Już mnie nosi...

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2008, o 16:55

Już mnie nosi...

Post »

żeby coś robić na moim wymarzonym kawałku ziemi (prawie 4 ary). To teren na ogródkach działkowych. Coś robić, ale czym? Jakie narzędzia powinnam zakupić na wstępie? Co jest niezbędne, oprócz gumowców :-) Przed zimą traktor przekopał i zabronował cały teren. I tak leży. A prawie na środku stara budka, a w rogu orzech. Jest kilka małych wisienek. Czy już powinnam je pomalować wapnem? Jakim, jak to się robi, gdzie to kupić. Sami widzicie...

Zupełnie zielona

Pozdrawiam serdecznie wszystkich zakręconych wokół ogródka
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj musisz trochę sama pomyśleć . Nie mozna komus powiedziec co ma robić.Musisz sama się trochę podszkolić
-zacznij kupowac Działkowca tam jest wiele porad działkowych
-zrób sobie plan działeczki-narysuj na kartce co i gdzie ma rosnąć
-jak nie wiesz to podpatrz u innych
-wez pod uwagę drzewka,krzewy,skalniak,rabatki
-jeśli te wisnie są stare i marne to je wytnij
-kupisz sobie nowe wartosciowe drzewka
-ten domek zostaje na działce?
-od strony sąsiadów masz ogrodzenie?
-z jakiego regionu jesteś? to ważne bo wtedy będzie wiadomo co sadzić

Narzedzia działkowca:)
grabie,łopata,widły,piły, drabina,motyka,mała łopatka,mała haczka,,nozyce do trawy ,kosiarka,
Jak trochę poczytasz ,podpatrzysz to będzie z Ciebie ogrodniczka pierwsza klasa.Duzo wiadomosci masz na forum.każdy chętnie Ci pomoże.
Napisz czy to ma byc działka rekreacyjna czy chcesz uprawiac warzywa?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zastanów się, jaką masz ziemię (piach, glina, czy coś innego), jakie są warunki wodne (teren suchy, podmokły, mieszany), jaka wystawa słoneczna, chcesz mieć płasko, czy zrobisz jakieś pagórki czy skalniak.

Potem zastanów się jakie rośliny lubisz, czy iglaki, czy krzewy liściaste, a może posadzisz tylko kwiaty na odgrodzonych od trawnika rabatkach. A może wolisz mieć "naturalną" łąkę kwietną? A może chcesz mieć kącik ocieniony pergolą obrośniętą pnączami?

Jeśli to działki, to wysokie drzewa odpadają, zostają odmiany karłowe, szczepione i niskorosnące. Kwiaty i rośliny ozdobne z liści dobierasz w zależności od warunków na Twojej działce.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Anulko,
myślę, myślę i nie wiem, czy to tu mam odpowiedzieć? Więc tak:
- jako nowicjusz dostaję Działkowca; rzeczywiście są tam różne porady,
- plan działki to prostokąt (ok. 15x12), wiele razy rysowałam mój wymarzony ogródek, ale kto mi powie, czy te marzenia są realne? Może powinnam to skonsultować z architektem krajobrazu?
- wisienki są młode, niskie i podobno dają dużo owoców,
- jest też kilka krzaków porzeczki, maliny,
- no i zapomniałam dodać, że oprócz jednego dorodnego orzecha, wysiały się już ze trzy drzewka orzechowe nowe - mają ok. metra, jak je usunąć - wykopać?,
- domek jest malutki, bez okien, to raczej budka narzędziowa, brzydka, myślę raczej o nowym domku, ale póki co przyda się na narzędzia,
- sąsiadów mam właściwie tylko z jednej strony, od południa - tam nie ma ogrodzenia, równolegle jest skarpa z drzewami, wzdłuż której rośnie forsycja, mimoza, maliny, od głównej alei jest siatka z furtką, a po przeciwnej za ogrodzeniem wysokie lipy, skarpa, jakieś drzewa - i tam jest pasieka. I to mnie trochę niepokoi.Czy będę musiała zrezygnować z pachnących kwiatów i krzewów?
Działka ma być raczej rekreacyjna, myślałam żeby część od pasieki była trawiasta - żeby można było pograć w piłkę, potem jakiś domek, a z przodu kwiaty i krzewy. Ponieważ tam prawie nie ma cienia, to może posadzić drzewka od strony sąsiadów? Podobają mi się brzózki. Ale lubię też jabłka :-)
A rzecz dotyczy działki na południu Polski.

