcie parapetu sypialnianego, na którym zaczyna robić się ciasno...
Obrazek

A oto moja duma - chili wyhodowane z nasionka od Kasi (Kasia86). Nieczęsto mam okazję cokolwiek siać, więc cieszę się bardzo, że roślinka zaowocowała. Czy ktoś mi może powiedzieć, jak zebrać z owocków nasionka i jak je potraktować/przechować, żeby znów móc je sobie wysiać na wiosnę?
Obrazek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Ładny parapecik sypialniany, gratuluję owoców na chili, niestety nie pomogę przy przechowywaniu. :(
mroofka
500p
500p

Post »

Kasiu Dzięki za mile słówko. Ja nawet nie wiem, kiedy te owocki się już nadają do zerwania... Wiec jeszcze nie zerwałam ani jednego ;:14
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorodne to chili :shock: i wygląda bardzo smakowicie :) .
A parapet, według mnie, masz cały czas luźny :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Jakbyś zobaczyła mój parapet to mogłabyś powiedzieć kto ma ciasno, a kto ma jeszcze miejsce :;230 :;230 :;230 :;230 Później postaram się wkleić w moim wątku z kwiatuchami zdjęcie i sobie porównasz:) ;:196
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Oj piękna ta papryczka ! Co do parapetów to nie będę się wypowiadała bo... macie jeszcze miejsce na podłogach !!!!!
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

Ja chyba jestem ślepa i nie widzę tych trzykrotk o których tak się wszystkie rozpisywałyście kilka stron wcześniej.
Mroofka bardzo ładną masz kolekcję kwiatów domowych i balkonowych :) widzę że masz jasny balkon, więc i masz duże pole do popisu :)
mroofka
500p
500p

Post »

Wiktorio Kusi mnie to chili, chyba się do niego już dobiorę... Co do parapetu, to tak myślałam, że i tak stwierdzicie, że jest za luźno :lol:
Filigranowa27 Zaraz skaczę do Twojego wątku oglądać zapchane parapety :;230
Lidziu Sugerujesz, że póki jest gdzie stopę postawić - znaczy, że jest za luźno??? :lol:
Beatko (pozia) Dzięki za komplementy ;:196 Zdjęć trzykrotek faktycznie jeszcze nie pokazywałam. Widać je tylko gdzieniegdzie na zdjęciach zbiorowych - np. na sypialnianym parapecie, czy przy okazji fotografowania chili.
mroofka
500p
500p

Post »

Przyszła kolej na pokazanie noliny, która przez ostatnie kilka miesięcy też poczyniła postępy. Najpierw zdjęcie z oddali, aby pokazać skalę, jak bardzo urosła...
Obrazek

...oraz zbliżenie...
Obrazek
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Nolina piękne ma loczki. Kąciki kwiatowe ślicznie wyglądają i masz rację walcz o nie ;:134
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękny ma pióropusz :;230
mroofka
500p
500p

Post »

A wiecie, co jest najdziwniejsze? To, że stoi od jakiegoś czasu bardzo daleko od okna i czuje się w tych warunkach wyśmienicie :shock: Niektóre z moich roślin to prawdziwe dziwaki :?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”