Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Ewuniu jak wypuszczą korzonki to potem do doniczki i na parapecie będziesz trzymać te pokrzywki :?:
Ale masz fajnie, wiesz jaki prezent dostaniesz :tan a będzie on bardziej cenny z tym podpisem ;:70
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytam o deszczu w Krakowie, u nas nadal bezchmurne niebo, po którym suną, co jakiś czas, klucze żurawi.
Wracając do rozmnażania koleusów - nie ma potrzeby używania ukorzeniacza, ponieważ im szybko wychodzą korzonki na łodyżce.
Ja tak zawsze robię. Pobieram sadzonki wierzchołkowe, wkładam w wodę, kiedy się ukorzenią, sadzę w donicy.
Najlepiej zrobić to w sierpniu, ale pogoda teraz letnia, może nie zauważą, że to wrzesień :roll: .
Przechowuję takie rośliny na parapecie, a wiosną uszczykuję wierzchołki i rozmnażam, by mieć ich więcej, wiosną rosną szybciutko.
Myślę sobie, że po jednej sadzonce każdego koloru wystarczy, ale na wszelki wypadek biorę dwie i tak zastawiam całe okna :wink: .
Czasem (często) okazuje się, że wraz z sadzonkami są w mszyce,
mimo, że wcześniej nie było ich widać, trzeba obserwować i interweniować, bo zniszczą sadzonki.
Cieszę się, że trafiło Ci się miłe spotkanie, "podwórkowy" integruje, powoli, powoli ...
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczypawka....pająk.....czy samcze ego Kostka na tym nie cierpi ?
Pewno wolałby coś większego upolować.

Zebrałam nasiona z pełnych kosmosów i strasznie jestem ciekawa jakie z nich wyrosną w przyszłym roku kwiaty.
Czy będą pełne czy tylko puste.
Ale jakie by nie były to i tak będę się z nich cieszyć bo bardzo je lubię.

Druga ławeczka na pewno by się przydała na letnie pogawędki ze znajomymi przy lampionach i szklaneczce dobrego wina lub innego napoju.
Ech.....podwórkowy rośnie w siłę i w przyszłym roku to będzie już morze kwiecia. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Obrazek
Cynie nie własne,ale jakie kolorowe i jesienne.
Już jutro po pracy wybieramy się z Elwirką na Wystawę Ogrodniczą na Klimeckiego,szczególnie interesują mnie hosty miniaturki.Oczywiście zdam relację fotograficzną.
W sobotę rano mam chrzest w rodzinie,ale prawdopodobnie zaglądnę także na Chemobudowę tylko później,w niedzielę może na koniec wystawy i ceny obniżone?
Kogro-powinny być pełne,Amba miała wśród białych dwa zwykłe na dwanaście.Ja zebrałam nasionka zwykłych kosmosów z betonowego korytka przed blokiem gdzie kiedyś (w czasach kawalerskich)mieszkał kolega z pracy.Wysiewają się tam same już ze 30 lat,wyglądały zdrowo i dorodnie.
Elsi-mam nadzieję,że miesięcznego poślizgu wynikłego z mojej niewiedzy coleusy nie zauważą.Też pobrałam po dwie sadzonki każda inna.Kupiłam już nasiona zwykłych także.Wiem,że pokrzywki chcę mieć na murku w kolejnych latach.A niecierpki w misach przy ławce(ławkach?).Warto mieć i jednoroczne i byliny.
Bogumiłko-albo będą w jednorazowych kubkach w których wytnę otwory w dnie albo w małej skrzynce balkonowej,którą mam w piwnicy,kubki są na parapecie bardziej ustawne.
Teresat-trzeba czekać do wiosny i jak się okazuje spieszyć z kupnem ciekawszych odmian,bo znikają błyskawicznie. Na Targach będą ale po wyższej cenie,no i nieco późno już na sadzenie.
Obrazek
Ambo-może to i kosmosy?Dwa takie talerzyki kupiłam na praktykach w Zakopanem,bo nie lubię jeść z menażki poza obozem harcerskim.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Śliczny narcyz Ci się trafił.
Jeszcze można je sadzić do końca pażdziernika.
Potem to już faktycznie za póżno będzie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-jeśli masz jakieś wymarzone cebule daj znać.
Wczoraj wieczorową porą pobrałam sadzonki wierzchołkowe niecierpków:wściekle neonowo różowego,karminowego,łososiowego i białego o liściach variegata,nie wiem czy uda mi się je ukorzenić i przechować ale podjąć próbę można.Przesadziłam wraz z bryłą korzeniową z dużą otoczką ziemi białą pelargonię z misy do doniczki-niedługo tą i także czerwoną trzeba będzie przenieść pod dach i mocno skrócić pędy przed zimą.Przez podwójną folię na oknach i siatkę zabezpieczającą ,słabą możliwość porządnego przewietrzenia mam niekorzystny mikroklimat aż do bardzo wyczekiwanego(ponoć za miesiąc) końca remontu elewacji.Już teraz uczytelniono wielkie bogactwo dekoracji,rozmaite motywy kwiatowe,liście akantu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ajajaj, ja mam przecież jeszcze narcyzy do posadzenia ;-)
Ewo, niecierpki dość łądnie i skutecznie się ukorzeniają, akurat mnie się to udaje bez większego problemu, chociaż w lipcu pewnie byłoby łatwiej, ale wydaje mi sie, że i o tej porze też sięda.
A cóż to za przysmaki na ostatnim zdjęciu? Takie jesienne, kaloryczne...;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
KOCI-MIENTKA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2011, o 13:32