Pozdrawiam serdecznie
Zupełnie zielona
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nalewka,

ja to jestem romantyczką i marzy mi się ogród naturalny. Gdybym miała powiedzieć jakie rośliny lubię zdecydowanie - to byłyby to piwonie. Myślę, że w przyszłości to one będą królować na ogródku. W ogóle to lubię kwiaty z ogródka babci, takie rzadko spotykane już w ogrodach przydomowych, może częściej na działkach. Mam nadzieję, że się zapoznam z działkowcami w praktyce, jak tylko ruszymy do dzieła. To forum jest jak na razie dla mnie skarbnicą teoretyczną. Mimo że mam działkę, to jeszcze nie wiem, co się pokaże z pod ziemi wiosną - podobno jakieś tulipany. Tak sobie myślę, że przy skarpie jest więcej cienia i kiedyś będą tam wrzośce. Ale to wszystko jeszcze się okaże. Na razie chyba skupię się na dokładnym przerysowaniu wszystkiego co znajduje się na tym zaoranym polu. A potem pewno będę dalej pytała :-)

Pozdrawiam i dzięki za Twoją odpowiedź.
Zupełnie zielona
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Re: Już mnie nosi...

Post »

Zupełnie zielona pisze:żeby coś robić na moim wymarzonym kawałku ziemi (prawie 4 ary). To teren na ogródkach działkowych. Coś robić, ale czym? Jakie narzędzia powinnam zakupić na wstępie? Co jest niezbędne, oprócz gumowców :-) Przed zimą traktor przekopał i zabronował cały teren. I tak leży. A prawie na środku stara budka, a w rogu orzech. Jest kilka małych wisienek. Czy już powinnam je pomalować wapnem? Jakim, jak to się robi, gdzie to kupić. Sami widzicie...

Zupełnie zielona

Pozdrawiam serdecznie wszystkich zakręconych wokół ogródka
Kiedy trzy lata temu zaczynałam swą "przygodę" z ogrodem takze nie miałam nic...i też nie wiedziałam od czego zacząć...ale powoli wszystko jakoś samo wyszło..trzeba było zagrabić liście..kupiłam grabki,trzeba było zasadzić roślinę,lub podrównać teren- okazało się,że nie mam czym...powoli wszystko samo sie kompletowało. Usiądź sobie spokojnie..ochłoń..i zastanów się czym byś w danej chwili chętnie się zajęła.To pozwoli rozejrzeć się po terenie,zebrać myśli a potem dokonać pierwszych zakupów niezbędnego sprzętu.Myślę,że na początek grabie,szpadel i jakaś motyczka są niezbędne,Przydadzą się również rękawice ochronne..reszta sama wyjdzie.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Po pierwsze-orzechy wyrzuc te ,ktore się nasiały razem z korzeniami.Duzy orzech mozesz smiało przyciąc ,zeby nie rósł do góry.
-krzaki malin i porzeczek zobacz czy nie są stare, bo jeśli słabo będą owocowały to kup na jesieni nowe
-w marcowym działkowcu masz kilka propozycji zagospodarowania działki to moze cos podpatrzysz?
-najwazniejsza rzecz to wyznacz teren pod domek ,aby tam nic nie sadzić
-pszczoły i tak latają ,gdzie chcą i sąsiedztwo Twojej działki moze Cię tylko narazać na więcej ukońszeń :wink:
-u mnie tez jest pasieka i nie ma z pszczołami problemu
-zrób miejsce na skalniak -jakas górka,kawałek trawnika,kącik do siedzenia,moze oczko wodne z roslinami?
-drzewka owocowe mogę Ci doradzic bo mam kilka sprawdzonych
-wisienki zostaw do jesieni-zobaczysz czy owocują obficie i jak smakują wisnie?

Ja odziedziczyłam 3 wisnie ,ale owoce mają małe i nadają się tylko na wino.

I jeszcze wyznacz jakąś alejka przy której zrobisz rabatki

Mnie osobiscie bardzo podoba się duzy trawnik a w tym trawniku porobione ''oczka'' w ,których rosna iglaki i kwiaty.
Ja zrobiłam u siebie prostą sciezkę i przy niej kwiaty
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Piękne dzięki, tym którzy odpowiedzieli mi ta te pierwsze, gorące pytania. Na razie to leje z nieba i znowu nie byłam na moim, póki co, ugorze. U Anulki taki ładny chodniczek, o kwiatkach nie wspomnę. Dzięki za sugestię w sprawie wyznaczenia miejsca pod domek. Teraz skoczę na tematy związane z domkami. A może najpierw powinnam zrobić chodniczek? Skoro już mam furtkę... :-) Albo zakupić jakąś łopatę i wziąć się za te orzechy dzikie? Jejku, no 100 pytań mam chyba.

