Ach,
Siberko, Twoje rady są nie do przecenienia

Dzięki
Czyli zasypywanie całej różyczki nie spowoduje jej zgnicia
Jak to dobrze, że można uczyć się na cudzych błędach.
Rzeczywiście, choć piasku nie widać, to jednak dzisiaj kopiąc w wielu miejscach ziemia już podeschła i
przesypywała mi się przez palce wideł. Co do perzu - wiem, bo męczę się z nim od jakichś 20 lat i choć sytuacja była już dość mocno opanowana, niemniej jednak jest to roślinka niezwykle ekspansywna i wystarczy kawalątek pozostawiony w ziemi, by eksplodował na wiosnę i przyniósł ogromne przyrosty podziemne. Co do jego wartości leczniczych: pierwsze lepsze źródło podaje :
"Kłącza perzu zawierają polisacharydy, głównie trytycynę (około 7%), około 5% inuliny, około 4% fruktozy, inozytol, kwas askorbinowy, glikolowy, glicerynowy, karoten, witaminy B, śluzy, saponiny, gumy, śladowe ilości olejku eterycznego, sole mineralne żelaza i potasu oraz rozpuszczalną w wodzie krzemionkę.
Działanie lecznicze perzu
W starożytności i w średniowieczu perz był znaną rośliną leczniczą stosowaną przy stanach zapalnych układu oddechowego, dla "oczyszczenia krwi", kamicy nerkowej i obstrukcji. Ususzone i zmielone kłącza perzu dodawano do chleba lub mlecznych zup, z dodatkiem kaszy. Z kłączy perzu wytwarzano również piwo i gorzałkę. Zawarte w perzu substancje (azotan potasu, mannitol, kwas glikolowy i glicerolowy) zwiększają wydalanie moczu a w nim, szkodliwych substancji przemiany materii, głównie mocznika i chlorków. Inozytol zapobiega odkładaniu się w wątrobie cholesterolu, zmniejsza poziom tłuszczów w krwi i przeciwdziała stłuszczeniu wątroby. Rozpuszczalna krzemionka łagodzi stany zapalne błon śluzowych, przyśpiesza ich regenerację, zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych, poprawia zdrowotność tkanki łącznej i skóry. Odwary z kłączy perzu stosowane są w leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego, lekkich schorzeniach nerek i kamicy, przy zatruciach i zaparciach, do nasiadówek przy hemoroidach, niewydolności wątroby, złej przemianie materii i schorzeniach skórnych.
Perz znajduje się w kilku mieszankach ziołowych stosowanych w leczeniu innych schorzeń".
Źródło:
http://www.ziola.cba.pl/r/perz_wlasciwy.html
Mam już tyle nasuszonych korzeni, ze mogę zająć się produkcją mikstur na skalę przemysłową. Sąsiad z pola ściąga tego tonami z pól, ale co on z tym robi - bo nie pali i nigdzie nie widzę. Dziwne to