Post »

:wit Mmmmniam, smakowicię ! I pięknie! Cieszmy się pięknem jesieni! ;:108
Iwa
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystawa czynna jest we wszystkie dni tylko do 17.00
Dla miłośników róż
Obrazek
miał w ofercie naprawdę bogatej i różę jadalną(rosa rugosa),chyba jutro się skuszę.
Bardzo dużo jeżówek w kolorach prawie że tęczy,także pełne,ceny zróżnicowane,taniej rozetka liściowa która ma być pomarańczową czy żółtą pełną.Sporo traw,żurawki,miodunki(jutro kupię),dąbrówka bardzo droga.
Kupiłam dwa pierwiosnki Viali i salvana,zawilca japońskiego o karbowanych liściach,zimowita jakiego nie miałam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
100 krotko-chciałabym przechować niecierpki,bo okazały się łatwe w uprawie,doskonale znoszące półcień i bardzo dekoracyjne.Mam je podobnie jak i pokrzywki po raz pierwszy,może nie jest za późno?Maliny leśne chyba już ostatnie w tym roku.
Koci-mientko-jakoś otrzymane jabłka trzeba było wykorzystać!Szarlotka z odrobiną rodzynków,leciutko polukrowana zamiast cukru pudru.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze kilka jeżówek z przebogatej oferty.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kocino-dzięki za telefon,zatem do jutra.
Olgo(Ogród Azy)jeśli jesteś przeziębiona to chyba nie warto jechać.Naturalnie jutro będzie pewno więcej wystawców,ale też pora roku mimo przewidywanego październikowego lata niezbyt sprzyjająca nowym nasadzeniom,zwłaszcza w trudnych górskich terenach.Wewnątrz pawilonu stoiska Lasów Państwowych,storczykowe,z litewskimi bardzo drogimi wędlinami i pieczywem razowym z miodem i kminkiem,dwa bułgarskie z przetworami,jakieś miody,nalewki zdrowotne,psy rasowe,koty rasowe....
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Czyli rozumiem, że i pooglądać będzie co... i wrzucić na ząb? :wink:
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

jakie piękne zakątki w tym ogrodzie. a to mój pomocnik :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeżówki te pełne cudne. :shock:
A ta żółta i czerwona cudo. :roll:
Ewka dąbrówki mogę Ci 2 wysłać, ciemnolistną i trzykolorową jeśli chcesz.
Wiadomość poślij na pw.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam sobotnio,pogoda w ten weekend ma się utrzymać piękna i być taka do św.Franciszka włącznie-trzeba to wykorzystać.
O ukorzenianiu niecierpków wprawdzie nie nowogwinejskich jakie ja mam czytałam w wątku EwyMaj66-Mój fijoł .Będzie to próba.Ziemię(OSMOCOTE) już kupiłam,bo na razie pędy wierzchołkowe mam w wodzie.
Gorzato-podczas poprzednich wystaw przynosiliśmy własne szarlotki,zamawiali do tego kawę (kiepska,w jednorazowym kubku a do mieszania plastikowy widelec lub nóż do wyboru),obsługa nie robiła uwag.Coś na ząb,zwłaszcza jak będziecie rodzinnie i z dziećmi raczej w Barze Sałatkowym Chimera niedaleko Rynku Głównego.
Kogro-jeżówek było nieprzebrane mnóstwo,także białe,ale raczej kremowe jak śnieżnobiałe.Ja ze swoich zebrałam nasiona i chętnie je dam w lepsze ręce.Miałam dąbrówkę czekoladową,ale jakoś jej ostatnio nie widzę.Napiszę wieczorem na skype-dobrze?
Sangwinario-witam w Podwórkowym wraz z pomocnikiem.
Ewo-Evluk,Eukomis,Empuzo-p.w.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Sama nie wiem, czy się cieszyć, czy płakać ,że nie mogę pobuszować po tej wystawie.(gdzie ona właściwie jest, bo nie doczytałam?)
Jeżówki, marzenie. No, ale nie można mieć wszystkiego :)
Pierwiosnek salvana bardzo ciekawy.
Prześliczną kicię masz w ogrodzie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”