Dzięki za zainteresowanie i cierpliwość
Zupełnie zielona
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Ja jeszcze swoje trzy grosze:) Poletko pod domek najważniejsza sprawa. Jeżeli planujesz ogródek o charakterze naturalistycznym , moze pomysl o alejkach - zakolach / ja osobiscie uwielbiam takowe, niestety mam prosto idące płyty, ale z pewnościa to zmienię w przyszłości/. Rabatki moga miec zakończenia łukowate, niekoniecznie pod kątem prostym. Bardzo polecam, w ubiegłym sezonie za namową mojego "mózgu ogrodowego" :P wprowadziłysmy takie zmiany i powiem Ci , że efekt jest super. W jakiejs gazecie przeczytałam swego czasu, że osiągą się "efekt płynącej rzeki". Dopóki sama urzędowałam na działce, bałam się zabrac za takie zmiany, wydawało mi sie to skomplikowane i nie wiedziałam od czego zacząc :oops: Jestes o tyle w lepszej sytuacji, że dopiero planujesz trawnik,rabatki itp. Ale nie ma chyba działkowca, który byłby całkowicei zadowolony ze swojego dzieła, mimo wprowadzenia pewnych zmian, więc musisz liczyc się, że zawsze bedziesz chciała coś zmieniać i to jest własnie fajne :P
A moze zamieścisz zdjęcie "posesji z lotu ptaka"?
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Akurat tak się składa ,ze nabyłam niedawno działkę i tez mam ten sam problem.Ja najpierw usuwam wszystkie stare drzewa,krzaki ,robię ogrodzenie.Po zrobieniu ogrodzenia sadzę tuje wzdłuz płotu.Potem robię projekt domku -taki na kartce i palikami wyznaczam miejsce na domek.
jeśli domek będzie budowany pózniej to mozesz połozyć chodnik ,ale tak prowizorycznie-chyba ,ze nie będzie pózniej żadnych zmian to juz na stałe.
Jak to zrobisz i teren działki będzie ''wygładzony'' to mozesz wyznaczyc miejsce na grządki ,rabatki i co jeszcze chcesz.
Orzechy wykop koniecznie póki są małe.Mozesz rozplanowac posadzenie nowych drzewek na wiosnę i wyznacz rabaty-jakies kamienie ,drewniane elementy.Rosliny mozna wsadzać cały sezon
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Na tereni eogródków działkowych zazwyczaj nie ma dowolności w wyborze miejsca pod altanke / ma to swoje plusy i minusy/. Dowiedz się jak jest u Ciebie, czy jestes ograniczona regulaminem.
A nad wycięciem starego orzecha zastanów się. On ma też swój urok :) Moi sąsiedzi maja przy naszej wspólnej granicy wielki orzech, ale rosnie w takim miejscu, że nie przeszkadza ani nam ani roslinom, a jego cień bywa czasami zbawienny :P Z kolei orzech u mojej teściowej jest "zakałą" , posadzony w niefortunnym miejscu itd
Z wiśniami , jak radzi Anulka poczekaj może do zbiorów, moga okazac sie całkiem smacznym nabytkiem :wink: w dodatku "gotowcem" juz obficie plonującym :P
Kwiatowa łąka.... widziałam takie cudo,załozona pod szpalerem owocowych drzew- pięknie wygląda.
A skarpa może być doskonałym elementem dekoracyjnym również, ale wiadomo , nie wszystko naraz :P
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylko nie rób tak, jak większość początkujących:
- wywalić wszystko do gołej ziemi
- zasiać na całości trawę
- zasadzić przy krawędziach tuje.

To jakiś dziwny mit, że trawnik nie wymaga pielęgnacji, pracy i czasu, czy kosztów. A równe szpalery tujek, no nie mam słów, to nudne i takie ... pospolite, mam nadzieję, że nie chcesz mieć ogrodu jak koło biurowca.

(Chyba się za bardzo przeraziłam, że zrobisz równe rządki krzaczków na równo strzyżonym trawniczku. mam podstawy?)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Halo Nalewka,
nie bój się! Jako że marzę o ogrodzie naturalnym, żadnych formalnych szpalerów tam nie będzie. I nie chcę jak koło biurowca, bo ja biurowców nie lubię. Twórczy nieład na ogródku czy też kontrolowana improwizacja to mnie interesuje. Z Waszą pomocą :-)

Pozdrawiam ciepło
Zupełnie zielona
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Giza, mieć działkę i jeszcze latać, to by dopiero było coś! Jak wszystko rozrysuję, to prześlę, ale to wcale nie jest takie proste. Moja działka jest dosyć duża (3,8 ara), to będąc w zgodzie z rgulaminem ROD, mogę domek postawić swobodnie z środku albo przy rogach, tam gdzie nie bedę przeszkadzała sąsaidom. Ale co jest bardziej funkcjonalne? Mysle, że w środku naturlanie podzieli mi działkę na 2 części. Z tyłu do gry w piłkę, a z przodu na kwiaty. Dobrze będzie?

Pozdrawiam
Zupełnie zielona
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Anulka,
a co rozumiesz pod pojeciem - chodnik prowizoryczny? Czym go wyłożyć?
Zupełnie zielona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”