Szkoda, że tylko mały się ostał... A propos papryki - niestety nie mam gdzie jej posadzić do gruntu (trawnik pod blokiem raczej odpada), jak podrośnie, posadzę pojedynczo do doniczek i zobaczę, co się stanie...
 Szkoda, że tylko mały się ostał... A propos papryki - niestety nie mam gdzie jej posadzić do gruntu (trawnik pod blokiem raczej odpada), jak podrośnie, posadzę pojedynczo do doniczek i zobaczę, co się stanie...Moje cytrusy, palmy i inne kwiaty
- 
				filip11
- 200p 
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Najbardziej podoba mi się twoja cytryna  , papryczki też wysiałem, w tamtym roku miałem całkiem niezłe plony, czego Ci i sobie życzę w tym roku
, papryczki też wysiałem, w tamtym roku miałem całkiem niezłe plony, czego Ci i sobie życzę w tym roku  .
. 
Anoli możesz rozkrzewić kiedy chcesz. W zależności jaki efekt chcesz uzyskać. Cytrusy z regóły dobrze znoszą cięcie. Wiosna to dobry moment na cięcie w celu rozkrzewienia rośliny.

, papryczki też wysiałem, w tamtym roku miałem całkiem niezłe plony, czego Ci i sobie życzę w tym roku
, papryczki też wysiałem, w tamtym roku miałem całkiem niezłe plony, czego Ci i sobie życzę w tym roku  .
. Anoli możesz rozkrzewić kiedy chcesz. W zależności jaki efekt chcesz uzyskać. Cytrusy z regóły dobrze znoszą cięcie. Wiosna to dobry moment na cięcie w celu rozkrzewienia rośliny.
- pawels23
- 200p 
- Od: 26 lut 2008, o 16:48
- Kontakt:
zgadzam się z filipem (dzięki za życzenia  ). Jeśli rośnie tylko w górę możesz ciąc kiedy chcesz, ale najlepiej to chyba wiosną. Ja przyciąłem w listopadzie, więc do stycznia musiałem czekać z wypuszczeniem nowych pędów. Ale cięcie się opłaciło
). Jeśli rośnie tylko w górę możesz ciąc kiedy chcesz, ale najlepiej to chyba wiosną. Ja przyciąłem w listopadzie, więc do stycznia musiałem czekać z wypuszczeniem nowych pędów. Ale cięcie się opłaciło 
Z cięceim musisz poczekać, aż cytrynki trochę podrosną i tniesz je po prostu wtedy, gdy uznasz że nie powiny już rosnąc w górę, ja chciałem mieć cytrynę w granicach metra więc uciałem je w odpowiednim miejscu, ale myślę, że równie dobrze możesz uciąć cytrynę na wysokości 30 czy 150cm.
Nie należy jednak obcinać dwumetrowej cytryny na wysokości 30cm - można obciąć sam koniec pędu głównego, a maksymalnie 1/3jego długości.

). Jeśli rośnie tylko w górę możesz ciąc kiedy chcesz, ale najlepiej to chyba wiosną. Ja przyciąłem w listopadzie, więc do stycznia musiałem czekać z wypuszczeniem nowych pędów. Ale cięcie się opłaciło
Z cięceim musisz poczekać, aż cytrynki trochę podrosną i tniesz je po prostu wtedy, gdy uznasz że nie powiny już rosnąc w górę, ja chciałem mieć cytrynę w granicach metra więc uciałem je w odpowiednim miejscu, ale myślę, że równie dobrze możesz uciąć cytrynę na wysokości 30 czy 150cm.
Nie należy jednak obcinać dwumetrowej cytryny na wysokości 30cm - można obciąć sam koniec pędu głównego, a maksymalnie 1/3jego długości.
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Ci serdecznie za wyjaśnienia, rozwiały moje wszystkie wątpliwości. Palmy masz wspaniałe, to moja nowa miłość.  Marzy mi się waszyngtonia nitkowa.
  Marzy mi się waszyngtonia nitkowa. 

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- pawels23
- 200p 
- Od: 26 lut 2008, o 16:48
- Kontakt:
A teraz kilka najnowszych zdjęć:
Avocado
Rośnie najszybciej spośród moich roślin, choć w pewny momencie szkodniki zahamowały zupełnie jednak wzrost. Popsiukałem trochę i widać efekt. A jeszcze dwa miesiące temu ledwo wystawało z pestki

Palma daktylowa
Owoców nie ma i nie będzie, ale rośnie ładnie i jeszcze jakoś się na szafce mieści.

A przy okazji mam do was pytanie - chciałbym wystawić cytrynę, palmę, grubosza i kaktusy na balkon. Dobrze im to zrobi? Czy mogą spędzać całe dni i noce na dworze aż do września? Czy trochę jeszcze z tym wynoszeniem poczekać i czy wynosić także avocado? Za informacje z góry dziękuję.

Avocado
Rośnie najszybciej spośród moich roślin, choć w pewny momencie szkodniki zahamowały zupełnie jednak wzrost. Popsiukałem trochę i widać efekt. A jeszcze dwa miesiące temu ledwo wystawało z pestki

Palma daktylowa
Owoców nie ma i nie będzie, ale rośnie ładnie i jeszcze jakoś się na szafce mieści.

A przy okazji mam do was pytanie - chciałbym wystawić cytrynę, palmę, grubosza i kaktusy na balkon. Dobrze im to zrobi? Czy mogą spędzać całe dni i noce na dworze aż do września? Czy trochę jeszcze z tym wynoszeniem poczekać i czy wynosić także avocado? Za informacje z góry dziękuję.